30 mars 2014

Jag är i knipa!

Eller...jag har fotat en knipa, rättare sagt ;) De höll till i älven när jag var på väg hem från en cykeltur!


På första bilden syns det inte att huvudet är grönt, men det är det tydligen! 

Så cool man kan vara då! 

Ja, det gjorde de titt som tätt. Men dök upp igen...



Stadsträdgården 29 mars








Ja, det var det! Lika solig som fredagen, fast inte liiika varm. Men helt ok att cykla barhuvad i. 

29 mars 2014

Solig promenad!

Några bilder från gårdagens promenad ner till Grundviken (Vänern) genom skogen:



Det här är vårt nyaste bostadsområde i närheten, Zakrisdalsudden. Det är väldigt...vitt... Byggnaden högst upp i mitten är en gammal rest från tiden då det var ammunitionsfabrik här. En betongklump. Jag tror att den är K-märkt och inte får rivas! 

Det var runt 14 grader här igår och det gick att gå ute utan luva och vantar! 

25 mars 2014

Björkdramatik!

Det klarnade upp igår eftermiddag och jag tittade ut mot björken. Där satt det en fågel jag inte riktigt kände igen...Efter att ha zoomat in den i kameran förstod jag med ens att det var en duvhök sparvhök hök!

Kråkan spanade också in den...

Och det gjorde också alla småfåglarne! De förde ett väldigt väsen och flög omkring, fast höken sov...

Kråkan (som antagligen ser sig som björkens ägare) var modig och tänkte att det här blir en lätt match att skrämma bort den konstiga pippin! 

Det enda som hände var att höken i alla fall vaknade...


 Efter att ha hämtat sig från kråkchocken så satt han/hon kvar en stund och flög sedan iväg! Utan att ha fångat vare sig kråkor eller småfåglar... 

23 mars 2014

Blåsippan ute i backarna står...

fast de är bara små knoppar än. Och ganska håriga. Vinterpäls? Fast det kan nog behövas, för nån värme är det inte i luften! 


Så här fint är det ett par minuters väg från där jag bor! Här går korna på sommaren och betar på strandängen. Fast nu bygger de längs vägen till Zakrisdalsudden, så vi får hoppas att de vill ha kor till grannar... Och tvärtom, kanske...

I den här dammen har jag sett knipor, fast inte i år! 

Och här har jag zoomat in den där örnen jag skådade för ett tag sen. Tjusig, va? Kanske blir det fler saker, det ligger lite fällda träd bredvid. 

Sälgen har små tassar också! 

 Och cigarrerna har slagit ut...Kaveldun heter de ju. Så här står det i Wikipedia: 

Rotstockens märg innehåller ca 21 % kolhydrater. Efter skalning kan rotstocken och rotskotten ätas färsk eller kokt. Kaveldun betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Jaha, det kan ju vara bra att veta! :D


22 mars 2014

Men nu var det...

längesen jag skrev här igen! Jag skyller allt på min Samsung-platta, det är den jag använder mest för att surfa. Fast skriva på den är ju inte så bra. Nåja, jag kollade lite gamla bilder från andra mars. Hm...ja, alltså inte den andra mars, utan ett annat mars-år! Nu blev det lite rörigt, men ni fattar nog ;) 
Här är en liten syrenknopp som jag hade inomhus förra året! 

Och år 2010 den 21 mars såg det ut så här: 

Så illa är det inte i år...fast jag har inga nya bilder, jag är dålig på att fota utomhus också. Men det ska väl bli bättring på det när det blir lite varmare. 7 grader är inte så jättevarmt precis. 

Men läser hon ingenting nuförtiden undrar ni? Jovisst, senaste var Karin Brunk-Holmqvist bok, Kranvridarna, som handlar om en liten by i Skåne där busslinjen ska läggas ner och även om de udda figurerna i ett samhälle där människor bryr sig om varandra. Som alla hennes böcker är det rolig och läsvärd tycker jag! 


19 mars 2014

Måne och röntgen

I söndags var det fullmåne, men den här bilden tog jag i måndags kväll...det var fina molnslöjor framför månen och den hängde bakom björken! 
Foto: Lite trolsk månstämning ute... :)

Igår var jag på datortomografi för min mage...

Foto: Nu är det klart... Pust.
Jag hade fått en tid klockan sex på kvällen! När jag kom dit fick jag en flaska med en dryck som smakade vatten, fast det skulle visst vara kontrastvätska i. Den skulle jag dricka under två timmar och det gick ju bra, det var åtta dl, inte så jättemycket. Men sen när jag blev inropad i röntgenrummet skulle det sättas en nål (som jag skulle få mer kontrastvätska genom). UUU... jag har ett mycket komplext förhållande till nålar i vener (de förstörde ju min arm för en månad sen, med en felsatt nål). 

