11 november 2010

Your parents

(del av lista snodd från Suzilus)

Det finns inga bröllopsbilder på dom. Det har kanske aldrig funnits det. Några foton på dom tillsammans finns det inte heller. De befann sig inte i samma rum tillräckligt länge för att hinna fastna på en bild samtidigt. Eftersom de inte var i samma rum så talade de heller inte med varandra. Kommunikationen (som var icke-kommunikativ) sköttes av deras lilla dotter som tidigt lärde sig att läsa av människor och deras outsagda önskningar och viljor.

Han var en intelligent statardräng som helst hade velat studera vidare, men det gick inte att genomföra i det gamla goda bondesamhället. I stället fick han börja arbeta vid en stickmaskin i den stora staden. Han var en mycket musikalisk och tystlåten tänkare som bar sin börda i det tysta. Besvära andra skulle man ju inte göra. Han var en mästare på korsord och stryktips. Senare i livet var han en mästare på lördagsgodis som egentligen inte var uppfunnet då. Alltid en Pigalle.

Hon kom från Roslagens famn och älskade blommor över allt annat. Hon hade helst velat bli trädgårdsmästare men fick stå i livets mangelbod som så många andra. Som hushållerska hos en jägmästare hade hon ansvar för hundmat och tvätt och lyckades en gång skjuta en ekorre mitt i hjärtat. Det grämde hon sig över hela livet.

Endast för att gaspolletterna inte räckte till levde hon vidare i denna världen och kom således till staden i söder där hon mötte honom. En liten tid var hon lycklig, sen blev hon olycklig en så mycket längre tid. Hon hade redan en dotter, han hade en son som det aldrig talades om och 1956 fick de en liten dotter tillsammans, hon fick ett underligt namn.

6 kommentarer:

Agnosta sa...

När jag ser alla backar och mången skiftnycklar ryser jag....av obehag. Gu, va jag har det bra!

Så sant, så sant. Tänk så många som inte fick möjlighet att förverkliga sig själva i det gamla klassamhället för alla galna könsroller och att det skulle vara på ett bestämt sätt.Vilket slöseri med människans resurser...

Din berättelse innehåller många sanningar.

Nu är det bättre gu ske pris tycker en agnostiker.

mimmi sa...

Inte för att jag fattar något av detta ..men en sak vet jag .. nu är det snart flyttlass för dig ;)

soffie sa...

oj va backar det va men ni har ju mängder med skivor med:)
ha en goo helg tjohoo imorrn är det fredag igen:)

Helene sa...

Vilken sorlig historia = /
Vad är det för något ??
Ha en mysig fredag.
Kram Helene.

Marie-Louise sa...

Vilken berättelse, vilka levnadsöden. Det riktigt värker i hjärtat efter den här läsningen. Kram

Amanda sa...

Starkt.