23 mars 2014

Blåsippan ute i backarna står...

fast de är bara små knoppar än. Och ganska håriga. Vinterpäls? Fast det kan nog behövas, för nån värme är det inte i luften! 


Så här fint är det ett par minuters väg från där jag bor! Här går korna på sommaren och betar på strandängen. Fast nu bygger de längs vägen till Zakrisdalsudden, så vi får hoppas att de vill ha kor till grannar... Och tvärtom, kanske...

I den här dammen har jag sett knipor, fast inte i år! 

Och här har jag zoomat in den där örnen jag skådade för ett tag sen. Tjusig, va? Kanske blir det fler saker, det ligger lite fällda träd bredvid. 

Sälgen har små tassar också! 

 Och cigarrerna har slagit ut...Kaveldun heter de ju. Så här står det i Wikipedia: 

Rotstockens märg innehåller ca 21 % kolhydrater. Efter skalning kan rotstocken och rotskotten ätas färsk eller kokt. Kaveldun betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Jaha, det kan ju vara bra att veta! :D


4 kommentarer:

AnnaKK sa...

Bra tips ang kaveldunen!! Jag har alltid undrat vad de ska vara bra för, och att de var ätbara hade jag aldrig gissat. :-D

Svar: De där hjärtanen på krokusbilden, kan man lägga på i Picmonkey - det där gratisbildbehandlingsprogrammet som jag alltid tjatar om, du vet... :-)

mammakero sa...

Det där om rötterna lärde jag mej då jag läste Jean M Aurels sista bok. Att själv dunet användes i blöjor till spädbarn och mensbindor, för de sög upp vätska så bra. Även sår som varade använde de kaveldunen. På våren användes hela strået som kokt. Det var bara roten som användes året om som kokt...

Unknown sa...

Dina bilder vittnar om att våren är på gång. Trots det envisa och kyliga vindarna...
/SA

Gunnar sa...

Om jag inte såg fel så var det Knipor i Klarälven förra veckan.
Vilka fina blombilder du tar!
Min hustru ska gå på fotokurs hela veckan. Det ska bli spännande att se vad hon lär sig.
Själv nöjer jag mig med kameramobilen.