31 mars 2009

Läsa läsa läsa!


Jaha, nu vet jag vad jag har att göra de närmaste 14 dagarna. Det blir besöksförbud på bibblan, tv-förbud och sovförbud! Nej, jag borde klara av dessa på två veckor, men varför var de tvungna att komma alla tre samtidigt? Det finns inget bra system på vårt bibliotek att hantera sina reservationer. Men vilken ska jag börja med, hmmm, nu måste jag bestämma mig! Tror jag tar Kunzelmannen. Vill vara med och tycka! (På bokcirklar.se)

30 mars 2009

Tvätt och etikett


Jag står här och jag hänger tvätt
jag undrar om jag hänger rätt

jag kanske hänger tvätten snett
jag kanske har för lite vett
att va´ betrodd att hänga tvätt
den kanske är för dåligt vätt
det kanske inte blir så slätt
på tvätt så känner jag mig mätt
att hänga nätt är inte lätt
men jag gör på mitt eget sätt
jag slänger tvätten - rätt och slätt!

En liten egenhändigt komponerad sak så här på måndagmorgonen...

29 mars 2009

Blommor och blader


Det här är alltså en av blommorna jag nyss planterat om. Smithiantha. Så här stor är den ju inte nu, utan bara ett par små blad i en kruka. Men den växer förhoppningsvis och frodas under sommaren!

Och narrhuva har jag ett par stycken av också. Bara pyttesmå naturligtvis, än. Men jag har så svårt att slänga bort skott och sticklingar...

Den enes död...den andres bröd

Kina överträffar sig själv i makaber hantering! Detta land visade upp sig i OS i somras, medan de avrättar människor i bussar. Jag mår illa. Varför är ett liv mer värt än ett annat?

Artikeln kommer från AB

28 mars 2009

Earth Hour - släckt va´re här!

Klockan 20.30 släcker världen sina lampor i en timme. Ja, inte allihop, men det kanske ändå blir tillräckligt många för att det ska synas och därmed ge en liten vink till makthavarna som ska träffas i Köpenhamn i december om att fatta viktiga beslut om jorden ska orka leva vidare.

Själv funderar jag på om man släcker denna timme och sitter still kanske man kan kvitta den mot timmen man ska vrida fram i natt...Det kanske inte är en slump att Earth Hour infaller just idag. (Obs, skämt. Det är svårt att få fram ironi i skrift...)

Nu bor vi lite inklämt och ser inte så många hus, men det kan vara intressant att följa händelsen på TV:n. Om man får ha den på ;)

27 mars 2009

I väntan på Godot...nej, våren menar jag.


Pärlhyacinter har jag inte sett än...tyvärr

Eldkrasse finns i Stadsträdgården på sommaren. Har försökt med att nalla frön och så, men det har inte lyckats. Att få dem att gro, alltså, själva nalleriet var det inga problem med. Det är en perenn krasse, som kommer varje år.

Denna vettlösa vårtbitare anföll mig strax efter jag tagit bilden, han/hon hoppade upp på kameran så jag tappade den, haha! Kolla ögat! Den var helt galen!

Och lilla humlan var blyg...
Men just nu snöar det utav h-e, och blåser. Men SMHI lovar vårvärme till veckan, så det är väl bäst att krypa ner i soffan med herr Winslow och läsa vidare om Hundarnas våld. Och våldsamt är det, vill jag lova.

26 mars 2009

Vov vov!

Don Winslow, varför har jag inte upptäckt dig förut. Vilken bok jag läser! " I hundarnas våld" heter den, och den handlar inte om hundar som styr ditt hem, utan om mafiosos, knarkkarteller i Mexico och USA och lite grand om kärlekens besynnerliga vägar...200 sidor in i denna 629-sidorsbok är jag helt såld på språket, miljöbeskrivningarna och personbeskrivningarna.

Nu måste jag kolla om han skrivit något mer som är översatt. Två av hans tidigare böcker har filmats, en med Robert DeNiro i huvudrollen...

25 mars 2009

Dödsstraffen för dyra!

Jag skulle tro att det jublas över finanskrisen i en del fängelser i världen. Den sätter nämligen stopp för dödsstraffen, det är för dyrt att avrätta fångarna, jämfört med ett livstidsstraff. Det är den stränga bevakningen på Death Row och advokaterna som gör det hela dyrare. Ofta sitter en dödsdömd i 20-25 år i en dödscell och det har hänt att fångar förts in i dödskammaren och där fått besked om att Högsta domstolen ska göra en ny prövning. Detta enligt Amnesty.

Själv anser jag att dödstraff inte är försvarbart, det spelar ingen roll vad de som dömts har gjort, ett dödsstraff är så makabert i sig att det inte är går att försvara.

