28 september 2011

Inte hemma än...

När ni läser detta har jag nyss kommit upp ur poolen efter några timmars plaskande. Sen har jag legat och pressat i solen för att bli brun som en pepparkaka. Några drinkar på förmiddagen har nog slunkit ner också. sitter jag under en korkek och luktar på blommorna. Tapas och Rioja är inte fel heller... 

23 september 2011

I´m leaving on a jetplane...

Jag kanske skulle börja packa...
Nåja, man får inte ha med sig mer än en väska, och inte är den så stor heller...och det finns gott om plats i sambons väska ;) 

22 september 2011

En svamp oplockad..


 Jag kan faktiskt låta bli att plocka svamp när jag går i skogen! 
 Små röda fina svampar som jag inte har en aning om vad det är för nån sort...
Nederst: Fingersvamp (tveksamt om den är ätlig). Fjällig taggsvamp (ätlig) och en annan liten skojig svamp som jag inte har en susning om vad det är!

Men det är klart, en och annan trattis slank ner i kassen... ;)  

 

21 september 2011

Jag kan flyga...

Snart flyger jag med...
Närmare bestämt till Blanes! Det ligger några mil ovanför Barcelona, vid havet. Jag har ju varit där förut, två gånger till och med! Några bilder från den tiden har jag inte. Nästan. Jo, några, men på den tiden hade man en liten Kodak Instamatic som följde med på resan. Hur många bilder tog jag på en månad, tro? 24? 

Inga mobiler fanns det heller, så nån kontakt hade man inte med hemlandet. Inte heller med kompisarna som kom bort (jodå, de kom bort, avslängda i Schweiz av en grinig konduktör). Hade man haft mobil så hade den extrasvängen kunnat undvikas. Men å andra sidan sa de sig aldrig sett en sådan vacker soluppgång som den över Alperna en tidig morgon. Så kan det gå! Själv var jag således den i gruppen som inte kom bort, utan kom fram...till Blanes. Men allt gick väl, vi återförenades på gränsen, i Perpignan!

Denna gång medföljer mobil (inte min nya) och digitalkamera (bara lilla blå, dock) Men hur ska jag kunna klara mig utan internet och WORDFEUD en hel vecka..uuu...Ja, internet finns det säkert på hotellet, men ordspelet Wordfeud har jag blivit lätt beroende av. Jaja, det kanske är dags med en vit vecka från det!

 

20 september 2011

Knytkalas!

Ja, just det. Sofie hade tjejknytkalas. Alltså, bara tjejfest och alla tog med sig varsin maträtt. Räkcheescake! Filorullar med fårost! Pizzabullar! Moussaka! Och så efterrätter: Ananasjoxkaka! Nån god paj...
Och så lite vin förstås. Tjöt. Alltid lika kul. Många olika tjejer, men trevligt!

Flyg vackra fluga, flyg...

Flugor är vackra! Alldeles prickig är den. Sötnos. Puss  öh..klapp, klapp..

19 september 2011

Hösten är röd!

Och löv är vackra även när det bara är "skalet" kvar: 

 Härovan är min fallskärmsranka Ceropegia sandersonii, den beskrivs som en lättskött växt som inte behöver så mycket omvårdnad. Och det stämmer. Lite kärlek och småprat vill den dock inte vara utan ;) Jag har haft den ett par år, och den blommar nästan året runt! Rekommenderas varmt! 
Orkideer ska vara lättskötta de med, men jag vet inte jag...De blommar villigt ett tag, men sen står dom och surar och är så där...o-orkideiga. Då blir jag sur och ställer undan dom på vinden eller nåt. Och DÅ minsann kanske det passar att blomma igen :D

Nu har det regnat oavbrutet sen i går morse. Mycket. Undrar hur hög Klarälven har blivit idag, den var ju rätt mättad med vatten redan innan...

18 september 2011

Boktips i regnet!

Denna är den senaste i raden från Minotaurförlaget som jag läst. 

Sarah Erroll har jetlag. Det är sen eftermiddagen och hon ligger och sover i sitt gamla flickrum när hon plötsligt hör ljud från undervåningen. Fast kanske inte? Huset är gammalt och stort, det knakar alltid någonstans i väggar och golv. Sarah har aldrig gillar att huset ger ljud ifrån sig, så hon brukar sätta på radion när hon är ensam hemma. Men nu är radion av någon anledning tyst och hon tycker sig höra en kvinnoröst. Ljudet kommer den här gången från trappan. 

