30 september 2009

Röjskiva?


Idag blir det röjröj. Alltså röja i en lägenhet. Det är mycket som ska fixas, slängas (läs ge till second hand) och tas tillvara på. Men man fastnar så lätt i gamla minnen när man hittar något som slungar en tillbaka till förr i tiden. Och så är det källaren kvar...där har folk oftast massor med gamla saker "som kanske behövs nån gång". Hm...borde röja i min egen källare snart också. Att flytta ibland är bra, för då röjer man ordentligt.
För övrigt anser jag att vintern borde rasa ut snart och det blir vår igen. Brrr....

29 september 2009

Bananspåret!!


Ja, då var det dags igen! Banan på spåret. Kanske är det som sambon sa: "Han har väl permis..." Det var jättelängesen det var ett bananskal där nu. Den tidigare högen har nästan komposterats, men nu rullar följetongen på..undrar såååå vem det är. :D

Och i skogen låg det ett hundkoppel. "Oj, jag tappade hunden, den sprang iväg! Äsch, jag slänger kopplet, hunden får väl springa hem själv..."

Små trattisar fanns det. Inte många, det har nog varit för "törrt i markera" som bönnera säger.

En liten påse blev det, så när kålsoppan är slut blir det svampsoppa! :P

28 september 2009

Att soppa till det...



Det blir ju lätt en hel del "fina-höst-bilder" nu...Fast den här är tagen med min lilla Samsung för några år sen, en dag när det inte blåste, håhåjaja. Undrar om det kommer en dag igen utan blåst? Och nu ska det bli kallare också, snön har redan anlänt till Dalarna, huuuu!! Jag hade faktiskt på mig vantar och pannband när jag cyklade idag.

Hösten är ju en ypperlig tid för soppor. KÅLSOPPA är gott, och det räcker ju i flera dagar, bara och värme och värme...hihi.

För övrigt kan jag meddela att jag läser Henning Mankells senaste bok, Den orolige mannen. Mjae...jag vet inte. Wallander är trött, gammal och grinig (som vanligt) och så börjar han få konstiga minnesluckor också precis som sin konstiga far. Boken handlar också mycket om spioner, ubåtar, stenar, undangömda barn och försvunna personer. Jag ska iaf läsa ut den och se vad som händer. Men jag vill ha en MINOTAUR-bok NUUUUUUU! Dom är bra.

Simma lugnt...

27 september 2009

Rena natta...


Kvällsbilder ja...det är inte det lättaste att få bra sådana. Stativ eller stöd är ju ett måste med de långa slutartider det blir. Här tror jag att jag har samma vinkel som Mimmi hade när hon tog sitt kvällsfoto nere i city. Det finns en bra bro, både att cykla över älven på och att ställa kameran på. Jag brukar ställa in den på självutlösaren bara för att det är svårt att låta bli att röra kameran om man ska trycka på knappen själv...

Båten "Båten" som inte är någon båt...utan en ombyggd gammal pråm som nu är restaurang och ett omtalat objekt här i stan. Den skämmer utsikten säger många, kvarteret som ligger strax bakom den heter Almen och är ett av de få kvarter som klarade sig vid den stora branden här i Karlstad 1865. Men Båten är vacker på kvällen...det här är runt halv åtta.

Kvällssol över Klarälven österut.
Och en riktig nattbild, tagen klockan 01.00 på väg hem...Det var så fantastiska moln på himlen söderut. De avspeglade sig mot himlen och gav ett dramatiskt intryck!

26 september 2009

Le, le, le...


Här undrar jag hur dom menar!! Är det LE (alltså elak) personal? Eller är det en uppmaning till personalen att LE? Elller...är det meningen det ska uttalas med käckt franskt uttal: Le Personall, liksom? Hmmm....

*Humlor har en egen inre värmeproduktion som gör att de kan leva även i arktiska trakter.
*I ett ungt och välmående bo släpps inga främmlingar in. I dessa bon kan man ofta se att speciella humlor som sitter vid ingången och vaktar.
*En duktig humla kan under en flygtur pollinera ca 400 blommor. Räknar man med 7 flygningar per humla och dag klarar en humla av att pollinera upp till 2800 blommor per dag.
*Humlor är vanligtvis inte aggressiva men har förmåga att försvara sig. Drönarna saknar gadd.

*Humlor angriper bara om de är uppjagade och irriterade. Oftast ger humlans stick inte andra symptom än rodnad och svullnad. En del människor kan dock vara, överkänsliga och kan reagera då mycket kraftigt. I sådana fall bör läkare kontaktas omgående.
*Humletungans längd är avgörande för vilken blomma som väljs. Blommans uppbyggnad och färg har mindre betydelse.
*Humlornas flygaktivitet styrs i stor utsträckning av pollenkvalitén. Pollenkvalitén påverkas av bl.a. temperatur, ljus, luftfuktighet och sortval.
*Humlor attraheras av blå färg. (från shell)


Humlorna har inte lagt av än, de kanske är som björnarna att de vill äta sig feta inför kommande vinter. En del (honorna) går ju i ide liksom och kommer fram på våren, rusiga av värmen och solen...Åh, det vill jag också göra...gå i ide...med ett par lådor Rioja och en massa bra böcker...

