30 juni 2010

Som sommaren kan det aldrig bli (klapp, klapp)

Här är texten till den svårbegripliga men lättsjungna "Som sommaren kan det aldrig bli". Det är ganska likt mina tågluffarresor genom Europa, minus bladtuggningen, svampplockningen och tekokningen...och gitarren. Nån gitarr hade vi inte med. Den var inte uppfunnen på 70-talet. Eller var den det? ;) Häng me nurå!!

På en resa genom Belgien så träffa jag en europé
Han lärde mig att tugga blad, och plocka svamp och koka te
Han spelade på min gitarr. Så spelade jag aldrig mer.
Jag skrev en sång om alltihop, som senare fick kortas ner
till svårbegriplig text, med en lättare refräng

Som som som sommaren kan det aldrig bli
Som som som sommaren kan det aldrig bli

Vad gjorde jag i Spanien? Jag ville komma fram igen.
Ett silvertåg var allt jag såg av korset och av sanningen
Jag träffade mitt hjärtas dam, slog in henne i glas och ram
och klottra ner min hemadress. Ja, vi har inte setts sen dess.
En svårbegriplig text, med en lättare refräng

Som som...

En oundviklig sensmoral är bättre än en tom kartong
En tyst minut i 100 år är bättre än en dålig sång
Väl hemma i min trygga borg så köpte jag en bussbiljett
tillbaka in i vardagen, där fel är fel, helt rätt och slätt
En svårbegriplig text, med en lättare refräng

Ja, väl hemma i vår trygga borg 1974 så hade vi bara pengar kvar till en bussbiljett tillbaka in i vardagen... Tågluffarkortet kostade 480 kronor och vi hade med tusen kronor i fickpengar...men i länder där spriten var billigare än vattnet så räckte det långt ;)

Kebnekajse är ett jäddra högt berg, eller?

Å ena sidan...var det regnmoln och min skugga
å andra sidan... Kebnekajse som spelar...ett band jag inte har lyssnat på förut, de var väldigt duktiga, men instrumentalmusik är inte riktigt min grej. "Jag stannar tills vinet är slut eller det blir paus" sa jag, "beroende på vilket som kommer först". Det blev att vinet tog slut. Så jag cyklade hem. Iklädd vantar, två jackor och ett par jeans..nej, kjol, faktiskt! ;)
In vino veritas! I vinet sanningen. Och jag SA att jag inte gillade musiken...men det gör sambon, han sitter nog kvar och diggar än... :P

Jägare i Afrika


Är det en ren slump när jag nyss har läst en bok av Natasha Illum Berg, Floder av röd jord, och nu upptäcker att denna för mig tidigare okända författarinna ska sommarprata i P1 i morgon
Jag brukar inte lyssna på radio så mycket, men i morgon ska jag sitta som klistrad vid radion klockan ett. Och det är ju det enda sättet för mig att höra något ;)

Boken var mycket intressant, hon är professionell jägare i Afrika och hon skriver mycket poetiskt om sin kärlek till naturen och djuren och ibland även mänskligheten. Det verkar inte vara lätt att vara kvinna där heller. I synnerhet inte som manschauvinismen är en vedertagen lag bland både urbefolkning och besökande.
Boken skrevs 1999 och det har tydligen hänt en hel del i hennes liv sen dess...

Idag har det regnat men jag hoppas det klarnar upp tills i kväll, då det blir ett besök på Cafe August. Det är några som heter Kebnekajse som spelar där...ett band som har gått mig förbi, men sambon är förväntansfull! :D

29 juni 2010

Tisdagsvärme!