De är två stycken och de kommer in i hennes rum, hotfulla, aggressiva, och det är uppenbarligen inget misstag att de är här. Sarah undrar varför de är så arga och hon är fortfarande sömndrucken när de närmar sig .

Kriminalinspektör Alex Morrow är på sin pappas begravning när samtalet kommer. En ung kvinna har hittats död och skändad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows mer välbeställda villakvarter. Förutom Sarah Errolls illa tilltygade kropp hittar man sex miljoner euro i kontanter, fasttejpade under ett bord i köket.

När Alex, som är höggravid med tvillingar, börjar undersöka fallet inser hon att Sarah var en kvinna med många hemligheter. Ingen verkar egentligen ha känt henne och hon levde ett dubbelliv som skulle ha chockat omgivningen. Ett egendomligt sammanträffande är hennes koppling till den ökände finansmannen Lars Anderson, som bara fyra timmar före Sarahs död hittats hängd i ett träd utanför sitt hus i Kent ...
 (Lånat från Bokus) 

Boken är svår att lägga ifrån sig (tur det, jag hade den hemma på snabblån) och som vanligt rör sig Mina i Englands olika klassmiljöer. Detta är den andra boken om Alex Morrow, den första hette I midnattens stillhet.

Mossa, mossa...

hälsade alltid Nicke Lilltroll sina lyssnare välkomna. Detta program sändes i radio mellan 1957-65. 

I programmet berättar Nicke Lilltroll för barnen om sitt liv i Trollberget i Storskogen, där han bor med sin lillebror, farfar och farmor och morfar och mormor. Hans bästa vän är bofinken Bosse. 

Detta utspelades på den gamla goda tiden, innan internet, dataspel och knappt tv fanns. Men jag gillade att lyssna på Nicke Lilltroll!

Och för att citera Nicke Lilltroll igen:
Må så grankott allihopa! 

16 september 2011

Frisörskaja!



Tja, här behöver man inte kommentera nåt mer kanske? Kajorna är gulliga mot varandra, medans skatorna inte är lika kärvänliga. Men den ser lite avundsjuk ut...Om jag har lagt in nåt i bilden? Nää...hur kan ni tro det? ;)

Idag ska det gås på tjejfest hos Sofie! Alla tar med nån maträtt var, så det blir nog en hel del att provsmaka! 

15 september 2011

Bananas!

Lite bananchock så här på morgonen kanske:
Splitter nya igår kväll...och nej, jag vet fortfarande inte vem/vad det är som slänger skalen där...men nu börjar högen växa igen. Den äter väl upp sig inför vintern, kan man tänka.

För övrigt har jag drömt att jag flög i en stor helikopter över Göteborgs hamn...hm...

För övrigt övrigt, det här AM i mitt nya fiiiiina körkort ;) Det betyder ju att man får framföra EU-moppe! Det räknade jag ut med en gång...men jag vet faktiskt inte vad förkortningen AM betyder. Nu har jag ju ingen sån moppe...men kanske jag kan vinna en om jag hittar en sån tävling! Nu när jag ändå har tillstånd att framföra fordonet. Då kan jag åka land och rike runt iklädd rosa hjälm.

14 september 2011

Kör kort kort!

Jippi! Mitt foto blev granskat och godkänt av Trafikverkets argusögon och idag kunde jag hämta ut mitt nya körkort! 
Egenhändigt knäppt bild. (Bra med vidvinkel...)
Tillgrejsad i Photoscape. (Nej, inte clear skin eller så...) 
Och sen utskrivet på fotopapper. 
Klippt och klistrat. 
Ivägskickat. 
Och så - voila! fick jag ett nytt körkort som, tja, ett paket på posten!  
 Men...
Nu har jag fått nåt nytt här...tillstånd att framföra cykel kanske? ;) Och AM måste väl betyda bara på förmiddagen...hmm...eller är det en moped kanske? Ja, det körde jag nån gång på 70-talet...utan körkort, dock, haha! 

Färdigstormat!

Visst ser det ut som små ugglor? Eller grodor..

