30 december 2013

Solen, ja då.

Dagen idag började fint med en rosa molnstrimma i sydost. Solen går ju upp där. Och ner. Nästan i samma väderstreck...

Jag hade ett ärende till stan och passade på att besöka Stadsträdgården, det var soligt och frostigt i gräset. 

Mitt favoritträd glanskörsbäret hade lite barklossning...

 Och här blommar hasseln! Eller kanske inte direkt...de sätter tydligen hängena på sommaren och blommar på våren. Fast rätt tidigt kan de börja har jag förstått.


Nån som var trött var det här kungsljuset! Hans kompis (till höger i bild) var inte lika hängig...

De har nog blommat ända tills för ett tag sen, för här syns det knoppar. Eller fröställningar kanske? Gröna och fina var de i alla fall! 

Lite mer fröställningar från en hortensia: 


Och så gick solen ner bakom stans nyaste skrapa: Bryggudden! 





Kalasdags!

Ja, jag var faktiskt på barnkalas igår! Detta på grund av att mina små...tja, vad heter det, syskonbarnbarn (?) systerdotterbarn (?) fyllde år. Ja, ett av dem. Hela fyra år! Av mig fick han en T-shirt och det var faktiskt uppskattat! Leksaker har de ändå så det räcker...

Jag försökte få några fina bilder med min Canons kitobjektiv, men det var inte lätt. De satt inte stilla många sekunder :P och så ville det gärna vara något i vägen... 

Jag gillar ju inte att fota med blixt så här på kalas, men det var svårt att få bra bilder i det befintliga ljuset. 

Sen var det inte lätt alla gånger att fota födelsedagsbarnet när det hade en linslus till storebror! ;) 

29 december 2013

En skugga av mitt forna jag...

Ja, så kan man väl kalla det. Den här årstiden är inte precis my piece of tee...Nej, så hette det inte...my cup of tee var det ju. Antingen det är snö eller inte så är det ett så bottentråkigt väder så jag går inte ut mer än nödvändigt :( 

Blåser gör det för jämnan också, alltid sydvästliga vindar, så det är en jävulsk motvind hem från stan när jag varit där. Sen ska man masa sig fyra trappor upp också, puuh... Jag är helt slut när jag kommer hem! Men jag slipper gå på nåt gym och spinna loss ;) 
Snart är det nyårsafton och den tänker jag tillbringa här hemma. Jag har ingen lust att åka någonstans och sen cykla hem i motvinden sent på natten. Jag orkar helt enkelt inte. 

Men det här gråa vänder väl nån gång...

27 december 2013

Åren går...

Såhär såg det ut 2012 denna dagen, den 27 december:

2011 var det rätt vitt: 

2010 var det en massa snö:

Och så här såg det ut 2009: 
Inte så kul med snö, va? ;)

2008 var det kallt i slutet av december, fast inte så mycket snö: 

Det är så långt tillbaka som mina digitala bilder sträcker sig. 2007 har jag inte så många bilder ifrån och inte någon från december. 

Så jag tycker att årets december har varit bäst! Grönt är skönt! 






26 december 2013

Sjungande fåglar!

Jag såg på Askungen igår på tv, och idag så satt det faktiskt en liten pippi vid min matstation på fönstret! Han/hon såg mig kanske inte, för jag hann hämta kameran och smygfota lite...




Fast i filmen hade fåglarna små sjaletter och mössen fick kläder...hm..

Askungen är ju en Disneyfilm från 1950, den är baserad på Charles Perraults berättelse om den stackars flickan som får slita och passa upp på sin styvmor och dennes döttrar. Ett litet avsnitt av filmen är ju med i Kalle Ankas julafton, men det var kul att se hela filmen igen. 

25 december 2013

Ja, då var det över

Ja, så blev det julafton, och det blev en blöt tillställning! Ja, jag menade ju väderleksmässigt...det ösregnade när vi cyklade iväg till våra vänner och ösregnade när vi cyklade hem. Men vad gör väl det om hundra år, som de sjöng i Snövit :D 

Vi hade det trevligt inomhus i alla fall! God mat och dryck och roligt sällskapsspelande (MIG hette det) 

Lite kattklappande, tv-tittande (Kalla Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton naturligtvis)

Här utanför är det fina gröna gräsmattor, inte en snöfläck så långt ögat når (tackålov!) och runt 7 grader varmt! Idag ska jag se på lite tecknad film tänkte jag! Askungen i sin helhet, bland annat och sjunga med när mössen sjunger "Vi ska sy och vi ska klippa..." ;) 

Ha det gott därute! 

