31 mars 2010

Nu vill jag ha vår!

En liten katt lurade i vassen här...när jag kom så stod den och prövade med tassen på isen, haha! Men innan jag hann bromsa cykeln och få av vantar och upp med kameran så hade den ju gått iväg lite, men det syntes att den längtade efter att få sätta tänderna i en ankstek. Men det kan den nog bara drömma om...får vi hoppas!
Ingen (s)ko på isen så länge rumpan är i land lyder ett gammalt ordspråk. Och var denna skos ägarrumpa befinner sig kan man undra. Och HUR den har hamnat där ute? Den har stått där ett tag faktiskt...Men man borde märka om man tappar en sko mitt i vintern. JAG skulle märka det iaf!! :D
Här undrar jag vem som bor i denna kojan..? Det kan inte vara nån stor hund ? Det kanske är en katt...eller en igelkott...eller en...ja, vadå? Matskålar har djuret i alla fall!
Raggarbilarna har börjat komma fram också...men ingen bra registreringsskylt på denna, haha! För säkerhets skull så har ägaren skaffat sig en finare skylt under, det är lite svårt att se vad det står här, men det står: RASREN, m-m..., det är noga med det tydligen, ingen jäkla blandras med Mercadörrar eller nåt...
Och skrakparet från igår igen...nu i svart/vitt. Hanen är ju redan svart och vit...;)

För övrigt är det inte mycket vår här än...+5 grader, blåst och moln. Men det ska ju bli lite soligare i påsk säger "dom" och även min lokala väderprognos här ovan lovar sol iaf i morgon! Få se om jag vågar mig ner på stan och gatufotar lite ;)

30 mars 2010

Storskrakar!

Storskraken (Mergus merganser) är en tidig besökare i våra knappt öppna vatten! Honan (skräckan, ja hon kallas så tydligen...) har en härlig hårtofs som inte hannen har! Han har mer vattenkammad frisyr om man säger så...
Enligt min fågelbok ska de mumla grodliknande "orp-oorp" när de spelar...men denna hade redan fått tag på en hona och lät därför ingenting...
Men lite pratade dom tydligen... :D Synd jag inte har en bättre kamera som kan zooma in och ta klara bilder, men Lilla Blå är ju så praktisk och går ner i jackfickan...så bättre än så här blir det inte med den på håll.

29 mars 2010

Skarvar!

Spåren som syns till höger på isen är efter skotrar. Nu tror jag inte de vågar åka på älven längre...
Sakta, sakta släpper isen sitt järngrepp om pollaren. Idag såg jag en skarv som flög över isen och letade efter öppet vatten.
Och det finns det lite här och var, iaf i kanterna av älven. Änderna gillar det och fiskmåsarna står på isen runt om och väntar på att den ska släppa. Tills dess får de väl äta korv med bröd inne i stan. :)

27 mars 2010

Dagens fågel

Vinterns bananskal...undrar om jag får syn på den "skyldige" i år?
Och vårfåglarna fortsätter att anlända. Vad tofsvipor äter vet jag inte...?
De nya husen på Zakrisdalsudden börjar bli klara för inflyttning. Så också nya holkar i skogen! Hoppas det kommer någon hugad spekulant och vill bo granne med människorna...
Det såg riktigt inbjudande ut! "Då sova vi alla på granrisbädd, och drömma om bleka mör, och snarka och vända oss manligt och lugnt medan elden falnar och dör..." (Dan Andersson)
Och här ser man inte en kotte! ;) Eller hur?

26 mars 2010

Sädesärlan Erland!

Jag visste väl att jag inte hade sett i syne! Här är bildbeviset på sädesärlan, visserligen ett par kilometer från där jag bor, men ändå...
Men vad lever den av?

En grävskopa som ser ut att vara målad på väggen...
Och här är det målat på väggen...och på golvet! Punken är inte död tydligen! :)
Och inte graffittin heller...detta är nedgången till sambons affär... :D

Tacksamhet!

Vårsolen lyser endast med sin frånvaro än så länge...lite regn på förmiddagen, men det gick över. Har cyklat till bibblan och såg en massa fiskmåsar och änder vid ett litet vattenhål vid sidan av älven. Den har börjat lossna från kanterna nu! Snart dyker nog kniporna upp, de brukar komma så fort isen lossnar lite.
(Bild lånad från AB)

För övrigt cyklar jag omkring och tänker på vad mycket man bör vara tacksam över:

Fri tillgång till böcker och tidskrifter (nåja, nästan gratis, man bidrar ju lite via skatten)
Gratis motion när man går och cyklar
ATT man kan gå och cykla...
Att få somna i en säng med ett varmt täcke på sig
Att kunna äta varje dag
Att man kan sitta här och skriva på sin egen dator
Och att det snart är vår med blommor och insekter (fast myggen kan väl kvitta..)