Här har det stormat runt mitt hus. Orkanresterna av Katia var här och härjade igår. Jag var ute i skogen och letade lite svamp (JA, nu igen) och det susade så härligt tyckte jag först. Sen började det susa lite för mycket och jag kom på att träd faktiskt faller ner i skogen ibland. Då blev jag lite rädd och gick hem. Men svamp hittade jag. 

Vilken tur att jag har en alldeles egen svampskog som bara är min, min, min skog som alla kan gå i på grund av allemansrätten. Det är väldigt meditativt att bara klafsa omkring i mossan och kolla efter små svamphuvven! 

13 september 2011

Löv

Aj löv it. 
Färgerna, alltså. På hösten. Och stormen. 

12 september 2011

Clear river!

Panta rei, grekiska för "allting flyter", är hämtat ur Herakleitos' autentiska sats: "Man kan inte två gånger stiga ner i samma flod, I samma vatten stiger vi och stiger vi icke, det är vi och det är icke vi" 
 Och här flyter verkligen Klarälven, som blir bredare och bredare för varje dag som går, tycker jag! 
 Härovan syns de nya bryggorna på Sandgrundsudden. Inte läge för att ligga där och glassa nu precis! 
 Oj då. En liten svamp som hann växa upp innan älven steg! Men fiskarna kanske gillar en svampmiddag...
Lönnen här utanför börjar "rödna" lite grann. Den blir nog väldigt fin i färgerna om ett tag. Det är en fördel med hösten, att det är tjusigt ute. Och just nu är det rätt varmt, 18 grader kan man inte klaga över! 

11 september 2011

Jag läste i gårdagens tidning...

Det är kul att läsa notiser:

"Enligt TV4 måste Fredrik Jansson i Skellefteå var tredje år bevisa att hans amputerade ben inte växt ut. Detta för att få förnya sitt handikappsparkeringstillstånd"  
Haha!

"Bilar ska kunna larma 112 själv vid en svår olycka"
Hm.. 
"Hallå, polisen, jag har krockat, men det var inte mitt fel, det var en jävla Saab som körde om mig och trängde ner mig i diket. Om jag har druckit? Nej, bara bensin..."

Sen finns det ju nya nät-trender. Som planking, uggling och nu - batmanning! Detta innebär att man ska hänga upponer som en fladdermus. Helst ska man bli förevigad och sen lägga ut bilden på ett socialt nätverk.
Gosh! som Janne Långben säger...
(Hängde upponer gjorde man ju när man var liten...och snurrade runt en stång, fast jag kommer inte ihåg om vi kallade det för något..) 


Men en sak jag gillade var att åttioettåriga Joy Tomkins har låtit tatuera in " Do not resuscitate" (återuppliva mig inte) på sitt bröstMycket förståndigt. 
Och här regnar det idag. Bra för "mina" svampar kan jag tänka! 
Det ligger en hel del på tork nu på min torkställning. Jag lägger en handduk på min klädtorkställning alltså... 

10 september 2011

Dä va bättre förr!

Jag provade att spela Wordfeud (hur uttalas det? fevd? fåjd? fjud?) på min nya Androidmobil, men jag fick ett frispel (på riktigt) när jag lägger HÖK och det kommer upp en ruta på engelska: "One or more words is not in our dictionary". Men va fan...jag provar med VAK. Samma jäkla popuppruta. 

Motståndaren lägger DÄNG. Och det godkänns tammefan! Det var då jag fick frispel och avinstallerade alltihop. 

Själva idén är ju jättekul, man spelar med såna man känner eller helt okända. Men i irl-spel kan man ju diskutera med motståndaren, kolla i SAOL (min husgud)
 Kanske installerar jag om det...jag gillade ju att spela så länge det inte blev för många avvisanden... 
 Äkta gammalt Alfapet från anno dazumal. Nästan. Vunnet i en tävling! Jag har till och med kvar boken från samma år där vi skrivit ner alla omgångar! :D
Och brickorna sen...som finaste elfenben. Fast det är det inte hoppas jag ;) Men dom är mjuka och goa att sitta och hålla i!

Skog och fjärilar!

Gårdagens skogstur blev riktig trevlig! Fina Carina gjorde mig sällskap och eftersom jag numera är systerlös och hon bara har bröder så kom vi överens att bli fostersystrar ;) (nej, vi skar oss inte i fingrarna och blandade blod, sånt gör bara karlar på film...) 

Vi hittade en massa svamp också, svart trumpet, trattisar och lite vanliga kantareller. Och återväxten på trattkantareller är god om man säger så. Om några dagar är det säkert fullt i mossan igen! 