Än en gång kan jag rekommendera Lars-Åke Augustssons bok Nära döden. Jag har kollat på Huntsvilles fängelses hemsida, de har en förteckning över death row. Två av de män som Augustsson intervjuade finns fortfarande med i förteckningen på interner där...så de kanske har en chans nu att överleva krisen.

Toppar och dalar


Att en del tycker att det är så svårt att baka kokostoppar?
Snart blir de här chokladdoppade, mmmm.

Våffelmix

Idag är det Marie bebådelsedag, och om man räknar på fingrarna så blir det faktiskt nio månader till juldagen, då Jesus anses vara född (för det är inte Kalle Ankas födelsedag man firar, även om det kan tyckas så). I almanackan står det också att det är Våffeldagen, vilket faktiskt är en försvenskning av vårfru-dagen (frun är alltså Jungfru Maria), antagligen för att vi svenskar skulle få en anledning att frossa i våfflor. Och för att affärerna ska få sälja våffelmix...

"Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger kvar den 25 mars." (Från Nordiska Museets hemsida)

Och tro det eller ej - denna dag anses vara slutet på vintern och början på våren! Synd bara det var minus 4 grader i morse.
Lite frostnupna penseer. Men de ska härdas!

24 mars 2009

Rymdhäst


Sjöhästen i rymden finns i det stora Magellanska molnet. Man ser inte detta med blotta ögat, utan det är Hubble-teleskopet som tagit denna bild. Och vad finns det bortom det här sen då, tro? Tanken svindlar... Bilden är lånad HÄR

Ny Minotaurbok!


Slakthuset av Stuart MacBride med polisinpektör Logan McRae är nu färdigläst. Minotaurförlaget gör mig aldrig besviken och denna bok var inte ett undantag. Den är ganska rå både i språket (undrar om de pratar så där i Skottland, svär och är otidiga hela tiden?) och i handlingen. Den börjar för tjugo år sedan med ett mordfall där det är minst sagt blodiga inslag och en gärningsman i en Margaret Thatcher-mask (hu, ja DET var hemskt ;). Sedan får man följa polisens jakt på denna figur och vändningarna är ganska tvära. Stackars polis McRae har det inte lätt med sina koleriska överordnade heller...

Boken kan leda till att man blir vegetarian för all framtid. Läs på egen risk, haha!

22 mars 2009

Rätt man på rätt plats!

Död man påträffad på kyrkogård i Karlstad. Varför blir jag inte förvånad?

21 mars 2009

Ritualmord på gran...


Solnedgången är lika tjusig när det är is...

Min lilla gran...nu brinner den upp och blir till värme en stund för mig.

Fåglarna börjar komma tillbaka! Fast vad den här hägern har tänkt äta till kvällsmat vet jag inte, det var rätt mycket is kvar på Vänern. Den äter ju fisk och grodor. Jag lämnade kvar en halv korv, kanske vill den ha den?

Två tranor såg vi. De lät rätt mycket...

Men när vi kom hem var det väääääldigt gott med en Irish Coffea. Det blev lite kallt på slutet vid brasan, när "elden falnar och dör..."

Sol och vårare!


Som fågel Fenix reste sig ur askan återuppstår här gräslöken ur krukan som stått invirad i bubbelplast på balkongen hela vintern!

14,8 grader i skuggan på balkongen, inte så illa. Vindskyddat hörn visserligen, men ändå...

Whiskey in the jar...eller bar, kanske! Ny tjusig bar på August!

Åh, om ett par månader kan man sitta där på gräsmattan, mmm, längtar.

Julrosorna är fina! De trivs när det är lite kallt, till skillnad mot mig ;)

20 mars 2009

Mera ljus åt folket!


Idag är det vårdagjämning! Dag och natt är (nästan) exakt lika långa.

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt. Varje händelse förekommer dock vid två olika datum på jorden. Därför är vårdagjämningens (och andra händelsers) datum inte entydigt. I år inträffar den 11.44 i Sverige!

19 mars 2009

Arga inlägget

Såg nyss en annons för IF Göta om något de kallar Vår Ruset. Jag tror de menar Vårruset, men är inte säker ;) Idrotta kan de men de kan inte stava...jag skulle aldrig springa ett särskrivet lopp. Jag skulle nog inte springa ändå förresten.

Annat att reta sig på så här på vårkanten:
Cykelbanorna som ockuperas av fyra gående i bredd, när man kommer cyklandes och plingar lite försynt så hoppar de åt alla håll och säger: Oj, en cykel! Gå på rad, vetja!

Allt j-a grus som är kvar på cykelbanorna...grrrr! Bilvägarna är minsann torra och grusfria, men det lär väl dröja innan kommunen sopar cykelbanorna.

