30 juli 2012

Textilstaden Borås

Borås är ju en stad i Västra Götalands län (som det heter nuförtiden...) Förr var länsbokstaven här P (på den gamla goda tiden när det var Älvsborgs län). Det är Sveriges 14:e största tätort med 66273 stycken invånare. Staden hade ju förr en massa textilindustrier (varav jag jobbade några år på en, ERLA, som tillverkade kavajer. Stod och strök kavajfoder hela dagarna, håhåjaja, så kuuuul vansinnigt tråkigt)

Det var ett stort kvinnoöverskott här på den tiden, ungefär sju gånger mer kvinnor än män! Fast det märkte inte jag något av ;)

Det är mycket billigare mat i Borås än här i Karlstad :( ICA är stort och har flera olika butiker i stan. City Stormarknad är en stor och otroligt välsorterad affär! 

Borås är också en väldigt kuperad stad, och det cyklas nog inte lika mycket där som här i Karlstad av förklarliga skäl. Mycket höga berg runt om gör att det lätt regnar där också...

Men just de dagarna jag var där så regnade det icke! 

En sån bra idé! Hoppas bara att folk slänger sina grillar här nu då än ute i naturen...

Jag lyckades fota en skarv också! Den här kom och simmade i Öresjö och bollade med något i näbben. Jag tror att det är en mussla eller snäcka. Att hinna sätta på kameran och ta en hyfsad bild var inte så lätt...det var bara att zooma in och knäppa. Men den blev ju rätt kul ändå!

Strax därefter flög den iväg...

Nere vid Viskan i Stadsparken fanns det fina sländor!

Och fina spegelmotiv blir det i vatten också! Det här är en åra! 

 Vi träffade några pensionärer som spelade boule och frågade om vi fick vara med och det fick vi! Det var dock inte det lättaste det där...de hade ju tränat några år också. Mannen hade något som såg ut som en avbruten bilantenn, men som visade sig vara en liten magnetpinne som han kunde plocka upp kloten med! 

Borås har ju också en djurpark, som ni kan se så kunde man få klappa djuren och leka med dom! 

Det fanns också andra djur: 

2014 har vi varit kompisar i 50 år, jag och Eva! Det måste vi ju fira...vi får börja att tänka ut något redan nu...

Sen åkte jag hem med tåget via Öxnered. Första tåget var det väääldigt varmt på, men det gick att öppna fönstren. Tåget Öxnered - Karlstad var det väääldigt kallt på! AC är ett djävulens påfund tycker en fryslort som jag! Särskilt när den är inställd på 19 grader och så BLÅSER det kallt också! Brrr! På sommaren ska det ju vara varmt!! Men alla tåg höll tiderna så man ska väl inte klaga...

28 juli 2012

Mer Borås!

 Det blev faktiskt lite mer Vänga en dag! Det finns ett ställe där som heter Vänga Kvarn. Det är en restaurang/café som har musikkvällar i den natursköna omgivningen. Som namnet antyder så finns där också en kvarn där de mal och säljer mjöl! Även ett litet arbetslivsmuseum och galleri finns det. Kvarnen har funnits där sedan mitten av 1800-talet. Men fast jag bott i trakten så har jag aldrig varit där förut...


En liten gärdsmyg ville vara med på bild!


När man går till caféet så går man över en bro. Då börjar en röst berätta sagan om de tre bockarna Bruse! De står på en mindre bro nedanför och där finns också trollet!

Det är ett populärt ställe för motorcyklister i den övre tonåren medelåldern  mellan 60 och döden...

Vackra speglingar i de gamla fönstren blir det på kvällen...

Andra speglingar (kanske inte lika vackra...) blir det i motorcyklarna som beskådades av de här damerna! 

Och så en liten påminnelse om att "comb-over" inte är snyggt...

27 juli 2012

Livet på landet...