23 december 2013

Test med platta


Ja, nu har jag alltså blivit med en platta... Det blev en  Samsung tab 3, och jag är hur nöjd som helst! Detta är dock första gången jag provar att blogga från den, och jag kommer inte åt alla bilder som jag har i datorn, därav blombilden,  som fanns i Picasa webalbum som synkas på nåt sätt och finns här och i mobilen...

Jag måste ju säga att jag hellre skriver på ett tangentbord än på en platta, men den är fantastisk att se på tv på, och kanske film, det har jag inte testat än...

Jag har bara wifi på den, inget 3g, men jag har bara tänkt ha den hemma.

Batteriet håller länge, trots idogt angry birdsspelande ;)

Här har det varit en skön, grön dag! Ingen otäck snö alltså!

20 december 2013

Tomas fylletunna!

Jag har inte fotat nåt värst mycket på länge. Det här gråvädret inbjuder ju inte direkt till att gå ut och leta fotoobjektiv. Alltså inte objektiv som man sätter på kameran, utan de man har framför ;) 

Så jag kör en bildmix från en tid som komma skall! Om bara sex månader är det MIDSOMMARAFTON! Och i morgon klockan 18.11 inträffar årets vintersolstånd, då solen inte går lägre, utan snarare börjar gå högre på himlen. Fast det tar ju ett bra tag innan det märks...

Den 21 december kallades förr Tomas fylletunna! Detta kommer sig av att det på denna dag var tillåtet att provsmaka julbrännvin och även dricka av julölet (som är den äldsta svenska traditionen vi har)

Detta har jag naturligtvis inte vetat innan jag kollade runt lite på google...Men nu vet jag (och ni...) 
Nu ska jag se På spåret! Vart är vi på väg... :D

19 december 2013

Nygammal mobil

Det hände sig på konung Herodes tid att...nä, jag ska inte citera Bibeln, utan bara visa min fina gamla mobil, från den gamla goda tiden när en mobil var en hängande sak som snurrar runt! 

Den är från 1956 (står det på den, jag minns inte ;) och kommer ursprungligen från något som kallades Mors julbrev som var ett litet...ja, brev med en massa pyssel i! Jag har ett svagt minne av detta också...inte från 50-talet, men väl från 60-talet! Det kanske finns kvar än idag? 

Otroligt att de håller ihop än! Lite vikta i kanterna är de, men alla stjärnor, tomtar och lilla fröken ängel är hela! Den hänger i fönstret framför mig nu och snurrar så fint i den måttliga värmen som stiger från elementet. 

Förresten så går jag i plattköpartankar. Ja, en surfplatta alltså...men vad ska man välja? Jag har jobbets Ipad hemma över julen, men är inte så värst förtjust i den...Jag vill ha ett Androidbaserat system. Men sen finns det ju en djungel av plattor i alla möjliga prisklasser. Det jag vill göra är att surfa, använda den att se på film, Svt Play, spela mina små spel på och naturligtvis koppla mejl, fb och annat till den. 

Så - vad har ni för plattor (om ni har någon)? 

17 december 2013

Windows 8.1...nja...

Nu är fullmånen här igen!
 
Och jag har installerat Windows 8.1 på laptopen (som jag skriver detta inlägg ifrån). MEN - jag kommer inte åt Dropbox när jag försöker ladda upp en bild därifrån. Jag gillar INTE Windows 8 alls egentligen med hanteringen av bilder och dokument. Men det är ju förinstallerat på alla nya datorer, tyvärr. Tur jag har Windows 7 på den stationära (som jag använder mest).
 
Va i självaste glödheta kommer jag inte åt Dropbox för? Jag tycker det är praktiskt att lägga saker där för då kommer jag åt de på båda datorerna. Gjorde kanske jag skulle säga...eller rättare sagt, jag kommer ju åt själva Dropbox, bara inte via fotouppladdningen..
 
Någon som har nån susning om varför det är så?
 
