29 april 2013

Blåsigt värre!

Idag har det regnat och ruskat mest hela dagen och 6 grader varmt (!) är inte mycket att hänga i julgranen! Men nu börjar solen titta fram lite smått och kanske, kanske blir det hyfsat väder i morgon när det är Valborgsmässoafton. Då bör man ju enligt traditionen stå ute och titta på en brasa. Och det tänker jag göra på Café August. Men jag tänker då inte frysa, så ordentligt med kläder blir det på! 


Bilden ovan är inte tagen idag...men det finns såna här små fina blommor faktiskt lite här och var i dikena! Jag vet inte vad de heter bara...någon som vet? De är pyttesmå...

Igår hörde vi en fågel i Mariebergsskogen som jag tror var en taltrast! Det lät lite som en koltrast, men det var det INTE för det var mer drillar och variationer i sången. Taltrastar är väl inte helt ovanliga så kanske det var en sån. 

27 april 2013

Nu står de i backarna!

Ja, äntligen hittade jag dem i buskarna. Det är antagligen förvildade trädgårdsblåsippor, för det har legat ett hus där för länge sedan. Det finns lite skruttiga äppelträd med ännu skruttigare fågelholkar i....Men några vitsippor hittade jag inte än. 

Viden däremot blommar:

Och här är det ett moln över Hellesta Bellevue. För er som inte förstår vitsen så är Moln över Hellesta en gammal svensk film som var rätt otäck om jag minns rätt. Nån försökte få sin fru att framstå som galen genom att skrämma henne på olika sätt....och lyckades nästan! Huuu...

Och nässlor är väl ett vårtecken om något! De här växte väldigt nära vägen, så nån soppa blev det inte...

Mina pelargoner fick komma ut och se sig omkring också! Det var trevligt att ha lite sällskap på balkongen idag. Det har varit rätt soligt hela dagen, så när jag hade tvättat sambons cykel (han mutade mig med en middag igår ;) så satt jag på balkongen ett bra tag. Solen kommer ju fram där tidigt på morgonen och är kvar till runt tre. Synd att man inte har en balkong på andra sidan huset också...

25 april 2013

Frost i gräset

var det i morse när jag cyklade ner till stan. Fast det var "hela" 6 grader och under dagen tinade det upp till runt 13...Och sädesärlan tycktes gilla det. Fast det blåste rätt kallt...

Vid älven är det en bäver som har gnagt på en björk en tid. Och nu är den fälld! Hoppas inte bävern var under den bara ;) 

Jag har ett ställe där jag vet det kommer vitsippor tidigt och jag spanade där på vägen hem. Men det enda jag hittade var en övergiven leksak...inga vitsippor...

Och utanför domkyrkan i stan var det en dragkamp mellan kyrkan och...björken. Eller kanske håller björken i sig för att slippa bli fälld av en bäver? Fast det är nog inga bävrar mitt i stan...tror jag...

24 april 2013

Kallt..brrr..

...så bilderna under är inte tagna igår...fast den 25 april 2011! I stadsträdgården! Nu har jag svårt att tänka mig att det kommit upp några blommor alls där, förutom lite lökar kanske.

De har börjat plantera ut årets penseer här i stan. Så fort det blir lite soligare (och varmare) väder ska jag fota dem lite tänkte jag. Som det är nu är det INTE skönt att cykla eller gå omkring mer än nödvändigt. Det var faktiskt 13 grader mitt på dagen (om än blåsigt) men det sjönk igen och nu är det bara 6 grader, buuuuäääh! 






Vill ju lukta på blommorna, juh! 

Mja...just det...

Inte ett kryp har jag sett till i år än heller, förutom en och annan fluga. Och en fluga gör ingen sommar..(eller svala kanske det är) 

Nåja, vad kan man göra åt vädret? Ingenting förutom att gnälla på det ;) 

23 april 2013

Dä blåser i träa...


Finfint väder har det varit...nästan. Det är soligt (igen) och klarblå himmel. MEN det blåser halv storm (vilket betyder en hemsk motvind hem). Jag vill ha lite varmare ändå jag! Typ 15 grader eller nåt, det är vår det. 

Men påskliljorna börjar blomma i slänterna och jag ska gå ut och spana efter blåsippor till helgen. Än så länge har jag inte sett många blommor, om man bortser från lökväxter i trädgårdar. 
Jaha, det var vad jag hade att komma med idag. Jag har lite bloggtorka just nu, tycker inte det händer nåt roligt alls att skriva om. (Typ varmare väder :D)

22 april 2013

Fåglar och böcker...