Sen är jag måttligt road av myndigheter just nu...den ena handen vet inte vad den andra gör eller vill...och det vet allra minst jag!

24 mars 2010

I väntan på Vadå...

I väntan på våren...

Jag tyckte jag såg en sädesärla här igår...men jag är inte säker. Men otroligt är det ju inte. Jag sprang efter kameran men den hann ju flyga iväg. En fågel var det i alla fall! Ingen skata, kaja eller björktrast. Och absolut ingen liten mes av något slag...får se om jag får syn på den igen...

Det är grått och trist väder här idag. Men regnet igår gjorde att snön försvann en bit till! Så nu ser jag med förväntan fram emot fler fåglar som återvänder!

22 mars 2010

Minusgrader :(

Trots all snö som ligger kvar så kommer det knoppar under snön! Det är en slänt som ligger mot söder vid Klarälven, det lyser gult där av påskliljor på våren. Och nu har kommunen planterat ännu mer lökar lite här och var. Men igår var det inget roligt väder, snöstorm och hagel, och när det till sist sprack upp så blev det kallt och halt. Minus 7 grader i morse, så mina penseer var stela av köld, så jag tog in dom och då kvicknade dom till snart, sträckte på sina små kragar och gäspade stort och bara njöt här inne i värmen. Jag har inte talat om för dom än att jag tänker ställa tillbaka dom på balkongen... ;)
Här är det också grönt på min tallrik! Kan ni se vilken som är den äkta basilikan? ;) 
Café August i lite olika skepnader. Inte lika mycket snö förra året nej, fast det blev ju en väldigt regnig sommar. Hoppas den blir lite bättre i år! För många artister är det bokade: Melissa Horn, Dag Vag, Kebnekaise, Roffe Wikström, Hep Stars (!), Tommy Körberg, Greenfreaks och många, många fler. Så det vore trevligt med en medelhavssommar i Karlstad! Ljumma nätter och varma dagar!

21 mars 2010

Balkongnostalgi

Det var visst en del snö för precis ett år sen också...men inte lika mycket som i år! Men nu är den på väg att försvinna även om vinterguden gjorde sitt bästa idag för att behålla den ett tag, genom att vårstäda himlen och skaka sitt duntäcke över oss så det snöade flingor stora som lappvantar! Men snön var blöt och la sig inte på gator och torg som tur var. Och nu skiner solen! :)
Ja, så här fin var min gräslök förra våren...men i år har jag ingen! Antingen har hela krukan blivit bortrövad från balkongen (av Bananätaren?) under vintern eller så kom den bort  kastades den. Men min egyptiska luftlök har övervintrat. Inne visserligen, men det står en kruka kvar ute också, det blir spännande att se vad som har klarat denna fimbulvintern! Jag skulle vilja ha ett hav av kryddväxter på balkongen i år...mmm...färsk basilika är ju så gott.

Nu ska jag snart cykla ner till stan och bli bjuden på middag! Sen blir det årsmöte på Café August...så det är tur att det har slutat snöa!

20 mars 2010

Stan e full av vatten(läckor)

Som många vet så har vi haft en vattenläcka här i Karlstad! Det är då man börjar tänka efter hur viktigt det är med en fungerande infrastruktur och jag är innerligt tacksam för att vi som oftast har både vatten och el dygnet runt. Men efter ett par timmar var den tydligen lagad fast kommunen uppmanar oss att koka vattnet och att inte slösa! Så jag har skjutit upp min tvättid till måndag...man är väl en god medborgare. Och så ska jag dricka lite vin ikväll, i stället för vatten ;)
Tankbil på torget där man kunde hämta vatten om man ville! Fast Milko...gör inte dom mjölk? Man kanske kunde hämta mjölk till kaffet? :D
Här under bron börjar vintern släppa greppet så sakteliga...
Min doftranka har slagit ut sina parfymknoppar! Det doftar ljuvligt...
Skatan passade på att bada...och tur var väl det, för redan nu är den pölen borta!

