22 augusti 2014

Mer Köpenhamn!

Oj, nu var det några dagar sen jag skrev nåt...

Men i Köpenhamn besökte vi också Bakken, eller Dyrehavsbakken som det egentligen heter. Det är världens äldsta nöjespark, invigt redan 1583, fast då fanns nog inte bergochdalbanorna...

I skogen finns det ett hjortbestånd på c:a 2000 djur som går fritt. Och vi såg dem! De var långt borta och rörde sig som en strimma genom skogen, men en liten bild fick jag! Ser ni den? 

Den här ekoxehonan var lättare att fota, för den stod stilla. Under en ek...


De gamla vagnarna till den gamla bergbanan står nu bakom ett hus. 

Och titta! Någon som heter som jag! Det är inte ofta jag träffar på det :D 


17 augusti 2014

Den blå planet

Nu har jag äntligen orkat sätta på datorn och ska visa lite bilder från Den blå planet, Köpenhamns akvarium som ligger en bit utanför city, mot Kastrup. Vi tog en buss dit, för vi hade ju köpt ett tredagars kort så vi kunde åka hur mycket lokaltrafik vi ville! 

Det var stora akvarier där...och en massa fiskar! Stora och små...



Utanför är det en "vallgrav" av vatten och det är märkligt att det inte svämmar över! 

Man skulle inte dyka i enligt skylt...

Utanför syntes Öresundsbron bra! Och en fiskmås ville vara med på bild...

Närheten till Kastrup märktes också, det lyfte plan hela tiden och jag kollade på den i terapisyfte ;)

 Inne i akvariet fanns också ett tropiskt rum med fjärilar och en del fåglar. En fjäril fattade tycke för just MIG och satte sig på min arm och vilade. De satt inte stilla annars utan fladdrade mest omkring. Arten heter Blue Morpho och finns egentligen i Sydamerikas tropiska skogar. 

Jag pep: "taaa kaaaameraaan" till sambon som fick föreviga situationen! Några andra kom också fram och fotade fjärilen på mig, eftersom de som sagt inte satt stilla annars! 

Lite luggsliten...

Utanför kunde man kika på krabbor... :D

Ser ni den? 

Nu då? Det är en skädda som bäddar ner sig i sanden! 

Det var verkligen värt ett besök, det här akvariet! 

11 augusti 2014

Supermånen!

Jag måste ju försöka fånga den på bild...


Sakta steg den upp (nåja, inte så värst sakta, det går rätt fort!)

Som en apelsin! 

Den blir ljusare ju högre den kommer på himlen. 


Det här var i lördags, när det var mer skyar framför månen. Det blir så trolsk stämning när det blåser förbi moln...

09 augusti 2014

Köpenhamn del 1

Nu är vi hemma igen sedan några dagar. Det var visst ett hejdundrande oväder här i måndags, men vi åkte igenom det och märkte inte mycket förutom lite regn. 

Nåväl. I Malmö strandade vi, signalfel på Öresundsbron. SJ visste inget och hur 17 skulle vi ta oss över till Danmark? Öresundståget gick visst, men där var det andra biljetter som gällde. Men vi rusade dit och hoppade på, ingen kollade någon biljett och hade de gjort då...grrrr.... Sen strandade det tåget i Kastrup! Signalfel! Då sprang vi till Metron och tog den in till city! Vi blev faktiskt bara en timma sena (men jag har reklamerat till SJ).

Sen S-tog till Gentofte! En liten sömnig by en mil utanför Köpenhamn. Rummet var väääälldigt varmt och vi fick till slut tag i en fläkt så det blev lite drägligare. 

Varför får vi alltid rummet längst bort i korridoren? Det måste vara nåt kosmiskt... ;) Jag fick nästan lite "The Shining"-vibbar här och väntade mig ett tvillingpar längst bort och order redrum skrivet på en dörr ;)

Här är julemerkets fader! Julmärket alltså...Einar Holböll var en postmästare som kom på idén med ett speciellt julmärke som man kunde köpa och klistra på extra på julbreven. Pengarna gick till tuberkulossjuka barn! 

 Lite fler roliga utsmyckningar i Köpenhamn: 




Den här boken var i skyltfönstret till en bokbindare! 




En liten hoppspindel undrar vilken zon han befinner sig i ;)

DSB, Danmarks statliga järnvägsbolag. DSB har monopol på huvudlinjerna och kör nästan all trafik i Danmark. 

Rundetårn! (Nej, vi var inte uppe..) Vi har varit uppe förut! Det är från 1642 som man kan läsa på tornets sida.

Mer följer en annan dag! Typ i morgon ;) 

03 augusti 2014

Svanesång!

Nämen! Svanungar! Nu...? Ska de hinna växa upp innan vintern tro? Nu flyttar ju inte svanar så långt, om ens alls, beror ju på hur kallt och isfritt det är. Nåja, jag lär väl se den här familjen fler gånger. 






I morgon bär det av till den danska huvudstaden igen! Närmare bestämt Gentofte, som ligger lite utanför Köpenhamn. Gött att slippa bo mitt i smeten. Det tar bara 20 minuter med S-tog! Spännande. Hoppas inte åskan ställer till det för tåget ner bara...



01 augusti 2014

Högt upp i det blå!

Vattentornet i Karlstad är 43 m högt, 143 möh och det är 234 trappsteg dit upp! Det är ju en bra idé att gå upp när man är lätt klaustrofobisk och lite höjdrädd! ;) Men nyfikenheten tar oftast överhand på mig och jag och bästa utflyktskompisen (som inte är lika feg) tog oss dit igår kväll, för de har kvällsöppet två gånger på sommaren!

I övrigt är tornet öppet hela juli så man kan springa upp några gånger om dagen om man vill. Jag får nog göra det nästa sommar i terapisyfte. Nu var vi inte ensamma heller, det var en massa människor som ville upp och spana! Som tur var kom vi rätt tidigt och var bland de första som släpptes in. När vi åkte därifrån var det en lååååång kö med människor som ville upp...

Hej hå, hej hå, nu upp i tornet gå...

Det gällde att inte titta ner...

eller upp...

Väl uppe så var det väldigt vackert åt alla håll! Och mycket folk som trängdes, det gjorde mig inte mindre klaustrofobisk, men jag härdade ut en stund och hann ta lite bilder, som den här panoramabilden åt sydväst:

Inzoomad ser man Hedens återvinningscentrals stora skorsten och lite av Vänern i bakgrunden:

Solnedgången var det väl som de flesta ville kolla på, alla stod på den sidan av tornet så jag tänkte att det börjar väl luta snart ;) 

Bättre fly än illa fäkta tänkte jag och knatade de 234 trappstegen ner igen, jag var först ner av alla ;) Det var ett häftigt ljusspel inuti tornet och även en utställning om vattnets väg här i Karlstad! 

Det var faktiskt andra gången jag var uppe i tornet, fast nån kväll har jag inte varit uppe där förut. Få se om det blir nån mer gång... Nu har det stängt för säsongen, men nästa sommar, då! Kanske... ;) På dagen, med en kikare...kanske..jaja....

Ha en fin dag!