Och sommaren är inte riktigt slut än: 
 Amiraler i buddlejan!
Denna art flyttar söderut när dagarna blir kortare! Men de här individerna har kläckts i Sverige (andra generationens invandrare). Deras föräldrar flög upp från Syd- och Mellaneuropa i våras och la ägg. Nu flyger dessa ägg fjärilarna tillbaka neröver och så blir dom föräldrar där och så...vidare. Om nån inte vill flyga kan den få lift i min resväska om två veckor ;)

09 september 2011

Två minus ett är ett..

Nu är det ännu ett år sen. Det är fortfarande lika ogripbart, detta att hon inte finns här med mig. Det blir inget kyrkogårdsbesök, för jag blir bara ledsen då. Istället tänker jag gå ut i skogen och prata med henne. Hon gillade att plocka svamp...och att äta den. Jag har rensat alla trattisar från igår och nu ligger de på tork.
 Natten har varit rätt så kall, för två år sedan var det mycket varmare när jag cyklade ner genom folktomma gator till Rosenbad. Sen, i den ljumma septembernatten, en syster mindre, insåg jag att resten av livet bör jag vara aktsam om. Inte alltid så lätt, men jag värderar saker på ett annat sätt nu.

Nu ska vi gå ut i skogen, söstra mi och jag... 

08 september 2011

Att hämta svamp...

 ...är det en del som skriver att de gör. Och nu har jag gjort det med. Jösses. Det finns ju en helvetes massa ett stort antal olika svampar i skogen nu. Det är skivlingar, taggsvamp, fingersvamp, fotsvamp men faktiskt inte så gott om gula kantareller (så ni kan sluta vara avundsjuka nu) Trattisarna däremot har börjat sticka upp sina små huvuden. Tätt, tätt sitter dom och viskar med varandra, små svamphemligheter...
 Och en del tycker om att umgås med andra svampsorter:
Men man tar inte fel på en trattis och nåt annat...Jag lämnade massor också! Är det nån som känner för en svamputflykt med mig så hojta till ;)

Jag är ju inte överförtjust i svamp, men den burken trattisar jag tog fram idag står det -05 på, det var tydligen ett bra svampår! Jag fick ihop ett par kilo idag och ska torka dom (enkelt och bra). 

Det kan man ju ha som presenter sen om man vill! 

07 september 2011

Wenn jemand eine reise tut

"Dagen som idag är en regnig dag, är en dag som är bra att ha..." sjöng Pugh Rogerfeldt en gång i tiden. Och visst har denna dag varit bra att ha, för jag har varit och hälsat på hos Lambergsfrua på...ja, Lamberget naturligtvis. Hon och hennes man är väldans beresta och jag passade på att fråga lite om saker som är bra att tänka på när man reser...(Jo, jag har rest mycket själv förut också, men jag är lite ganska mycket nojig när det gäller att ha kontroll över resandet mitt. Snart bär det av till:
 (men varför är det en dansk flagga här...hmm...)
Den här grejen ovan, vad heter den, tag? Den är inköpt på plats när jag var där!
Jo, jag har varit där förut...för hundra år sen eller nåt (1974)
 På den gamla goda tiden stämplades passen för hand! Nu tittar dom knappt i dom...

Och igår så kom detta:
 Hm..."Ditt huvud måste rymmas inom den streckade rutan..." Aha! På pappret alltså ;) Det var bara att betala 150:- och se glad ut. Och jo, jag har klistrat på en "välliknande bild" över streckgubben härovan :D

Sen kan man ju undra: Var jag bättre förr?  
 Mjaä..Men jag har i alla fall regredierat tillbaka till min frisyr som jag hade när jag var "ung". Haha! Lite mer lugg hade jag då. Eller mer och mer...den är bara kammad åt sidan nu. Tjugo år och lite gravid var jag där, högst upp t.v. Fast jag ser ju ut som sjutton. Eller fjorton...Hmm... ;)
Lugg eller inte lugg? Vad tycker ni? ;) 

Nu återstår att se om det dimper ner ett nytt körkort snart!  

Allting har en ände...

Kanske ett dystert budskap, men ett vackert foto! 

Det har stormat rejält här inatt (och igår kväll). Regnet piskade på mina nyputsade fönster :( Nu har det lugnat ner sig på stormfronten, men det regnar än...

