31 juli 2010

Konsten att tämja en blogg

Måste prova med en bild som är X-large! Jippi! Det gick! Jag har trixat med mallarna i bloggen för att få main-wrappern (vad jag kan har lärt mig! ;) bredare. Och det verkar fungera, så jag kan lägga in en stor bild om jag vill. Men då tror jag inte att det går att klicka upp den mer. (Joho, det gick visst det med!) 

Nu ska jag cykla upp till Cafe August (joho! ;) och lyssna på Göran Ringbom, han från Gotland ni vet, med Snabbköpskassörskan (som för övrigt skrevs av Tomas Ledin).

Undrar om jag får medvind eller motvind..nåja, det regnar i alla fall inte! (Än, nä, som närkingarna säger)

Update: Göran Ringbom var...trökig. Låååånga enformiga versioner av bra låtar. Uuuu...hem tidigt.

Designbestyr..

Har ändrat här lite...det är svårt att bestämma sig för hur man vill att det ska bli till slut. Jag har en bild inuti huvudet hur det ska vara, men det är inte det lättaste att få datorn att fatta det...sista ordet är nog inte sagt än. Jag ska fortsätta att experimentera lite. Jag vill ju ha headern i mitten, men då kanske jag får göra en ny? Och tre kolumner vill jag ha, det verkar lite smidigare. Inte för plottrigt heller. Hmm....

Idag har vädergudarna lovat sol, vi får se om deras prognoser stämmer :)

30 juli 2010

Jag - en personlig shoppare!

Klänning från L Amiede Paris (inte vet jag om det är ett "fint" märke, men den passade så bra!)

Jag har fyndat på Myrorna...Jag skulle egentligen ner för att titta efter ett par bra regnbyxor till mig (de jag har är inte riktigt vattentäta längre) och då säger sambon: "Du kan väl kolla om de har nån regnkappa till mig också!" Och det gör jag så gärna...jag gillar att leta efter saker, särskilt när jag har fått ett "uppdrag", så jag skulle kanske kunna vara en "personal shopper". Eller inte. Det är nog rätt svårt att förstå sig på andras smak..?
Närbild på mönstret...jag gillar Paisley

Om jag hittade en regnkappa? Javisst :D För endast 45 kronor...en riktig en med svetsade sömmar på insidan...men regnbyxor hittade jag inga bra..men jakten går vidare...
blir:
Så gott! Jag slängde i lite sockerärtor också...
Att vitt vin inte är hållbart är en myt. Den här öppnade jag i februari...Jag smakade på detta innan jag hällde i det i soppan...det kanske inte precis var vad man vill ha i ett glas till maten, men I maten blev det jättegott! Här slängs inget i onödan ;)

Fredagsfrukost!

Frukost!
För mig är det viktigt med en bra frukost...inte konstigt att jag inte är hungrig vid lunch sen...
och mitt Mästarkryss blir det alltid lite löst i. Det är så lagom klurigt, en del lösningar verkar hjärnan ha hittat av sig själv under natten, de man satt och svor över i går kväll... ;)

Värmlänningen som löste korsord:
"Djur på två bokstäver...? Dä kan inte bli koa och inte soa, dä måste bli e ap!"
Hihi... Men jag pratar inte så, jag lovar!
Handledsvärmare kan man roa sig med att sticka när det är regnigt ute! Detta garn köpte jag i Göteborg och mönstret har jag tagit från boken Pulsvärmare av Birgitta Adolfsson.

Jag hör inte till dom som inte gillar regn...det är klart att det är skönare när solen skiner men jag tycker om växlingar i vädret. Och så är jag tacksam för att jag får vara här och uppleva dessa växlingar helt enkelt. Och att cykla i regn är underbart. Det är ju ganska varmt än också. Värme är skönt, även om det regnar :)  

29 juli 2010

Boktips!!

Nu har jag snart läst ut Den gode tjuven av Hannah Tinti. Det är en mycket välskriven historia om den unge Ren som växer upp på ett kloster någonstans i 1800-talets Amerika. Då fanns det inga barnavårdsnämnder eller socialtjänster utan det var ett tufft liv för föräldralösa barn. Ren är dessutom enhandad (heter det så?) och därmed är hans chanser att bli adopterad i stort sett lika med noll. Men en dag kommer det en stilig man som säger sig vara hans bror och påstår att det var indianer som slaktade hans föräldrar och att han har letat efter brodern sedan dess...
Han saknar sin vänstra hand, ett mysterium som har plågat 12-årige Ren hela livet, liksom vem hans föräldrar är och varför han övergavs som spädbarn till barnhemmet i klostret Saint Anthonys.