Nu är den här! Sädesärlan! Ja, den kanske har varit här länge, men jag har ju inte sett den ;) Hoppas att den hittar lite insekter att äta, för nån värme är det då inte! 7 grader just nu... Jag längtar så efter lite varmare väder, men det ser ut att dröja?

Jag trodde detta var en stare först, men det är ju en björktrast. Eller? Joo...

Helgen har jag ägnat åt stolpar och lite pubbesök med Carina (som inte finns nånstans utom i verkligheten och det är inte det sämsta ;) 

Sen har jag läst några böcker, just nu håller jag på med S. Boltons bok Livrädd. Jag tycker den är rätt ok än så länge. Himlens fånge av Ruiz väntar på mig! Och jag på den...

20 april 2013

Nu drar vi igång!

Ja, då var vi igång igen då i Friska Karlstads stolpjakt! Sofie och Carina hämtade mig på förmiddagen och så gav vi oss ut i skogen. 

Det var lite isigt kvar:

Och en himla tur att vi hade stövlar på oss, för där det inte var isigt så var det blött...

Nya rååååsa stövlar hade jag! 

Man måste ju föreviga den första stolpen varje år! 

Även min första tussilago för i år blev förevigad! 

Första påfågelögat också...

Hela 12 stolpar hittade vi! En promenad på runt 2½ timma blev det i en delvis solig skog. Nötkråka, korp, ormvråk, älgbajs, myror, koltrast och talgoxar såg vi också! 

Som vanligt var vi lagom förvirrade "Vart ska vi gå?" "Häråt!" "Nej, häråt" "Oj, nu höll jag kartan upp och ner" "Jag vill inte komma bort!" 

19 april 2013

Stolpskottet går i morgon!

 I morgon börjar jakten på de försvunna stolparna! Eller nej, de är ju inte försvunna...bara lite svåra att hitta ibland! Det är Friska Karlstad som anordnar denna tävling som är till för att få ut folk i skog och mark. Och det går ju bra...Jag och Sofie (och Carina i år) är taggade till tusen och ska vara med från start. Och den är alltså i morgon förmiddag. 

Det är alltså stolpar som är utplacerade lite varstans i Karlstad med omnejd. En del är lätta att hitta och andra sitter mer otillgängligt (men kul att leta efter)

Förra året såg det ut så här: 

Vi får hoppas att det är mindre snö ute i skogen i morgon! 

18 april 2013

Å jamenalltså

Trådlöst. Jo. Men det är säkert bra om man bara har en laptop. Men. Nu har jag en stationär dator. Och vill fortsätta ha en sån, även om jag skaffar en nyare. Men fortfarande måste man (läs jag) ha en sjujävla ful jävla sladd hängande från proppskåpet till ett modem! Eller måhända direkt in i routern eller nåt. För inte går det väl att köra trådlöst utan någon av dessa ting? 

Helst skulle jag vilja ha trådlös el i hela lägenheten! Det vore grejer det! :D

Och nej, blomman är inte från i år, men väl från slutet av april förra året! 

17 april 2013

Mera pippi!

Alla fåglar kommit ren..nä, inte alla! Jag har inte sett nån sädesärla än, men bara för att jag inte sett nån så kan det ju vara så att de kommit ren i alla fall. ;) 

Några som kommit igen är duvorna, inte turkduvan, tyvärr, men de vanliga gökarna ringduvorna:

Lika akrobatiska som vanligt. Eller inte..

Idag ringde det på dörren kvart över sju, jag öppnade i morgonrock, utanför står två hantverkare som ville in och sätta upp ett nytt bredbandsuttag i proppskåpet i hallen! Jag ba: Aaaa, ni får vänta tio minuter, jag måste få göra mig i ordning! Dom ba: Okej.. 

Sen blev det ett nytt uttag för nätverkskabeln som ska gå till modemet och detta nya satt ÄNNU längre bort från modemet och telejacket (tack så jävla mycket Bredbandsbolaget för era superkorta sladdar. NOT) Oj, så modern jag var i språket nu då :D

Så det blev till att köpa en 10 meter lång nätverkskabel och dra mellan proppskåpsjacket och modemet. Fult som stryk, men det går väl att gömma sladdarna lite bättre. Vi ska få sk öppet nät här från 1 juni, därav denna kabelaktivitet. Det är alltså inte jag som hittat på de här bytena själv. 