Min stora fina rosenbegonia blåste omkull på balkongen också. Attans! Den hade massor med blommor och grenar som nu bröts av. Är det nån som vill ha ett skott så finns det nu här :D För inte kan jag bara slänga bort dom! Jag ska ju försöka förvara själv moderplantan under vintern också. Inne har jag inte sååå mycket plats för balkongblommorna. Jag har ju en del pelargoner också. Men det får nog bli vinden för dom i vinter! Där är det lite ljust och frostskyddat i alla fall!

Idag blir det ett besök hos en bloggvän! Vilken ska jag tala om sen ;)

06 september 2011

White as snow...


Ikea har mer än möbler! 
 Min nyaste orkidé är därifrån! Jag slapp montera ihop den också ;)

Det finns vackra orkidéliknande blommor ute i naturen nu också: 
Detta är dock ingen orkidé utan en jättebalsamin. Det är ingen naturlig art i Sverige utan infördes här på 1850-talet. Den kommer ursprungligen från västra Himalaya. Här sprider den sig genom att slunga ut massor av frön. Det är onekligen en imponerande blomma och den gillas av humlor! 

Just nu kom det en hagelregnskur! Jösses! Tur jag inte var ute och cyklade...

Nu får det bli en kopp kaffe med lite hasselnötsessens i! 

 

05 september 2011

Självporträtt?

Jakten på det perfekta körkortsfotot går vidare. Jag har gett mig den på att inte behöva betala tvåhundra spänn för en bild som jag kan göra själv. Ännu har jag dock inte lyckats få nån bra bild där jag inte ser ut som en hare som fångats i strålkastarskenet...Men å andra sidan så blir bilden på körkortet inget vidare, hur bra det än är från början. Och vem kollar på det egentligen. Jag har körkortet mest som id-kort. Har aldrig behövt visa det i nån poliskontroll...Och för cykel behövs inget körkort vad jag vet :D 

Men jag kör ju bil ibland, så jag vill allt ha ett giltigt. Nåja...nån bild ska jag väl få ihop och skriva ut...

Bilden ovan är det dock inte jag på. Manipulerad? Hur kan ni tro det? Alla orkideer ser väl ut sådär. Eller...

04 september 2011

Lite kyrkogårdigt så här...

Vi har många kyrkogårdar här i Karlstad. Idag cyklade jag ner till den äldsta av dem. Gamla kyrkogården (den västra) invigdes år 1800. Det finns en del riktigt gamla gravar kvar. Den troligen äldsta är från 1808. Det finns också en del helt nya också, så lite plats verkar det finnas kvar. Fast gravarna återanvänds ju också när hela släkten dött ut och ingen av medlemmarna var såpass intressant att kommunen vill ta över gravstenen och göra den till en kulturgrav... 
 Det har varit riktigt varmt idag! Hela 24 grader på eftermiddagen. Då passade jag på att plåta grannens katt:
 Gustav!
Och hösten går nu in i en rosa period. Mmm...

Allt fotat med Sony 50mm (för intresseklubbens ivriga noterande ;) )

03 september 2011

Nya perspektiv...

När man vaknar upp och världen är dimmig är det kanske dags att ta på sig glasögonen! Men om man gör det och världen utanför fortfarande är dimmig, då är det dimma! Jag gillar dimman som kommer och sveper in träden i ett våtvarmt omslag. Lite utomlandskänsla blir det. Regnskog.  
 Om man tittar till höger från min balkong ser det ut såhär (bilden ovan alltså)
 Och björnbären är mogna. Men det är så mycket kärnor i, så de får sitta kvar på buskarna. 
 Andra små saker på buskarna är också svarta. Detta är en slags...skalbagge! Jag vet faktiskt inte vilken sort. En alskalbagge kanske? De gillar alar...
 Och en märkligt färgad nyckelpiga! Den gillade att klättra i en tall (fast den hoppade inte från tallegren) så det är nog en tallpiga! 
Än så är det långt till vår...ja, och även till vintern hoppas jag! För det är rätt varmt (18grader här) 

Inatt hade jag en märklig dröm om att jag hade fotat en tomte i mitt vardagsrum (jojo, tomtar på loftet, måhända) och la ut fotot på min blogg och det blev en väldans diskussion om bilden var äkta eller inte! Haha!