Det bästa med hösten är dock färgerna, helt underbara. Klorofyllen i löven bryts ner och därför blir det så vackra färger...

Jag har idag varit i Mariebergsskogen på tipspromenad med C och S, jättetrevligt! Det handlade om marknader och jag hade bara 8 rätt...så kan det gå. Men 18 grader och sol i september får man inte vara missnöjd med. :-)

25 september 2009

Mossa, mossa på er...


Ja...jag visste väl det, att kossor vet bäst!

Har Pytteälgen tappat sina horn?


Ser ni mig?

Mossa, mossa på er alla människobarn..kommer ni ihåg Nicke Lilltroll, ni som är tillräckligt gamla ;) Han var ju helt underbar att lyssna till på radion när han berättade om sina äventyr i skogen med farfar och alla de andra trollen. Det var innan Bolibompa och Disneydags och allt. *Suck* Nostalgitripp de lux...
Det är härligt att kunna bo så här nära naturen och ändå ha relativt nära (3,8 km) till centrum. (City kanske det heter nuförtiden) Grusvägar och kossor och...så bygger dom också. En massa dyra hus på Zakrisdalsudden. Fast det har blivit en fin cykelväg dit. Och än så länge är det lugnt och sköööönt där på kvällarna...

24 september 2009

Blås, vind, blås!


Sommaren är inte slut än...men det blåser så löven fladdrar. Jag väntar på en vindstilla dag så man kan fota nåt som inte rör sig hela tiden...

Denna lilla varelse hittade jag nedanför ett kastanjeträd! Jag tror den skrek på hjälp...fast svagt. Bilden är oredigerad, inga prickar pålagda eller så. Bara "Aaahg-et" inlagt. :)

Med risk för livet stod jag böjd under trädet och kollade på kastanjerna, de befann sig i så olika stadier. En del satt kvar uppe i träden och hoppade ner och siktade på mitt huvud. Lyckligtvis så missade dom. Det hade nog gjort rätt ont...

Dom ser ju riktigt illvilliga ut! ÄR det verkligen bara kastanjer eller är det kameleonter eller utomjordingar som gömmer sig häruppe? Hmm...


Magnoliorna har vackra frukter nu. De ser ut som fikon, men jag vet inte om de går att äta. Jag ska nog inte prova...

På min balkong bor det några små spindlar, de vet nog att de får vara ifred för det mesta, det är bara när jag vill prova kameran lite som de får passa sig...

Tuffa grabbar på G?


Detroits NHL-stjärnor kommer till lilla Karlstad den 30 september för att lira hockey! Då vill de ha en hel del saker. Maten:
"Skivad frukt, vitt toastbröd, bagels, muffins med jordnötssmör, sylt och cream cheese, tuggummi, sylt, jordnötssmör, marmelad, smör, tvåprocentig (!) mjölk, juice, kaffe, the, vatten med och utan bubbel och dietpepsi!"

Haha, jag trodde hockeykillar skulle behöva äta nyttigare mat med lite mer fibrer i! Dom kan väl få rotmos och kåldolmar och havregrynsgröt! Och lite grovt bröd skulle nog inte skada heller.

I omklädningsrummet ska även det här finnas, bland mycket annat:
"Barnpuder, 250 stora och små handdukar, hårfönar, hårborstar, rakskum, shampo, rakhyvlar, after shave, vaselin, örontops, små värmeelement för kroppen, sandpapper, testcyklar och massagebord."

Vaselinet är för att de ska smörja in sig i ansiktet ifall de skulle få stryk!! Hehe...
Källa: NWT

23 september 2009

Vänner! <3


Visst är det så! Denna fick jag av E, vi har känt varandra i 45 år och inte tröttnat på varandra än! (eller huuuur?). Något annat som jag är tacksam för är alla nya bloggvänner jag har fått, en del har jag träffat ivl (i verkliga livet) och andra känner jag bara genom "bloggingrundorna". Men ni ska ha en stor eloge för alla varma tankar jag har fått. Jag brukar ju oftast ha med lite roliga/vackra bilder och kuliga texter, men ibland tränger livet sig på med annat, och man kan inte bara vara rolig jämt, även om jag fortfarande har mitt goda humör kvar.

Jag har skrivit väldigt lite om böcker på den senaste tiden. Jag läser fortfarande en hel del, just nu ska jag börja på Mats Strandbergs Halva liv. Det ska bli spännande! Jag läser hans blogg och han är just nu gästbloggare på Bokcirklar

Det bästa med hösten är att man kan tända en massa ljus och gotta ner sig i soffan med en bra bok och ett glas Rioja (mycket antioxidanter i rödvin!!)