Ja, nu är jag hemma från Borås med omnejd. Omnejden hette bland annat Vänga, där en kompis till Eva bodde. Han hade hönor och tuppar! Det är ju alltid spännande för stadsbor som vi. Så Eva rattade bilen över berg och djupa dalar (som det är i Boråstrakten) Vänga är ett litet samhälle utanför min födelseort Fristad. Nåväl, hönorna var förberedda på vår ankomst: 

Det var lite olika raser, bland annat silkeshönor som hade små silkesbollar till ungar!

De fanns i olika färgvarianter: Vita, svarta och bruna. 

Det killade tydligen på hakan. Eller slören heter det ju på tuppar....

Lite frön är gott, även om de gick lösa i trädgården och pickade upp maskar också!

Nu blev vi tillfrågade om vi ville hålla i en höna! Eeehh...jooo...jaaa...det kan väl inte vara farligt? 

Jag och hönan blev snabbt goda vänner och diskuterade kvantfysik mat! 

Medans Eva hade en mer svårkontrollerad höna! Eller om det var tvärtom...

Livet på landet är ju inte bara en dans på rosor..mycket trädgård och annat att sköta om är det. Jag är imponerad av människor som orkar hålla trädgårdar i fint skick! 

Efter hönseriet fick vi ro lite båt på en liten fin tjärn som fanns alldeles bredvid tomten. Det är ju det som är det fina med "landet" att det finns såna där saker så nära. Jag rodde för kung och fosterland när det var min tur! 

Lars verkade lite nervös? Kanske pratade han med räddningstjänsten i Vänga hela tiden när vi rodde? :D Fast vi hade flytvästar!!

Sickna stolliga stadsbor, tänkte han nog...Tack Lars, för denna fina sightseeing på din lantegendom! 

Och ja, vi gjorde mer i Borås (med omnejd) men det kommer i ett annat inlägg, nu måste jag cykla ner till stan. Få se om det klarnar upp här, just nu är det molnigt, fast det är utlovat fint väder idag med. Tur med vädret hade jag på min resa i alla fall, sooool och runt 25 grader varje dag. Om jag badade? Mooooaaahahaha! Nej, absolut INTE!

24 juli 2012

Mot solen!

Nu lämnar jag gråvädret i Karlstad ett par dagar för att bege mig söderut, där solen skiner just nu och det ska bli 22-27 grader varmt! Där ska de här båda damerna galningarna tjejerna göra Borås osäkert. Ett besök på Vänga kvarn ska det bli också! Lilla Vänga som ligger utanför Fristad, min födelseort! 
Borås har inga turbåtar på Viskan, så det var kul för Söderdamen att få åka lite båt när hon var här! Däremot har Borås en enorm Pinocchio-staty, ett torg med en stoooor fontän och en massa enkelriktade gator. Och en djurpark. 

Så - nu bär det iväg med tåget (som är buss en stor del av resan. Lika bra det kanske...)

23 juli 2012

Ufo?

Nej, snarare Ifo...identified flying object. För detta är ju en humla igen...expneringstiden var 1/200, det kanske är lite för långsamt om man ska kunna fånga humlans flykt... 

Det är mycket bättre med insekter som står still! Då får man med häftiga skuggor också: 

Sen kom det en mystisk figur flygandes till min balkong! En sorts stekel som bar på en...ja, vadå? En larv? En kokong? En fångst? Ja, jag vet inte...(ja, jag har googlat..) 

Idag regnar det igen...men det ska bli fint om några dagar! Nästa vecka ska det kanske bli sämre väder igen...men då börjar ju OS! Då blir man lite kluven om det är kanonväder ute och massor med intressant sport på TV hela dagarna! 

21 juli 2012

Regnet det bara öser ner...

 Det såg mörkt ut igår om man säger så...borta i nordost väntade ett regnområde på att få hälsa på! 

Och sen började det regna...himlen öppnade sig! Undar hur många millimeter det kom? 


Men vi har ju ett omväxlande väder och när det är sol vill ju humlan hälsa på fuchsian på balkongen: 
Det är svårt att fota humlor...

