30 november 2013

Det är så roligt, hurra...

En liten flicka sitter i en gammal fåtölj med en av sina älsklingsnallar i famnen. Denna hette Nalle Brun. Antagligen beroende på att den var brun. Hon hade en annan som hette Nalle Gul. Den var...ja, just det. Gul. Håret är nyborstat fast blicken är lite febrig, för hon var lite sjuk just den här dagen för 55 år sen. Hon har sin fina klänning på sig och tofflor. Golvet i lägenheten var inte så varmt den här novemberdagen, så tofflor behövdes. Bakom henne står en radiomottagare och ovanpå den en glaslampa med en tidstypisk skärm. 

På väggen hänger det slingrande blommor, för mamman tyckte om blommor och det gjorde den lilla flickan också. Hon kunde prata tidigt och tyckte om att lära sig olika blomnamn på latin. Dipladenia Boliviensis var en av favoriterna. Hon kunde inte läsa än, men det skulle inte dröja länge förrän hon lärde sig det också. Sen satt hon ofta och tittade i blomböcker och stavade sig igenom namnen. 

Hon har ingen aning om att hon femtiofem år senare skulle sitta framför en konstig skärm och skriva om sig själv...

Grattis på mig, att jag har klarat mig någorlunda skapligt genom över ett halvt sekel! 

29 november 2013

Det brinner!


Himmel och pannkaka! I förrgår så brann himlen minsann. Det gjorde den i många delar av Sverige förstod jag på facebook. Det var många såna här bilder där...

Håll till godo, ni som inte såg den.



 Här ser man himlen i väster, hur det ligger en molnkant och utgör gränsen mellan...tja, kall och varm luft? Jag vet inte riktigt varför det blir såna här himlafenomen. 

Allt färgades rosa-orange en kort stund. Det var väldigt mäktigt. 

Hur går det då med värmen inomhus undrar ni? Jo, det var en vaktmästare bovärd här idag och mätte med nån laserpekare mot elementen, och även värmen inne...den låg på det NORMALA för årstiden..alltså kring 20 grader här inne. Han förklarade det med att temperaturen ute inte var så låg än, och väldigt ojämn, ena dagen plus och nästa minus, så systemet inte hann med... Jag får väl hoppas på en riktigt köldknäpp då kanske, så värmesystemet få ändan ur vagnen så att säga och hettar till! 

27 november 2013

Katt på hal is!


...en katt! Vad skulle den ut där att göra? Jag såg den när jag cyklade till jobbet i morse och var tvungen att stanna en stund. Det var ingen tjock is kan jag säga. Och tur att katten inte var nån tjock-is heller ;) Hoppas det gick bra för kissen att ta sig tillbaka i land. 

Det var en väldigt fin soluppgång också...kanske var det den katten ville kolla lite mer på..Här har jag tagit på filtret "solnedgång" på kameran. Lite fuskigt, för riktigt så såg det inte ut...

...utan mera så här: 
 Visst, det är fint det också. Lite is ligger det kvar i kanterna på älven, men idag har det varit runt 10 grader varmt så en del hann försvinna! Men det lär väl komma mer innan denna vinter är över..

Rapport från värmefronten inne: 18,5 grader inne i rummen. I morgon kommer bovärden och ska kolla våra element...Ett av dem funkar inte alls, men det har inte behövts förut, för de andra har varit så varma...

Fortsättning följer på denna otroligt spännande följetong... :D


26 november 2013

Det är kallt nu...

I morse var det kallt ute...och inne. 19 grader är det inne i rummet (alla rum) här. Alldeles för kallt tycker jag! Ringde till bostadsbolaget gjorde jag, de skulle kolla om det var nåt fel som var trasigt. Det var det säkert inte, men de har höjt värmen lite sa de (nånstans i nån central). 

Än så länge märks det då ingen skillnad, huuu! Jag håller på att värma min vetepåse hela tiden i mikron. Det brukar vara riktigt varmt här i vår lägenhet, men de kanske snålar in på värmen och har dragit ner temperaturen? Hm.. Men några 19 grader finner jag mig inte i att det är! Här ska tjötas ända tills det märks nån skillnad! 


Isen har börjat lägga sig på älven, fast nu är det plusgrader igen så den kanske försvinner igen (jippi!)

Rolig cykel jag såg utanför bibblan! 

25 november 2013

I morgon är en annan dag!