(klicka på bilderna så blir dom större. Om ni vill ;)

19 mars 2010

Primula veris

Färgprakt på Plantagen! Primula är vackra...men lite tråkiga, jag lyckas inte bra med dom...(det är nog jag som är tråkig ;)
Här är det också färgglada kaktusar! Men..men...det är nåt som inte stämmer! Gissa vad? Jo, när jag tittade närmare på dom så såg jag att det bara är FUSK med alla blommorna! Det är pålimmade eterneller...
 :( Sicket jäkla påfund... ;)
Men en alldeles äkta penselåda fick åka cykelkorg hem! De tål ju lite blåst och kyla så det gjorde inget. (hoppas jag) Och nu står de på balkongen. På vägen hem hittade jag en massa nedsågat ris av vide så jag kunde plocka utan dåligt samvete! Nu ska jag göra en liten vårgrupp...
Kan hon ha hetat Anna? :D
Och hela flockar med sidensvansar flög omkring härutanför! Jag försökte fota dom med Lilla Blå, men den är ju ingen långzoomare precis. Men så kom dom och satte sig i en buske nära mig, och jag tror inte att dom riktigt märkte att jag stod där...så denna bilden blev rätt okej.. Fina färger på vingen där!
Här har jag förstärkt färgerna lite, fast de lyste rätt bra i alla fall, de här löven. Vet inte riktigt vad det är för träd..?

Dagens ord: Själlossning...

Raindrops are falling on my head

Annorlunda bild omgjord i Photoscape (jag blev inspirerad av Mimmi...) Fjädrar i Stadsträdgården en dag i juni..

Och nu regnar det här! Det var längesen det gjorde det, nederbörden har ju varit i frusen form ända sen före jul! Men det här regnet tar bra på snön. Fast nåt fotoväder är det ju inte precis. Och jag som hade tänkt att cykla till Bergvik. Nu är jag ju inte rädd för att cykla i regn precis, men man har ju haft vinterjacka på sig länge så det är lite svårt att veta vad det är lämpligt att klä på sig. För se frysa det tänker jag inte göra!

Har nu kommit halvvägs i Camera Obscura...och den är läskig...på ett sånt där krypande vis.

Sen har jag börjat virka på en mormorsruta. En alltså! :D En jättestor. Jag vet inte vad det ska bli när den är färdig, men den talar nog om det för mig. "Jag vill bli en......" ja, vadå?
En virkad filt kanske? :)

18 mars 2010

Inte bara mumintroll...

Jag läser denna nu, CAMERA OBSCURA av Johanna Holmström och jag undrar vad det är med den finska myllan som gör dessa finlandssvenska författare så välbeskrivande det mörka och suggestiva i den ofta karga miljön de utspelar sig i. Andra böcker jag läst är: FEM KNIVAR HADE ANDREJ KRAPL av Mikaela Taivassalo och BARA SEDAN SOLEN SJUNKIT av Johanna Sinisalo. De är som en slags vuxensagor som iaf jag sugs in i och (nästan) blir lite rädd för. Samtidigt som jag gärna skulle vilja vara huvudpersonen i en del berättelser (den ovan är en novellsamling) och också få träffa en varg som leder mig in i skogen, eller hitta ett troll...
eller kanske inte...hm...nu blir jag sugen på att läsa om denna!!

Obs! Dessa författare skriver på svenska även om de bor i Finland! Böckerna är alltså inte översatta från finska.

Dagens ord: Vårbäck! :)

17 mars 2010

Jakten på den försvunna våren!

Jag tog en liten sväng till Stadsträdgården idag för att leta vårtecken...jag var där förra året den 18 mars och tog bilden överst. Det är samma buske...men i år är den lite tröttare. Men den kommer väl igång snart och allt annat där också får vi hoppas!
Här är en närbild på blommorna, de ligger ihoprullade som små "flärpar" och vecklar snart ut sig!
Om de kunde tala...
Ja så här tror jag det låter hos kajorna när de sitter och tjattrar (chattar?) uppe i träden på kvällarna...
Shoppade lite på stan...det finns många snygga tunikor (turkosa!!) men jag tycker jag ser fånig ut i de flesta modeller. Men den här var rätt bra! Lite skjortklänningsmodell och massor med fickor! :) Bra dä! (den där vita pluppen på ryggen är en stöldbricka. Den var rätt obekväm...men försvann ju när jag betalade! :)
Men köpa trasiga, lappade jeans? Hm...näää...så där brukar jeans se ut när de är gamla och slitna och jag har lagat dom en sista gång innan de inte håller längre. Man kan undra hur de här håller i tvätten?