En dag kommer en förslagen främling till barnhemmet. Han presenterar sig som Benjamin Nab, Rens okände bror, och berättar om deras tragiska släkthistoria. Munkarna som har hand om klostret tror på honom och lyckönskar Ren. Men pojken tvekar om Benjamin Nab verkligen är den han påstår sig vara?

Resan tillsammans med Benjamin blir långt ifrån vad Ren hoppats på. Något tryggt hem erbjuds inte. Istället introduceras han till en pulserande värld fylld av hårdhänta äventyr med förryckta svindlare, gravplundrare och gangsters. Ganska snart hittar Ren efterlängtade spår som kan leda till svar på hans förflutna. Han börjar misstänka att Benjamin Nab trots all har ledtrådarna till både hans framtid och hans förgångna. (från Bokus) 
 
Nu har jag i min bokhög Jan Berglins senaste, Välkommen till Fjuckby och Från Elvis till Emo, en bok om ungdomskultur och musik. Och sist men inte minst: Nattfjäril av Jessica Kolterjahn! DEN är jag verkligen nyfiken på. Om ni vill ha boktips är det bra tips (hihi) att gå in på www.bokcirklar.se Där finns det en hel del skrivet och tyckt om böcker och litteratur över huvud taget.

Regnig torsdag!

Ja, vad är det han/hon fått syn på?
En dörr! Mitt på parkeringsplatsen...undrar vart man kommer om man öppnar den och går in? Kanske kommer man ut på ett helt annat ställe, i en annan dimension? Jag tänker osökt på "Bröderna Dahl" och "Professor Drövels hemlighet", denna underbart tokiga norska serie som visades på TV för tjugo år sen. Är det någon som minns den?
Motsatsen till utsikt borde vara insikt, men det är det ju inte...hmm...
Den här utsikten hade jag inifrån Värmlands museum, den gamla delen.
Mycke mat var de...på Maché. Det blev lunch för mig nästa dag också :P
Guldbaggarna har sin gyllene tid nu...de älskar älggräs och är väldigt vackra..
Guldbaggen flyger ofta i solsken. Till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut. (från Wikipedia)
Fast jag har aldrig sett nån flyga...de bara äter och äter och äter.. :D
Liten humla med vackra "pappersvingar"

Idag regnar det för fullt, så insekterna ligger nog lite lågt med flygandet. Men jag ska ta fram regnkläder och cykla ner till stan! Plask, plask!

28 juli 2010

Örtmåne!

Det var faktiskt i måndags det var fullmåne enligt allmanackan, men igår kväll lyste den lika rund och grann och lekte kurragömma bakom träden i hamnen.
...nu ser du mig inte..
...men nu ser jag dig! :)

Lite olika äldre beteckningar på de olika månadernas månar:

Vargmåne:
Ny - 15 januari
Full - 30 januari

Snömåne:
Ny - 14 februari
Full - 28 februari

Kråkmåne:
Ny - 15 mars
Full - 30 mars

Äggmåne:
Ny - 14 april
Full - 28 april

Mjölkmåne:
Ny - 14 maj
Full - 28 maj

Honungsmåne:
Ny - 12 juni
Full - 26 juni

Örtmåne:
Ny - 11 juli
Full - 26 juli

Kornmåne:
Ny - 10 augusti
Full - 24 augusti

Skördemåne:
Ny - 8 september
Full - 23 september

Blodmåne:
Ny - 7 oktober
Full - 23 oktober

Frostmåne:
Ny - 6 november
Full - 21 november

Köldmåne:
Ny - 5 december
Full - 21 december

Nästa gång det är fullmåne är det alltså SKÖRDEMÅNE (harvest moon) då bönderna kunde skörda även på natten. Jag förmodar att namnet kom till innan elektricitetens intåg i samhället...
Men visst är det spännande och fantasieggande namn...

27 juli 2010

Omotion?