Nej, så här illa är det inte en vanlig måndag! Tyckte den här var lite kul bara, såg den i en trappuppgång...

I förrgår däremot så gick vi ju, inte till krogen, men till Sofie. Där blev vi kvar väldigt länge...Jag är inte riktigt van att vara vaken till två på natten (läs för gammal) så dagen efter kvällen före (igår alltså) så var jag lite...host...trött. Så jag vilade mig i form och idag har jag varit pigg! Fast frusen. Det är inte varmt i vår lägenhet nu, tyvärr. Det brukar det vara på vintern, men elementen är inte speciellt varma nu och bara varma lite fläckvis liksom.

Kanske man borde lufta dem, men gör man det nuförtiden? Det sitter en sån där skruv i änden av elementen, men jag vet inte om jag vågar. Och inte vet jag var jag har en elementnyckel heller. Jag har haft en sån och luftat element för hundra många år sen.

Elementnyckel

Äsch, jag ringer bostadsbolaget i morgon och hör...

23 november 2013

Nu är det slut på blommor!

Bara häromdagen var mina balkongblommor så här fina: 

Det var innan minusgraderna kom och härjade med dem...så nu sjunger de på sista versen:

De står i badrummet och tinar upp för att kunna slängas i en sopsäck. Tyvärr är de inte övervintringsbara. Det blir till att köpa nya nästa år. 

Solcellslampan tyckte det var kul att lysa inne i badrummet när det var mörkt! Men den får övervintra på vinden. Dock avstängd, så den inte står och lyser där. Fast det finns ett fönster på min vind, så det är inte mörkt. 

Violen repade sig faktiskt. Kanske skulle jag gräva upp den och ha den kvar lite längre inne? De här små blommorna självsådde sig från en moderplanta som jag inte har kvar...så kan det gå. 

Nere på stan igår var det fina skuggor! För solen lyste då. Idag lyser den bara med sin frånvaro, för det är väldigt dimmigt...

Här går solen upp (sen går den ner inte långt efteråt...)

Gårdagens tandläkarbesök gick över förväntan! Inga nya hål och inga gamla lagningar som behövdes bättras på...de håller ju inte hur länge som helst, tyvärr. 

Ikväll blir det lite fest hos Sofie och hennes gubbe! Skoj ska det bli! 

21 november 2013

Lista!

Humör: Huvvet upp och fötterna ner.. 
Gjort: En hel del idag, jobb, jobb, jobb. 
Planer: Gå till tandläkaren i morgon, sen får jag se...
Lyssnar på: Min tinnitus som för tillfället är säckpipor :P
Dricker: Rödvin, Trapiche. 
Äter: Just nu ingenting, men har ätit hasselbackspotatis och lövbiffsgryta till middag. 
Outfit: En kjol och tröja och en lila filt med fåglar på.
Smink: Snart borttvättad mascara
Bästa: INGEN SNÖ ÄN!!
Sämsta: Kylan, -1,8 grader polarvinter, huuu! 
Barn: Barn och barn, han fyllde 36 år nyss, men mitt barn är han ju. 
Väder: -1,8 grader fortfarande. Och alldeles för kallt för mig. 
Träning: ??? Tja, jag cyklar nästan en mil varje dag. Det är väl vardagsmotion. Sen går jag uppför tre trappor också. Och ner med
Dagens ord: Ruggig. Som var veckans ord på jobbet. 

Listan snodd från Carina

20 november 2013

Kohlerisk!

Konstaterar att det var då inte bättre förr...Har kollat igenom lite gamla bilder på datorn (och ja, det blir åtskilliga sådana med åren) Bilden nedanför är från den 25 november 2008 och jag säger bara USCH! Is och snö! Än så länge är det ingen is på älven här i Karlstad i alla fall...

När jag cyklade i morse var det -4 grader och det kändes vill jag lova, trots tjockvantar och överdragsbyxor och pannband (och luva). Men som sagt, det kunde varit värre (och lär väl bli)

En sak som var BÄTTRE förr, var den här lilla godingen: 
Det är en kohleria, en narrhuva och tyvärr har jag inte kvar den (eller dens avkommor) längre. Den ska vila på vintern och sen tas upp på våren och planteras om, men nån gång under den resan så dog den. 

Om någon har några skott eller rhizomer av de här fina blommorna så tar jag gärna emot! 