:D

15 december 2013

Lusse lelle

Ridande poliser har man ju hört talas om, men ridande Luciatåg? Jo, det finns det här i stan, 4H-gårdens ryttare har som tradition att de utgår från gården (som inte ligger så långt från där jag bor) och rider runt i stadsdelarna här omkring. Kul tradition tycker jag. Sjöng gjorde de också. Fast inte hästarna...

Lite suddig bild, det var mörkt och kallt och jag hann inte ställa in kameran på nåt bättre läge. Det är bara att gilla läget om man säger så ;)

Här är de på väg bort i natten. Eller natt och natt, klockan var lite över fem på eftermiddagen...Det blåa i bilden är inte snö, utan det blev så när jag motljusade upp bilden lite. 

För övrigt är det en väldigt grå dag idag, regnar gör det också. Och blåser. Det är nästan så man önskar sig lite snö och det blir "ljust och fint". Men bara nästan.

Nu bär det iväg till Örebro per tåg! Mycket trevligare än att åka buss, och inte mycket dyrare heller, faktiskt! 

Ha en fin tredje advent! Kom ihåg att om en vecka har det vänt! 

13 december 2013

Santa Lucia

Hahaha, genustänk redan på 50-talet! (Det är min pappa...)

För övrigt tittade jag på Lucia på tv i morse faktiskt! Jag kom ihåg och jag var vaken! Ja, det är väl inte helt ovanligt att jag är vaken klockan sju på morgonen...

Det har varit en riktigt fin dag idag, med sol och lite över nollan. Men enligt väderprognosen ska det börja snöa vid 22-tiden... Hm...det har jag ingen lust med! Men jag tror inte vädret tar nån hänsyn till vad jag har lust med ;) 

12 december 2013

Magiska siffror!

För ett år sedan så var det ju det där magiska datumet med en massa tolvor! 

Jag hade ju sån tur att jag lyckades fånga alltihopa på bild! Inte nog med att det var tolvor i datumet, det var tolv grader kallt ute också! Strax efter slog det om till - 11...

Jag och min jobbarkompis satt i hennes bil, för vi hade ett ärende, och vi hade faktiskt glömt bort att det var det här datumet, då vi råkade få syn på instrumentbrädan...Fram med mobilen, fort som bara den! Och vi hann få med klockslaget också! 


Idag är det ju 13-12-12... Inte lika magiskt. Och inte är det några -12 ute heller, tack och lov, skulle jag vilja säga ;) 

10 december 2013

Mera karma!

 Nu ska ni inte tro att jag suttit och grubblat på karmats vara eller icke vara ända sen i söndags kväll ;) För något svar lär jag inte få ändå! Jo, jag fick ju lite svar från er, men något exakt svar menar jag. 

Jag tror i alla fall att det som sker, det sker (que sera, sera...) och det är klart att man kan sprida positiva energier kring sig om man är vänlig mot människor (jag stannade med cykeln i morse och vinkade fram två bussar!) för då kan det sprida sig vidare. Likadant om man är sur mot någon. 

Men direkt karma...njae... För vem skulle sitta och hålla reda på alla gärningar eller ogärningar man gjort? En kosmisk databas? Eller...kanske det, förresten...

Å, om det ändå kunde vara så här ute...Nu håller snön som föll i söndags på att smälta bort (hurra!) och det är runt 6 grader varmt (hurra!) 

Mindre hurra är dock att då sjunker temperaturen inne igen...elementen tycker att det är alldeles lagom värme ute (och inne) för att de ska slippa jobba för mycket... 

Tur man har varma filtar och täcken! Nu är väl inte 20 grader inne så jättelite...men jag är FRÖSEN som man säger på väschöttska ;) 

08 december 2013

Djupa tankar en söndagskväll

En nära vän till mig, vi kan kalla henne E, och jag hade igår ett samtal om karma. Eller rättare sagt om gärningar och ogärningar. Alltså, om man gör någon illa så får man förr eller senare betala för detta. Kanske i form av att någon annan gör en något illa. Whats goes around, comes around, heter det på engelska. Det finns ju även beskrivet i Bibeln: Allt vad ni vill att människorna skola göra mot er, skola ni göra mot dem. 