"Som som...som sommaren kan det aaaaldrig bli." Så sant som det är skrivet. Nu är det ljuvligt ute att cykla omkring och enda molnet på sommarhimlen är pollenet som verkligen har slagit ut! Förkylningen är så gott som borta och då märker jag hur allergisk jag är...tur det finns medicin!
Nu är frågan: Smakar det hallon redan i blomman?
Vem skulle det annars vara?
Det ser inte så skönt ut att ligga och sova i solen på ett tak...men det kanske det är! Själv blandar jag fredligt mitt kaffe med..inte kron, men mjölk och sitter tryggt på balkongen och tittar på tärnor och mås. Nej, inte tärnor då kanske heller, utan tornseglare! Lite friheter får man ta sig med dikten ;) 

28 juni 2010

Hej sommar!

Fyra (fast här syns bara två) kråkungar kan nog driva vem som helst från vettet! :D
Jag tror nog att den här lilla krabaten räknade bland kronbladen på prästkragen!
Men var är älsklingen? Bortflugen till en annan blomma kanske? Inte vet jag om skalbaggar är så trogna av sig...? Bättre lycka nästa gång!
En humla! Fast vänta lite nu...det är ju ingen riktig..utan en gammal kapsyl. Undrar vad det har varit i den flaskan som den har suttit på? Någon som vet? Nektar? ;)
Öl görs ju av malt och...ja, just det, HUMLe. Så måste det vara. Öl alltså. Söt kapsyl i alla fall!
Plockat lite smultron har jag gjort..
Idag har det varit rätt skönt, 22,2 grader stod det på termometern i skuggan. Det får gärna bli liiiiite varmare för min del, så där så det är skönt att komma in i skuggan. Eller i en affär. Det är annars en pärs för mig på sommaren, att handla mjölk.. särskilt i stora affärer som har ett stort kylrum där man måste gå in! Huu....jag springer igenom det fort då!

27 juni 2010

Lästips!

Innan jag blev tokförkyld och inte kunde ha glasögon på mig så läste jag lite grand:

 "Med livet framför sig" av Emile Ajar aka Romain Gary...och vilken bra översättning! Språket är verkligen...alldeles, alldeles...underbart. En arabisk pojke växer upp hos en madame Rosa i Paris på 70-talet. Det är en f.d bordelldam som tar emot barn mot ersättning när deras gatuarbetande mödrar inte kan ha kvar dem. Det är den 10-årige "Momo" som berättar och hans språk är helt svindlande:

"Dom viktigaste bitarna hos människan är hjärtat och huvudet, och dom står en allra dyrast. Man kan inte fortsätta som förr ifall hjärtat stannar, och när huvet inte längre är vad det har varit utan slutar fungera, då går människan miste om sina befogenheter och har inte längre nån glädje av livet. Jag tror nog man ska börja väldigt ung med att leva, för efteråt minskar man i värde och får ingenting gratis."

Jag hittade en till bok av honom: "Kung Salomos ångest"....spännande!
 
Dessa böcker är inte nya, men ibland är ju böcker som årgångsvin...de blir bara bättre med tiden! ;)
 
För övrigt har jag vaknat upp i soffan efter en rätt jobbig natt, jag vaknade och kunde inte röra mig! Samtidigt så tyckte jag att någon stod ovanför min säng och höll fast mina handleder och med stor möda fick jag fram "släpp..släääpp!" Hu, det var riktigt läskigt. Genom att koncentrera mig kunde jag till slut röra på mig och upptäckte att det ju inte fanns nån där...men då gick jag och la mig i soffan. Det kändes tryggare. Sambon tillbringade natten i fåtöljen...han hostade så. Så när han gick in och la sig vid 5-tiden i morse så äntrade jag soffan!
 
Kanske är det dags att sluta läsa konstiga böcker... ;)

26 juni 2010

Snörvel..