Nåja, det är ju bara att gilla läget...men min vänstra arm ville inte gilla...så där gick venen sönder, så det blev att sätta den i den högra :( och mina ben skakade som om jag hade frossa...Jag försökte att slappna av, men det gick inte! Men höger arm var med på noterna och kontrastmedlet kom in och det blev lite...varmt. 

Sen fick jag åka fram och tillbaka genom en båge (ingen tunnel alltså) och hålla andan då och då. Det hela tog väl 10 minuter och gick bra. Sen fick jag sitta i väntrummet en stund (de vill se så man inte reagerar konstigt på medlet) och sen äntligen tog de bort nålen och jag fick åka hem! Puh, jag var helt slut efter detta. Sen drack jag en massa vatten (hade druckit mycket hela eftermiddagen också) och nu på förmiddagen dricker jag mycket med. Man ska skölja ut kontrasten.

Och nu snöar det ...suck...

17 mars 2014

Små fåglarne

Ja, nu börjar det bygga bo, gråsparvarna på taket ovanför min balkong. Det har varit ett himla kvittrande ett tag, och det lär väl inte tystna än. Det är rätt mysigt...ett tag. Pip, pip, piiip. Men - efter en kvart eller så börjar jag tröttna på piperiet! :P 

Som tur är håller de inte på att pipa så mycket när de matar ungarna sen, men det är ju ett tag kvar till dess. 

14 mars 2014

Lite vår

har det varit några dagar här, runt 10 grader mitt på dagen, och soligt! Fast jag har inte varit ute i solen så jättemycket. Fast jag försöker gå ut på lunchen en sväng och få lite luft och sol. Igår satt jag en kvart på takterrassen som ligger på taket (!) på huset där jag jobbar! Det är lite förfallet där, gamla bänkar och så, men det är fina buskar som började komma nu! Synd att de inte kan göra i ordning lite finare...

Men dagen igår började med en härlig morgondimma en stund, som solen fick kämpa sig fram igenom:

Fåglarna satt och spanade ut över nejden: 

Jag vet inte vad det är för fågel, den har rätt kraftig näbb...korsnäbb? 

Sen på eftermiddagen var det månens tur att visa sig, snart är det fullmåne! Den här rymdfärjan missade dock månen! Eller är det ett flygplan? Kanske det försvunna planet från Malaysia? Det är riktigt mystiskt tycker jag, var det har tagit vägen! 

Det ser ut att bli soligt idag med, hoppas det, för idag är jag ledig och vill sitta en stund på balkongen och lukta på...tja, så många blommor har jag inte därute än, bara en pensé! 

Önskar alla en god fredag! 

10 mars 2014

Steglits!

Det var ju fint väder igår med (även om det blåste som 17) så jag gick ut en liiiiten sväng. Och titta vad jag hittade vid ett fågelbord som ligger lite längre bort på vårt område! En steglits! Nu är de väl inte jätteovanliga, men lite kul att se. Jag hade bara Panasonic med mig och fick zooma in en del, så det är väl inte världens bästa bildkvalité, men ändå...


Att den heter steglits är onomatopoetiskt (ljudhärmande) och kommer antagligen från tyskan! En del steglitser stannar, medan andra flyttar och återkommer i mars-april. Och det är ju mars nu. Hur denna herre hade gjort vet jag dock inte. 

Men här är en som har fattat det fina med kråksången! 

Och här syns det inte så jättebra..men det är faktiskt en stor fågel han håller på att skulptera fram i trä! Med motorsåg! :D

Ja, det var fågeltema idag! 

08 mars 2014

Platt test


Test från plattan, nån fjäril har jag inte sett!

Vår vårpromenad!

Idag har det varit sol och runt 7 grader varmt! Och väldigt blå himmel, i alla fall mitt på dagen. Jag och MIMMI bestämde att vi skulle träffas och leta vårtecken. 

Och vi hittade den här med en gång, en Trollhassel! 

Den finns även i en hybridvariant, en röd sådan.

Och det var här vi var!

Fast jag tycker att förra årets blommor är vackra också...

Men årets blir man ju lite gladare över att se! 

Ja, det var det med ;) 

Och lilla fröken Blåsippa tittade fram! Den här står ju i en rabatt med mycket ljus, så det är kanske inte så konstigt att den är tidig. Jag har ju "egna" i en dunge vid skogskanten, men de har nog inte kommit fram än. 

Här kan man jämföra hur det blir med olika bländare: 

Lite mer skärpedjup med en mindre bländare: 

Krokusarna blommade för fullt också! 

Likaså vintergäcken: 

Fast i en liten damm låg isen kvar! Vattendjupet är bara nån decimeter så det har nog varit fruset länge. 

Och är det sol så måste man ju sätta sig i solen och bli (smygfotograferade)

Inget vatten som porlar i fontänen än...

I love löv!

Här syns det att det blåser rätt bra...och då var det kallt! 

Men fota bör man! Allt man ser!