Uppdatering: Kommunen börjar sopa cykelbanorna på måndag den 23/3. Härligt! De måste ha läst min blogg ;)

Men soligt är det!

18 mars 2009

Fototur i Stadsträdgården


Röd trollhassel blommar

Gul trollhassel blommar...

Gula krokusar blommar.

Nämen, titta, vad är det där inne för något?
Snö på marken och blommor i buskarna, det är väl hoppingivande!

17 mars 2009

Modemiss eller Missmod


Urk. Nu är haremsbyxor modernt igen. Det ska sägas till min fördel att jag aldrig ägt ett par såna här. I någon form. Inte är det snyggt? Och kan man springa om man måste? Om det kommer en shejk som vill röva bort en eller nåt? Hmmm...

16 mars 2009

En liten lanthandel i Provence



Nu har jag sett på denna ganska trevliga franska film. Den handlar om en ung man som kommer tillbaka till sin barndoms by för att hjälpa sin mamma med lanthandeln när hans far måste vila efter en hjärtinfarkt. Det är inte helt problemfritt och det finns många olösta relationsproblem som går långt tillbaka i tiden. Det är snabba klipp i filmen och ibland hängde jag inte med riktigt. Men landskapet i Provence går inte av för hackor...oooouuuu, det var värt att se filmen bara för att få dregla lite över bergen i Provence, och ljuset, ljuset...

Islossning...


Isen smälter, härligt!

Älven går upp mer och mer, den har ju inte varit helt igenfrusen denna vinter. Tur det för fåglarna som gillar att simma i det kalla vattnet. Storskrakar och knipor har jag sett länge nu.

15 mars 2009

Nu måste jag sluta

Jag läste nyss Ann Heberleins bok om att hon inte ville dö och inte heller leva. Hon hade läst en bok av Udo Grashoff som hette Nu måste jag sluta, den innehöll avskedsbrev från människor som hade tagit livet av sig. Nyfiken som jag är var jag tvungen att se om den fanns på bibblan. Och det gjorde den. Så nu har jag läst denna märkliga bok, jag läste den med korta andetag, det gick inte på annat sätt. Människorna det handlar om bodde i DDR som hade ett annat samhällssystem än vi, där minsta felsteg kunde leda till avsked och suspendering och därför är det många bland brevskrivarna som inte sett någon annan utväg än att ta sitt liv. Men det är också unga människor, kärlekshistorier och döden som straff. En mycket märklig bok. Och så märkligt det är hur man kan upptäcka böcker, genom att läsa en, där författaren har läst någon och så vidare.

I´ll been a wild rover....


S:t Patrick är Irlands skyddshelgon och de firar sin nationaldag den 17:e mars. Denne man anses ha tagit kristendomen till Irland och också drivit bort ormarna från ön. Det finns alltså inga ormar på Irland. (och inte heller på bl.a. Nya Zeeland, Azorerna eller Hawaii)

Själva firandet på Irland går ut på att dricka mycket Guinness och ha på sig gröna kläder. Ungefär. Här skippar vi kläderna och går mest in för Guinnessen.

Fast ett glas rött är inte fel det heller. Guinness är inte gott...

14 mars 2009

Grrrr

Nästa gång jag ser en skylt i en affär där det står "Vår Blomma" eller "Vår Nyhet" ska jag gå in och fråga om jag också kan få ta del i detta, eller om det endast är affärens privata blomma och nyhet...

12 mars 2009

Vi är på gång!


De kommer nu, Smithiantorna, upp ur den vattnade jorden, de sträcker sig mot ljuset och gäspar förstrött, snart ska de få en större kruka så de vill blomma för mig.

Håriga är dom också, dom små rackarna!

Mmmm, nybakat lingonbröd! Åh, jag har inte bakat på en månad, har inte orkat, men nu börjar jag bli piggare, och vad gott det var med hembakat bröd. (För när det står hembakat i en affär så tror jag inte på dem.)

Live or let die?

Ann Heberleins bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" var förvånansvärt lättläst och den var inte heller så tung och jobbig som jag hade väntat mig. Man får en förståelse för hur det är att leva med en sån destruktiv sjukdom som hon gör. Den är ju så individuell och alla har inte de toppar och dalar som hon har. Jag blir väldigt nyfiken på hennes andra böcker nu...och detta var nog inte hennes sista heller hoppas jag.

11 mars 2009

Somna eller somna in...

Jag funderar på ett uttryck som många använder sig av och det är "somna in". För mig betyder det för evigt liksom, medan andra använder uttrycket när de menar att de somnar för kvällen. Hmmm....