Godmorgon i midsommartid! Själv tillbringade jag aftonen hemma i soffan tillsammans med Chile och Spanien...nåt som är jobbigt med min förkylning är att det är så himla obehagligt att ha glasögon på, de trycker på näsryggen, så jag KAN INTE LÄSA! :( Så det blir att titta på tv, det går bra utan glasögon...
Sandgrundsudden i Karlstad är väldigt vacker nu med krolliljor och ormbunkar...
(Jag har inte legat på rygg och fotat...det går ju att fota utan att titta i sökaren ;)
Men,jag har ingen feber idag, så jag ska försöka gå ut lite och plocka smultron. Sambon var och firade midsommar och kom hem först vid 5-snåret ;) Så han sover fortfarande, jag får väl väcka honom lagom tills fotbollen börjar klockan fyra :D

25 juni 2010

Aatcho!

Sju sorters blommor att plocka och drömma om sin tillkommande om man vill...

Själv tänker jag ligga i soffan och drömma om att slippa ha ont i halsen och snörvla :(

24 juni 2010

"Vägen hem var mycket lång..

...och ingen har jag mött.."
När vägen hem från affären är så här vacker så kan jag inte låta bli att stanna en stund och kolla i diket...
Och titta! Smultron i långa banor! :)
Och en fjäril som jag trots idogt bläddrande i fjärilsboken inte vet vad det är för sort..

För övrigt har jag fått en förkylning på halsen...så nåt midsommarfirande blir det nog inte för min del..nöjer mig med att vara hemma och läsa...eller titta på fotboll!

23 juni 2010

Det var en kväll i juni..

Motorcyklar som ser ut som ett vardagsrum..nja, jag vet inte om jag blir så imponerad..
En liten mascot är med och åker här!
Japaner, japaner...nu är Cafe August förevigat och kommer att visas på en blogg i Japan!
Att hitta den rätta vinkeln är inte alltid lätt...men skam den som ger sig!
Jag till kompisen C: "Det sitter en trollslända på min sandal!" Iiiiiiiihhh! (fram med kameran utan att få panik...fota foten!)
"NU SITTER DEN PÅ MITT BEN!" C: "Ja, den gör munrörelser, liksom, verkar vilja tugga.."
Men jag behöll mitt lugn och fotade lite mer...sen flög den iväg mot nya offer! ;)

Det var sommarens första Öppen scen på Cafe August, sex band var inbokade och spelade, solen sken och trollsländorna flögo...men när solen försvann blev det lite kyligt och jag tog på mig mina vantar och cyklade hem! ;)

Smultron och banan!

Ganska nytt skal...det låg där inte sist jag åkte förbi i alla fall...mysteriet fortsätter...;)
Smultron! Nu på en äng nära mig! :) Fast nu är dom förstås i min mage redan :P

22 juni 2010

Saker på min balkong

Törnrosas kjortel klänger på min balkong! Jag letade efter frön av den i våras, men hittade inga...och så köpte jag en "färdig" planta i stället, lite dyrare än en påse frö blev det, men den har verkligen uppfyllt mina förväntningar! Den klättrar så det står härliga till. Och blommar...
Så här ser kjorteln ut innan den är helt nerfälld...
Och nu är det en långklänning! Skulle minsann duga på vilket kungabröllop som helst!
Hängpelargonerna gottar sig i solen! Och så gör jag...
Till sällskap på balkongen har jag denna "trevliga" bok...hmm..nu vet jag allt jag inte visste att jag ville veta om seriemördare..:P Eller? Har fått lära mig av boken att om man råkar ut för en ska man prata mycket och tala om sig själv, för då ger man sig en etikett som människa och inte bara ett "objekt" som de vill ha. Men som min kompis E sa: Då råkar man väl ut för det där undantaget som bekräftar regeln...och som tycker man pratar aaaallldeles för mycket och mördar en för det...

Hu. Man kanske inte ska skämta om sånt här, men människans psyke är underligt...och intressant! Och som så många gånger så överträffar verkligheten dikten!  
Lena Cronqvists statyer utanför museet. Hennes verk handlar ju ofta om död och ångest och knivar och konstiga människor..men de här utanför museet är bara fina faktiskt!

21 juni 2010

Hundra hundar?