Fast...det är ju inte riktigt samma sak...De finns säkert de som går omkring och är hur dumma som helst och inte råkar ut för nåt riktigt hemskt. (Mer än att bli av med alla vänner och så...) Jag har rätt svårt att tro på själva karmat, alltså att det man gör slår tillbaka mot en i någon annan form (från universum liksom...)

I filosofin är ju karma beskrivet som en naturlag, att naturen alltid strävar efter jämvikt. 

Men. Jag får inte ihop detta riktigt. Naturen är ju...tja, bara naturen! Naturen själv har inget begrepp om vad som är gott eller ont. 

 "Stjärnorna kvitta det lika, om någon är född eller död" skrev Ferlin. 

Vad tycker ni?  

Snö och ljus

Den här...hm...saken hänger över Soltorget i år också! Jag vet inte riktigt vad jag tycker...Snyggt eller inte? Nåja, ljus är alltid fint...

Idag snöar det så det ryker ute! Usch, fy och blä! Och ut måste vi, ska på kalas. Men det blir inte per cykel i alla fall! Inte ens sambon vill cykla...Men har de plogat i morgon och det inte snöar mer, så kanske man kan prova att cykla ner på morgonen! 

Rapport följer...

07 december 2013

Blommor och blader!

Liten amaryllis från Ikea! 39 kronor kostade den, och nu börjar den blomma! Det kommer en knopp till också. 

Något som det kommer en knopp i är min hyacintlök! Jag hade nästan gett upp hoppet om att den skulle vilja producera något, även om den hade långa rötter nere i vattnet...


Min andra hyacintlök är inte lika samarbetsvillig...men det börjar bli små rottrådar...fortsättning följer! 

Här ligger en liten pippi på ägg! 

Och över huvudet har den de här fina knopparna! Orkiden köpte jag på Blomsterlandet för 79 kronor för ett tag sen, och det blir bara mer...och mer knoppar! Kul! 

Idag är det soligt...fast blåsigt...så nu blir det en liten tur till Bergvik! Dock ej per cykel...

06 december 2013

I gevär!

Vi var på Kulturfrukost igår på morgonen (det är Karlstads kommun i samarbete med Region Värmland och Universitetet som bjuder in till det). Den brukar hållas på Värmlands museum, men igår var vi bjudna till Karlstads nyaste museum, Brigadmuseet! Det är en utställning om livet kring andra världskrigets slut och framåt. Mycket militärhistoria, men även lite vardagsliv.

Som detta kök från 50-talet! Nostalgi så det skriker om det. Fast en sån där kakburk har jag faktiskt nu med...mest som prydnad. 

Man kunde gå runt och kolla på olika utställningar (mest intressant för de som gjort lumpen och andra militärnördar...)

Sen kunde man provskjuta lite också...Jag orkade knappt lyfta geväret och sen höll jag det fel...Men min kollega var desto bättre! 

Nu har vi fått lite snö och blåst här i Karlstad. Inga större mängder som tur är, men illa nog, tycker jag som snö- och vinterhatare. Hoppas det regnar bort snart! Fast det kanske inte är nån risk...

04 december 2013

Nu äre mörkt...

Vi var på Café August och åt julbord igår! Jag åt väl lite mer än de sedvanliga fem köttbullarna och fyra prinskorvarna...men sill och sånt kan kvitta! 

Och visst är August fint i julskruden: 

Scenen var fylld av tomtar i alla de storlekar som sjöng! Någon sjöng i alla fall, det lät som Elvis...det kan ju ha varit en cd-skiva...Mysigt att välkomnas av musiken var det! 

Det lyste lite här och var på scenen...

Idag när jag cyklade hem så såg jag den fina nymånen i söder: 

Om ni klickar upp bilden så ser ni också Venus i vänstra hörnet, nu står den lite högre upp på horisonten i skymningen! Och så har den ju fått sällskap av månen! 

Här är gamla spinneriet, där det nu är Wermlandsoperan som huserar (ja, jag vet att det heter Wermland Opera, men det är så urfånigt namn att jag protesterar mot att skriva det. Nu skrev jag det ju i alla fall, men det var under protest!)

Och den klassiska vyn över älven från Klaravikspassagen. Fin cykelväg jag har hem, va? Det här var ungefär halv fem på eftermiddagen och det är en perfekt tid att få se en fin skymning! 

Nu får vi hoppas att det väntade ovädret håller sig söder om Karlstad...