Jag gick ut en liten runda förut. Först tänkte jag lämna kameran hemma, men då gnällde den: "Jag vill följa meeeed", och okejrå, sa jag. Men jag stannar inte bara för att du vill rastas! "Nej, nej" pep den, "jag ska vara snäll..." Men så blev det ju inte. Promenaden började i rask takt från Bellevue ner mot Björkås. Tramp, tramp!
Jag hade inte kommit så långt så ropade kameran: "Stanna! Det glittrar så vackert i gräset, jag vill titta närmare!" Suck...det var ju bara att stanna så att den fick titta lite. "Sådär", sa den. "Nu kan vi gå vidare"
Och här glittrade det igen...så det var bara att stanna. "Men jag får ju ingen motion" klagade jag. "Struntar väl jag i, jag vill titta på glittret." svarade den uppnosiga kameran. Hm...
Här är det hallon som vaktas av brännässlor. Jag bakar hellre än jag plockar bär, så det så!
Min kamera gillar rosa...
Någon som vet vad det är för buske det här? Jag har letat i min fältflora, men hittade inget. Borst...nånting har jag för mig.
Hemma så blommade några av mina pelargoner på balkongen.
Och grannens växter är på väg upp till mig! Trevligt! Det är väl inte mer än rätt när min krasse är på väg ner till henne, hihi.

Jag fick lite motion i alla fall och kameran blev nöjd. Men nästa gång får den nog stanna hemma... ;)

Nötskorpor (kan innehålla spår av nötter)

Ett av mina favoritrecept:

NÖTSKORPOR

50 g rumsvarmt smör el. margarin
1 dl socker
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
(eller nån annan smak, kakao, hackad choklad, whatever...)

Vispa smör och socker en stund.
Tillsätt ägget och vispa lite till.
Grovhacka nötter/mandel och tillsätt dessa tillsammans med vetemjöl och bakpulver.
Obs. Vispa ej ner detta utan vänd ner det bara.
Rulla ut (forma) 2 längder på en bakpappersklädd plåt.

Grädda i ca 15 minuter.

Stäng av ugnen.
Låt längderna svalna lite.
Skär dem i sneda bitar och ta isär dem lite på plåten.
Sätt tillbaka dem i ugnen och låt dem torka i ca 2 timmar

Det går bra att dubbla receptet och grädda 4 rullar på samma plåt. Dom flyter inte ut nämnvärt. De här är försvinnande goda..och enkla att göra. Tur att man har vänner man kan ge bort till...här hemma går det inte åt så värst många ;)

26 juli 2010

Det var en gång ett skal

För er som inte varit med här från början så kan jag berätta lite grand om "The bananskal story".

Det var en gång ett kungarike som hette Bellevue. Det låg någonstans östan om sol och västan om måne (av kommunen kallades det Västkusten). Där fanns en lång järnvägsräls med en liten järnvägsövergång. En dag när prinsessan i det stora lite halvstora slottet på Bellevue var ute och gick så fick hon syn på en hög med bananskal vid sidan om övergången, en stor hög som låg mellan skenorna. "Vad konstigt" tänkte prinsessan, de här skalen låg inte där i förra veckan.

Under årens lopp (cirka tre år) har det med jämna (och ojämna) mellanrum tillkommit nya skal på högen. Många olika spekulationer har framförts av vänner till prinsessan vad det kan vara för en figur som slänger skalen där. (Det är inte prinsessan själv, hon avskyr bananer).

Bigfoot har varit ett alternativ. Eller en gorilla som kör Skoghallståget. Eller en FÖRRYMD apa som sitter längst bak på tåget och käkar bananer. (och isf har grava tvångstankar eftersom han/hon måste slänga skalen exakt på samma ställe jämt). Det där med tvångstankarna är jag nog beredd att hålla med om vem det än är.

Men nu har det inte tillkommit några skal på flera veckor! Mysteriet kanske aldrig får sin lösning utan högen förmultnar och försvinner. Men man kan aldrig veta, en vacker dag så kanske det ligger några apelsinskal på ANDRA sidan järnvägsövergången. Men det blir en annan historia..
Yes, we have som bananas!
På den gamla goda banantiden!
Han lägger inte dit skalen...han bara har fruktstund!

25 juli 2010

Söndagstankar

Något som jag funderar på när det gäller det här med bloggar är kommentarerna. När man läser kommentarer hos andra så är det inte alltid som de syftar på själva inlägget utan är ett svar på en tidigare kommentar hos en annan blogg. Ibland kan det bli lite konstigt när kommentaren läggs under ett inlägg som egentligen handlar om något annat. (Hängde ni med? ;) Det kanske bara är jag som tänker på sånt. Jag försöker att bara kommentera det aktuella inlägget. Sen svarar jag nästan aldrig med egna kommentarer i min blogg som många gör, men det där är väldigt olika. Det finns väl inga rätt och fel i det hela kan jag tänka mig :)

Idag är det blåsigt, ruggigt och kallt. Jag längtar tillbaka till den tropiska värmen som vi hade här för ett tag sen. Kanske kommer den tillbaka, det vore skönt.
Mjölkört eller Rallarros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Kan vara bra att veta kanske... Det finns gott om dom längs banvallarna i alla fall.
1435 mm kallas NORMALSPÅR, är spåren smalare heter det SMALSPÅR, är de bredare heter det BREDSPÅRIG järnväg. Den här banan leder till Skoghall, nuförtiden är det bara godståg som passerar här, men förr gick det passagerartåg dit också!