Mer hundbilder...det fanns ju domare också som gav tecken för fel och det var lätt att bli diskad, det räckte om man hoppade av en bräda för tidigt, eller rev ett litet hinder...
Och innan själva tävlingen började så gick ägarna banan utan hund. Det såg rätt kul ut när de "låtsades" att hunden var med och sprang.
Det var också lydnadstävlingar och den här domaren får en stilpoäng av mig för snygg ställning med sitt tredje ben! :D
En del hundar skällde från start till mål! Vovvovvov! Kanske blir man mer peppad då och presterar bättre. Eller inte.. ;)
Ibland gick det så fort att bara svansen fastnade på bild...ser ni den?
Om hundar kunde tala så tror jag han sa så här!
En liten bostonterrier med en fin gul krans om halsen väntar på att få starta, utan krans då!

Det fanns en gång en liten bostonterrier som hette Ludde, han var min barndomsväns E hund och väldigt speciell. Helst låg han under överkastet och sov och ibland  brukade vi klä på honom dockkläder, tröja, mössa och små sockar och gå ut och köra honom i en dockvagn! Och han älskade det! Det var ju varmt och mysigt där i vagnen...han var ingen utställningshund, tänderna satt som om man hade kastat in dom i munnen, och så var det nåt med öronen också tror jag. Men vad gjorde det, han var så charmig och tålig när vi ville leka!

Bostonterrier kallas ju för "skokrämshund" ibland för det var ju en sån avbildad på burkar med skokräm.

20 juni 2010

Utskälld av domaren!

Idag cyklade jag ut till Skutberget som ligger strax väster om Karlstad. Iklädd tröja, jacka och ett par jeans (för att travestera Anna o mej ;) t.o.m vantar hade jag på mig, för det var inte så varmt i luften..

I diket precis bredvid cykelbanan fick jag syn på detta rådjur! Det bara stod där och tittade på mig, jag bromsade in så försiktigt jag kunde, rotade fram kameran ur ryggsäcken, satte på kameran, zoooomade och fotade. Och lilla råbocken stod fortfarande kvar och tittade! Jag hade motvind, så han märkte kanske inte mig med en gång...och så är de väl ganska vana vid människor. Det var nog inte mer än 10 meter till honom!
Nåväl, på Skutis var det hundtävlingar. Agility bland annat. Och det hoppades...
...och sprangs, både bland hundarna och deras ägare!
Men om man inte ville springa så kunde man ta det lugnt också!
Eller titta på hela spektaklet inifrån en bur...
Ibland blir man bara så glad att man måste hoppa och dansa lite! Skutt, skutt!! Vov, vov!
Även en tuff hund kan ha ett rosa halsband med bling-bling! :D

Det var många hundar som tävlade, mest var det rasen Shetland sheepdog, de är väldigt alerta och kvicka så det är väl många som har såna och tävlar med dom. Men det var en del blandraser också!

Det blev en hel del fotat...så det kanske kommer ett par hundbilder till i morgon ;)

19 juni 2010

Leve republiken!

Hehe...jag ska då inte kolla på nåt bröllop i dag!
Grönt är skönt! Vackert som en tavla...Dukning pågår i Stadsträdgården, det är ett äldreboende precis bredvid, antagligen är det de som ska få en kaffestund i det gröna...
Vatten, stan e full av vatten...det är MYCKET vatten i Klarälven nu. Det har regnat uppåt nånstans och då blir det så här.
Pärlsockerkakor från Bevemyrs matblogg, en fantastisk blogg med god mat och vackra bilder! Kakorna var enkla att göra och blev jättegoda!
Kunde inte låta bli att inhandla den här Tshirten till sambon...den passar ju honom som hand i handske! :D

Få se vad man hittar på idag, vädret är ju inte så lockande, 12 grader och lite mulet/soligt/regnigt. Men jag kan ju inte vara inne hela dagen, så nåt blir det väl...Ska jag titta på TV så blir det fotboll, inte bröllop...