Min favoritmat: Chicken korma på Tandoori här i Karlstad. Mycket mat och mycket sås, det blev ju över också så jag fick med mig en doggybag hem :-)

Ska gå ut i höstfärgerna nån bra dag (när det slutat blåsa så förb....)

22 september 2009

Systra mi...


Så vackert...det kunde bli. Fast aldrig mer vill jag höra orgelmusik. Att tända ljus och ställa i en skål var ett mycket bra alternativ till blommor. Och det blev så vackert...Små lappar att skriva en hälsning på som sedan eldades upp i spisen kändes också bra. Vad jag skrev vet endast vinden...och jag.

Till min syster

När jag klev ombord på tåget
satt min syster och vänta på mig.
Hon log och var snäll och gullig
fast jag var en liten tjej.

Hon hade klivit på tåget
vid en tidigare station.
Nu följdes vi åt på resan
mot en okänd destination.

Så fortsatte vi på färden,
medan tåget tuffade på.
Ibland var det strålande solsken
ibland var himmelen grå.

Vi skratta och grät tillsammans
genom livet med allt vad det gav,
men så blev hon trött och tankfull
och sa: sitt du kvar, jag går av.

Nu sitter jag här och tänker
på allt som vi sett på vår färd
På allting som var
och allt som finns kvar
i denna märkliga värld.

20 september 2009

Lördag i september


Tidig morgon. Solen smyger sakta fram bakom huset.

Blommorna är daggvåta och morgontrötta.
Daggen hänger i gräset. Och en liten droppe har till och med en ännu mindre droppe hängandes på sig!

Små vippor som har samlat dagg under natten.
Ett glas rött och grillad lax får avsluta kvällen. Solen går ner redan vid halv åttatiden och om en dryg månad, den 25 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan. Då blir det ännu mörkare på kvällen..(eller det blir det ju egentligen inte...det är en illusion vi skapar när vi flyttar runt klockan så här...)

18 september 2009

Fredagstur vid vattnet


Sommaren är inte slut än! +20 grader och sol och många insekter kvar vid vattnet. Detta kan vara en rödvingebagge...eller inte...

Och alla dessa trollsländor! Röda, svarta och gula, små och stora. Alla ville de sitta på träräcket och helst på samma plats...

Ja, som synes...

Lite läskiga är de i närbild...fast den här stackaren hade brutit ett ben! Eller en arm...eller vad det heter?
Vad snällt att den ena hjälper den andra att stretcha! För det är väl det de gör! Eller? Jag kunde komma väääldigt nära med kameran utan att de brydde sig nämnvärt. Det är väldigt vackra reflexer i bilden om man klickar upp den. (jag har lagt på lite mer motljus, men bara lite. Tog bilden med blixt)

Jag fick syn på den här där den satt och solade sig på en berghäll. Först brydde den sig inte ett dugg om jag låg där och kröp och fotade...
Men sen började den röra på sig och hoppade...

...in i gräset. Och då var den inte lika lätt att få syn på!
Sommaren är som sagt var inte slut än. En mindre guldvinge vilar på ett grässtrå. Mindre än vadå kanske ni frågar? (Det skulle jag ha gjort) Ja, inte vet jag...den heter så. Mindre än den större guldvingen kanske!

And(e)


Att det kan vara bekvämt att stå på ett ben och sova...
Här har jag lekt lite i Photoscape och lagt på mycket motljus så lilla anden fått en aura kring sig. Den ser nästan ut som en ande...(jag ällllllskar att leka med ord). Det känns lite fuskigt att redigera bilder i ett behandlingsprogram...men alla verkar göra det nu för tiden. Och det gäller väl att hitta bra fotoobjekt från början...för som en fotograf sa till min mormor och morfar för länge sen när de klagade på ett fotografi: "Fotograferar man aper, så blir de aper!" Haha!

17 september 2009

Dikesrunda igen...

Kungsljus...mäktig spira i diket. Och enväldig härskare över dikesrenen. Det fanns bara detta exemplar så vitt jag såg.


Men den här hann inte undan!
Och inte den här lilla rackaren heller, som gottar sig i sol(rosens) sken.
Här har jag fått två flu...nej, humlor i en smäll.
Randig snäcka. Så vacker. Undrar om de själva vet hur de ser ut? Förmodligen inte...
Tur att de här inte är större än vad de är...Ganska läskiga med sina röda...ögon? Antenner? Öron? Hmmm, får kolla på Mittinaturen i kväll, ska visst handla om skalbaggar...
Räkna snäckorna! Gamla lupiner är populära samlingsplatser inför flytten mot sydligare nejder! Eller? Om de skulle flytta söderut så kommer de nog inte längre än till...Hammarö innan vintern är slut. Och då får de vända igen :)