 Smultron däremot är lättare att fota, de står i alla fall stilla! Fast en sekund senare var det här bäret borta ;)

19 juli 2012

Sol, sol, sol!

Sola i Karlstad lyser inte enbart med sin frånvaro! Riktigt varannandagsväder är det, för idag är det mulet. Men som sagt, gårdagskvällen var fin!  

Nere i stan pågick Skanska Open, där det skulle kastas slägga ut över älven! Idag är det ju Karlstad GP med friidrott på Tingvallastadion. Två år i rad har jag vunnit biljetter dit, men detta år blev det inga...

På broräckena här i stan så hänger det massor med fina blommor. I den här petunian satt en liten sak och hängde...Vad tror ni det är? 

Jo, det var ju en humla som satt och vilade sig lite innan nästa flygtur! 

Blomflugan nedan har väl inte haft lika stor tur med sitt val av näringsställe...

Här är min lilla fina fuchsia, som jag köpte som stickling i våras! Jag vet inte vad det är för sort, jag har två andra sorter som inte alls blommar...

18 juli 2012

"Vi har kommit från Burgund och från Guienne"

Ja, på torsdagen skulle vi åka hemåt igen då. Över den här bron igen...uuuu....Jag stålsatte mig och började fota som vanligt.  

 Här rinner Seine ut i Atlanten. Le Havre är en riktigt stor hamnstad! 

Och gissa vart vi är på väg?
Jo, vi är ju på väg till Waterloo i regionen Vallonien i Belgien! (Nu har jag lärt mig att det uttalas Waaaterloo, inte Wåterloo som Abba sjunger...) Platsen där Napoleon fick se sig besegrad. Året var 1815, den 18 juni. Brittiska trupper under general Wellington strålar samman med preussiska armén. Som vi alla vet (?) förlorar Napoleon slaget och blir senare landsförvisad till ön St Helena där han dör 1821.


Alla generaler samlade. Lustiga hattar har de. Det gick att köpa såna i souvenirbutiken. Nej, jag köpte ingen...

Napoleons dödsmask! Det var populärt förr att göra sådana avgjutningar.

Här nedan är slagfältet! Överst en panoramabild hur det ser ut idag, och nederst en bild inifrån panoramamuseet hur det såg ut då! (Klicka på bilderna så blir de större!)


Inne på panoramamuseét (som var runt) var det ljudillustrationer till målningarna, så man fick en aning om hur det var att ha varit med då. Hu! Fransmännen förlorade c:a 48.000 man och de andra c:a 25.000. Det gick ju åt en hel del hästar också :S

Det här monumentet nedanför heter "Butte de Lion" och står på den plats som Vilhelm II av Nederländerna sårades. Den beställdes av hans far 1820 och blev klar 1826. Lejonet väger c:a 30 ton och är gjutet i järn. 

Här är en bild på hur de byggde kullen: 

Och en gammal bild till:

Om man orkade gå alla 226 trappstegen upp så fick man en fantastisk utsikt! Och jag har ju en (o)vana att utropa "jag vill upp, jag vill upp" när jag ser något högt. (Sen kan det hända att jag står klistrad invid väggen där uppe och viskar "jag vill ner, jag vill ner").

Det var väldigt varmt denna dag, 30 grader, men jag var pigg och klättrade glatt upp mot lejonet! Halvvägs upp kände jag att det drog lite i benen...men vända gick ju inte så det var bara att gå på. Väl uppe var jag riktigt darrig, men nån höjdräddskänsla infann sig inte som tur var! 


Efter att ha vilat i lejonets skugga och druckit lite vatten så skulle man ner också...men det var mer uthärdligt, det gällde bara att titta på trappstegen och inte utåt! 

Ett ståtligt monument för freden i Europa (och ja, det vet vi ju hur det gick med den saken...)

Det fladdrade omkring något där uppe på kullen! Det var en makaonfjäril! Så vacker! 

Nu börjar vi närma oss slutet på denna resa. Jag ska göra en liten sammanfattning av alltihop snart! Bäst och sämst och så :D