Just nu har jag alltså Bredbandsbolaget (hade Comhem förut och det funkade bra) och från 1 juni kan jag alltså välja mellan en massa olika leverantörer av bredband och telefon. Kul. Jag som har så lätt för att bestämma mig. (Ironi!!!) 

Forts. följer...

16 april 2013

Blåmesbestyr

Nu har blåmesarna börjat spana in var de vill bo! Inte helt otippat blev det samma ställe som förra året:
 "Ska jag satsa på det här hålet under takrännorna, tro?"

 "Eller ska jag bygga ett litet bo här under plåten?"

 "Nä, det får bli under takrännorna!"


Oj, så ilsken man kan se ut då! 

En annan pippi fotad på väg till stan i morse:
Haha, det brukar vara måsar som lägger beslag på pollarna, jag har aldrig sett en and ligga där förut! 

Vissa cykelvägar är sopade nu i alla fall! Och temperaturen steg på eftermiddagen till runt 14 grader! Jag hade alldeles för mycket kläder på mig då :P

Men i skogen ligger isen kvar på berget:

15 april 2013

Vår här!

Ja, nu var äntligen det lite fart i älven, den är öppen nu  och isen far iväg ner mot Vänern. Fast det är lågt vattenstånd, ni ser den bruna sandbanken till höger i bild. 

Och en ny bekantskap i björken! En turkduva, minsann! Den är ju inte helt ovanlig, men dess släktingar ringduva och stadsduva är ju betydligt vanligare att se. Här har det ju varit ett gäng ringduvor ett tag och suttit i björken och sett filosofiska dumma ut. Få se om denna rackare hittar nån partner och bygger bo nånstans här. Jag har sett ett par när jag cyklar genom Romstad neråt stan, så detta kanske är en unge som flyttat hemifrån! Ända till Bellevue ;) 

Nu verkar det som om vi fått lite vår äntligen, även om 11 grader inte är så värst varmt, så tar det bra på snöhögarna och just nu har det klarnat upp ordentligt! Nu blir det nog en väldans fart på naturen kan jag tänka...

14 april 2013

Var är vår vår?



 Här tror jag inte att jag går upp på ett tag...helt isbelagd är stigen upp mot skogen än. Det behövs lite mer regn och värme för att detta ska förvandlas till en gåbar stig! Jag har inte varit uppe i skogen på länge nu..


Morgonen var väldigt dimmig! Det har inte varit minusgrader inatt (heja våren, friskt humör!) så snön töar väl bort snart. Det är dock inte särskilt varmt, +3 grader...men man får vara glad för det lilla. Kanske. 

Oj! En huvudlös fågel! Vad kan det vara för sort??

Puh. Den hade ju ett hövve! Det är en storskrake, det syns tydligt här på den långa näbben. Annars är det lätt att förväxla dem med knipor på långt håll, fast knipor är lite mindre och har kortare näbb. 

Kortnäbbad knipa nedan:

 På min jakt häromdagen efter vårtecken och eventuella blåsippor så hittade jag...en svamp! Den såg ut att må bra...kanske har den stått sådär hela vintern?

Mina penseer och påskliljor på balkongen mår i alla fall bra! De gillar att det inte är så varmt och inte heller minusgrader. Fast de tål en del såna också. 


Inne på fönsterbrädan blommar mina Saint Paula, jag har tre stycken i en gammal bakform. Jag har hört att de trivs att vara tillsammans i en flock, liksom...varför vet jag inte, men de är väl nån slags sällskapsblommor ;) 

13 april 2013

Än så är det långt till vår...

Förra året, den 19 april såg det ut såhär i Residensparken:

I år har tjälen inte gått ur jorden än (det är klart, det är ju inte den 19 april än, så under kan ju ske...) Men jag lovar att fota när de sätter ut vårblommorna i år! 

Och det här, det är för två år sen, den 10 april:
 Jag gick en sväng igår bort till mit blåsippsställe, men "marken den var frusen och inga blommor fanns". Några blad fanns det, men de växer inne i lite buskar så det blir inte speciellt soligt där. Men, men, de kommer nog så småningom. 

Tur att man har gamla bilder på sipporna! 

Igår började det så fint med regn, men sen gick det över mer och mer i snö...Vi var ute och åt på Tempel igår (tvåfören) och när vi åkte hem...jisses, vad det snöade! Som tur var hade vi lite medvind, men jag fick skaka av mig snön innan vi gick in! Hu! Nu väntar jag med spänning på värmen som är utlovad. Jag blir glad om det blir över 10 grader. Just nu är det 3,8...inte mycket att hurra för...