För övrigt kan jag meddela att bananskalen på banan lyser med sin frånvaro..antingen är skalslängaren på:
1. Semester. 2. Inlåst någonstans 3. Bortflyttad.
Kanske har han/hon/den tröttnat på bananer (vilket jag skulle förstå)
Det är ju nästan så jag saknar den där högen lite ;) Och mysteriet...

24 juli 2010

Prommis land!

Hejdå balkongen! Jag kommer snart..uuu...vad lång krassen är..
Tramp, tramp! Jacka, byxor och skor på...inga små kjolar och sandaler idag inte. Men skönt gåväder!
Här är en urgammal björk! Jag satte ihop två bilder så man får ett rätt bra perspektiv!
En svävfluga står still i luften!
Och en gulprickig nyckelpiga betar på en renfana!
Hallon, ja...hm..kan inte bestämma mig för om jag gillar dom eller inte. Jag måste vända ut och in på alla för att se så det inte sitter nån liten mask därinne och trycker.
Framme vid Göteborgsudden. Det här är söderut mot Gässlingegrundet där vindsnurrorna står!
En liten trött humla..
När jag förstorade upp bilden såg jag att den har förankrat sig i träet som den sitter på.

Nu ska jag snart till..tada... Café August..och lyssna lite på Melissa Horn. Hon är visst väldigt populär men jag tror inte riktigt att det är min musiksmak. Men många andras, utsålt är det i alla fall! :) Bäst att ta med små vantar om det är lite kyligt i sommarkvällen ;)
Update:
Jag stannade inte länge på August...det var inte min typ av musik (och det trodde jag väl inte heller..) och så var det kaalllt! Men det var mycket folk, 450 biljetter sålda och de flesta var rätt unga 20-30 år och väääldigt lite kläder på sig, burr! ;) Men de värmde sig med cider och cheesecake, hehe.

Garn, grisar och Greenfreaks

Stor och liten...samma svansföring redan! :) Linderödssvin är det här, en gammal ras. De här bor i Mariebergsskogen, kultingarna är födda 13 juli, sex stycken var det.
Syskonkärlek...
Det här vädret inbjuder till att sticka lite igen...Jag lånade en bok på bibblan och blev inspirerad! De två bilderna överst är min stickning som jag håller på med och resultatet ska bli som de på bilden nere t.h.
Puben igår kväll...risken för välta ölglas, mickstativ och gitarrhållare var stor...det bådar inte gott inför kvällen när delar av publiken börjar tokdansa redan vid första låten...Det finns ju inget dansgolv om man säger så... :P
Greenfreaks! Snart ska det byggas om på Leprechaun och det ska bli en liten scen. Välbehövligt!

Annars är det lika kallt idag som det var igår, 15 grader ute bara...SMHI har lovat att värmen ska komma tillbaka lite i början av veckan och det hoppas jag! Jag tycker inte om denna "kylan". Så mina pulsvärmare kommer bra till pass när man ska gå ut :)

23 juli 2010

"Brolle, brolle.."

sa min vän T att det skulle stå en massa ungdomar och pipa framför scenen. Han hade fel...medelåldern var rätt hög igår kväll med! Haha! Mycket folk var det, ca 350 personer fick se en unik scenshow (unik för August) med bakgrundsflashande tv (det heter säkert nåt, men jag vet inte vad..). Vädret var som vanligt denna sommaren perfekt!
Rock´n´(B)roll(e)
Här är Brolle och den ursnygga dörrmålningen på samma bild! :) Brolle själv var rätt så dekorerad han med ;)
Vig var han också...
Sån här outfit kan man ha om man är fem månader och går på konsert!
Eller sån här...öronskydd är viktigt för små barn! Tur att de har föräldrar som tänker på deras hörsel...igår var det rätt hög musik, själv satt jag inomhus och lyssnade...det räckte gott och väl! :P

Idag är det betydligt svalare ute. Perfekt stolpväder..hmm...jag och Sofie ska försöka hitta några stolpar i Jakobsbergsskogen idag. Bäst att klä på sig ordentligt så man inte får för många myggbett...

För övrigt har jag en surdeg på jäsning och håller på att sticka pulsvärmare...