10 mars 2009

Nära döden

är titeln på denna boken. Fast den här handlar om döden som straff. I USA är det Texas som har flest avrättningar per år av alla de delstater som fortfarande har kvar dödsstraffet (sydstaterna är de som envisast klamrar sig fast vid denna form av straff). Lars-Åke Augustsson är en journalist som brevväxlar med några fångar på Death Row i Texas och åker dit för att hälsa på dem och försöker ta reda på varför de hamnade där. Historierna liknar varandra, det är vapen som finns i varje hem, så lättillgängliga när det hettar till. Vapenlobbyn ser som sin uppgift att hitta nya intressenter, de ensamstående mödrarna, som måste "försvara sina hem"!

Albert Camus har skrivit en essä om avrättningar och dödsstraff, ett citat ur den: "Vad är dödsstraffet om inte ett mord så överlagt att ingen brottslings dåd, hur välplanerat det än vore, kan jämföras med det?" Och läkare får inte utföra straffen, utan det är fängelsepersonal som gör detta. Själv anser jag att USA har målat in sig i ett hörn med deras absurda vapenlagar och därmed kommit in i en ond cirkel med brott och påföljande straff...

Boken är lättläst och intressant och väcker hela tiden nya tankar om vad som är brott och vad som är straff.

09 mars 2009

Snowstorm och Guitar Hero

Vilket snöväder det var igår! Och då åkte vi buss till Örebro...men det gick bra, skönt att slippa köra själv. Nu har jag provat på att spela Guitar Hero (ska inte bli gitarrhjälte), Singstar (gick rätt bra ibland, när jag kom ihåg texten och melodin) och Buzz (gick lika dåligt som i irl-popquizzen). Men roligt var det!
Den sa ingenting till mig när jag tog kort på den iaf...
I Örebro har stadsbussarna madrasserade väggar...

Dansande hästar i Karlskoga, vitpudrade av snön! Annars är de grå tror jag.

Simultankapaciteten var inte den bästa här...

Den riktiga Guitar-Heron!

07 mars 2009

Someone´s watching you...


Jomen, någon verkar det vara som tittar på oss från rymden!
Bilden är lånad från denna sidan

I sadeln igen

Oj, vad skönt att komma ut lite och cykla, det var ett tag sen...lite influensa och vinterkyla kom emellan. Men jag hade inte glömt hur man gjorde, fast hjälp vad grusigt det är på cykelbanorna, det är som att cykla på en grusväg, det ska bli skönt när de sopar. Punktering har jag dock klarat mig från. (Det kan bero på att jag inte har cyklat på länge ;)

För övrigt kan jag meddela att jag är med i VF:s fototävling idag igen!
Kan inte länka förrän på måndag, så jag tar med bilden här:

06 mars 2009

Vår bilder...eller vårbilder ;)


Nu kommer dom!

Roliga små "paket" som krokusarna kommer upp ur!

05 mars 2009

Morgonbön

Hittills idag har jag klarat mig bra.
Jag har inte varit girig, självisk, elak eller grinig

och jag har heller inte skvallrat eller frossat.

Jag är glad för det, men om några minuter, Gud,
ska jag stiga upp ur sängen
och då behöver jag mycket hjälp.


Tack och Amen!

04 mars 2009

Vilken skillnad!


Det skiljer ungefär ett halvt år på de här bilderna (förutom att den ena är i sepia...)

03 mars 2009

Karlstadbussen som gick upp i rök

Igår gick jag ut kl. 10.40 för att ta bussen ner till stan. Jag såg att bussen kom på andra sidan vägen och åkte ner mot Zakrisdal (där den vänder). På busshållsplatsen finns en liten digitalklocka där det står hur många minuter det är kvar tills bussen kommer och den visade på 4. Jag väntade en stund, klockan gick ner på 0...det kom ingen buss. Sen plötsligt står det 28 minuter på digitalen och jag väntade i 10 minuter till...ingen buss! Då gick jag hem och ringde till Swebus och pratade med en trevlig karl som försökte reda ut vad som hänt, en buss på väg till Zakrisdal kan ju inte försvinna sa han. Nä, det kan den liksom inte... Han försökte kolla på deras GPS-system och hummade om att det här var märkligt...men mer än så fick jag inte reda på. Jag gick ner och tog nästa buss och den kom i tid. Dagens mysterium!

02 mars 2009

Kaffe Latte

Här är bildspelet där min bild är med! Det är väldigt många bidrag inskickade och nån större chans att vinna räknar jag inte med, men det är roligt att vara med!

En bra bok har jag läst ut nu. Fruset ögonblick, av Camilla Ceder, en klassisk polisroman med kommissarie Tell i huvudrollen. Den var jättebra skriven tycker jag, och hon väver ihop en gammal historia med en ny. Den utspelar sig också i mina gamla hemtrakter och det gör ju det hela lite extra roligt ;)