På tal om blommor så undrar jag hur det går med mina balkongblommor i denna kyla...Rapport om detta följer! 

19 november 2013

Alfa och Omega...

Om det kunde bli såhär snart: 

Men än så är det långt till vår...och inte mindre till sommaren :(
Nu har ju hösten varit rätt okej, ingen snö, inte alltför kallt...Men det ska tydligen bli kallt i natt och hela veckan. Soligt men kallt. Jag föredrar när det är mildare och...soligt! Som det var i lördags...Men så länge det inte är snö så klagar jag inte. Eller jo...lite grand ;)

Jag har nu börjat äta några kapslar med svarta vinbärs-olja från Q for skin. De ska tydligen vara bra för torr hud (som jag har). De innehåller massor av Omega 6 och Omega 3, som annars finns i fet fisk (bläää för fet fisk) och även i utegående djur som äter gräs (oxfilé är gott!). 

Men nu ska man ju inte äta för mycket kött...men jag gillar rapsolja och smör! 

Och läser man om balansen mellan Omega 6 och Omega 3 så blir man snart lätt snurrig...Men jag ska äta två kapslar om dagen tills burken är slut och se om det gör nån skillnad på min hud! 

Någon som testat? 

512
(Bilden lånad från Ekoleas sida, där jag köpte kapslarna)

17 november 2013

Sol ute, sol inne....

Här ser ni min fågelmatare...och en fågel...som inte ser/bryr sig om min matservering! Kanske upptäcker de den nån gång...annars får jag gå och hälla ut nötterna på backen! :D

Det var väldigt soligt här idag. Och blå himmel som synes. Jag tog mig i i kragen och gick ut en liten runda (det är inte lätt när det är "vinter" för mig, jag gillar inte att vara ute och gå då).

Ett äpple! Eller...en fladdermus? :O

Snöpudrade ser de ut att vara de här plymerna! Men det var både snö- och frostfritt ute som tur var...

Rallarrosen snurrar ihop sig så här fint när den blommat över! 

Två skator satt och vilade i solskenet. Det ser ut som en vårdag...



Även min balkong är fin än! 



Även utblommade fuchsior är vackra! 

Lilla cyklamen får stå ute på balkongen så länge det inte är frost! Jag tror den hellre står där än inne i värmen. Den har fått vatten på fatet två gånger, för solen gör att den blir törstig! 




15 november 2013

Jubileum!

Jag kom på nyss att det måste vara nån slags jubileum snart för min blogg...och jag kollade. Den 13 november 2008 hade den premiär! HÄR är första inlägget...som var om en blomma, inte helt otippat! Fem år har jag nu hållit på och skrivit om ditt och datt...och den har ju lett till en massa fina bekantskaper som jag antagligen inte skulle ha stött på annars! Ingen nämnd, ingen glömd...ni vet vilka ni är! :)

Det har ju blivit några blommor sen dess i bloggen. Här nedan är mitt senaste nytillskott: 

Cyklamen (Cyclamen persicum) är en art i cyklamensläktet i familjen ardisiaväxter som är vildväxande i östra Medelhavsområdetoch i Algeriet, alltså inte i Iran (Persien) trots namnet. Arten är en vanlig krukväxt och många sorter med olika utseende har förädlats fram. Ingen annan art av cyklamen odlas i så stor skala. Den vilda arten har oftast vita blommor med röd mynning utan förtjockningar, medan de odlade finns i färgskalan vitt-rosa-purpur-rött. Bladen är hjärtformiga med silvrigt eller ljusgrönt mönster. Knölen är skålad på ovansidan och sticker upp över jordytan
(Lånat från Wikipedia)

Få se hur länge den lever, det brukar inte vara det allra lättaste att få dessa att överleva mer än några veckor tycker jag! De ska inte torka ut, och vattnas nerifrån...

Men de är fina! Jag har sett små vilda cyklamen på Zakynthos också, de var jättesöta! 

Nu väntar jag på att mina vampyrer ska börja på tv...True Blood gillar jag att se på, lite fånigt skådespeleri ibland, men Alexander Skarsgård är...mycket nordisk! :D 

Tills dess får det väl bli lite fotboll...Heja Sverige, friskt humör! 

13 november 2013

Korta bröd!

De här försvinnande goda kakorna åt jag i Skottland! Shortbread heter de, och de låg framme på hotellrummet så man kunde nalla några när man ville. Och det ville i alla fall jag! 
När jag var hemma ville jag naturligtvis försöka mig på att baka de här godingarna. Och jag googlade...och fann en massa olika recept. Men det är bara smör, vetemjöl, socker och lite salt i dem. Mängden av allt vet jag inte riktigt. I en del recept står det att det ska vara maizenamjöl i och i andra farinsocker. Jag tog ekologiskt rårörssocker och det blev gott! 

Traditionen förespråkar en del socker, två delar smör och tre delar mjöl, det låter väl enkelt! 

Baka på! 

12 november 2013

Bara lite mer Edinburgh

Det fanns så många fina gränder i Edinburgh, längs Royal Mile. Den här skylten är nog från lite senare tid, kan tänka mig att det inte var så jättemysigt förr, med fisklukten här...Fattigt och eländigt var det här också. På 1700-talet byggdes därför New Town, så de något mer besuttna hade nånstans att flytta...

Solen går ner bakom Edinburgh Castle! Taken som syns i förgrunden täcker tågstationen som heter Wawerly Station. 

En gammal glasruta i ett gammalt hus. Det var ju lite olika glasrutor, men jag tror att de här är riktigt gamla. Rätta mig gärna om jag har fel. :D

Och här har någon börjat att renovera...detta var utanför vårt hotell. Synd att de inte slängt ut heltäckningsmattorna innan vi kom! 

När vi satt på flygplatsen och väntade på att flyga hem så kom det en liten bil med en massa väskor på...och VÄLTE! Ja, inte hela bilen då, men väskorna for av en vagn, och han som körde bara "lalalalallaaa" och körde vidare! En stund senare kom han tillbaka och fick lasta på dessa igen...Tur att man inte hade mer än handbagage! Jag ska aldrig stoppa ner en spritflaska i bagaget i alla fall! Hoppas att det inte var något ömtåligt i dessa väskor...

Nu ska jag läsa en bok som heter "Tretton år som fuskpilot". Det handlar om en man som flög plan i tretton år utan att ha ett flygcertifikat! Han fick sedemera 2000 euro i böter och ett halvårs flygförbud! Tur jag inte hittade denna boken innan jag flög...jag är tillräckligt flygrädd ändå! 

09 november 2013

Edinburgh del...5?

Det här är John Knox hus! Ja, det i bakgrunden av brunnen alltså. Det byggdes i slutet av 1400-talet och är naturligtvis på-och ombyggt. Knox var ju en känd reformator i Skottland och levde i mitten av 1500-talet. 

Brunnen i förgrunden är nog rätt gammal också...den har lite intressanta detaljer: 


Här ser man huset och trappan som går upp från gatan.

Det här är en vulkan! Arthurs seat kallas den, och den slocknade för sisådär 350 miljoner år sedan... Om man vill gå upp på det 251 m höga berget så är det sex km enkel väg och det tar c:a 1 timma. Vi stannade dock nedanför klippan och spanade...Men det syns nåt högt däruppe! 

Och efter att ha zoooooomat in och beskurit bilden så ser man att det är några som går där! En ser ut att ha en rymddräkt på sig...jag kan tänka mig att det blåste mycket på toppen! 

Och så lite mat! Vi åt ingen haggis, som är Skottlands nationalrätt...men sambon ville absolut ha korv och vita bönor (som är Storbritanniens nationalrätt tror jag...) och det fick han väl! Själv åt jag lasagne...

En liten söt stuga vid Castle Hill som serverade brunch! Tyvärr skulle vi snart åka hem när vi gick förbi här, annars hade det varit trevligt. De odlade sina egna grönsaker i den lilla trädgården utanför. 

Brysselkål! 

En del träd verkade frysa och hade klätt på sig vinterpälsen! 

Vårt lilla hotell, med tjocka heltäckningsmattor och gnisslande golv...och dörrar. Men det var trevlig personal och helt ok! Det kostade 240 pund för fyra nätter med kontinental frukost. För två alltså...inte så farligt med svenska mått mätt. Mätt ja...det blev man väl på frukosten, fast det bara fanns små fyrkantiga ostbitar som pålägg...men väldigt goda flingor! Och gott kaffe...

En som inte verkade frysa (?) var denne man som gick iklädd endast en toga och sandaler på gatan...Undras om han varit på en Halloweenfest och inte vaknat förrän nu. Fotot är taget runt 10.00 på söndag morgon... :D