28 juni 2014

Tur med vädret i Oslo

hade vi i alla fall! Runt 20 grader på dagarna och lite halvklart. Perfekt väder för att gå omkring och kolla på saker. Jag hade bokat via Coops hotellpremie, det kostade c:a 1500 kronor för två nätter. För två alltså. 750 kronor var och det får väl inte anses vara så fasligt dyrt. 

För dyrt var det i Norge ändå...ett glas vin kostade minst 80 kronor... Något som dock inte var så farligt dyrt var ett 24-timmarskort på Ruter (Oslos stadstrafik) 90 kronor kostade det, och det var det värt! Vi åkte rätt mycket buss...

Vi bodde på  Frogner House Hotel som är beläget på Bygdöy Allé, en gammal gata som har många hus från 1890 och framåt. Vårt hotell byggdes 1901 (fast då var det nog inte hotell, utan lägenheter). Stadsdelen heter Frogner och det var nära till Vigelandsanläggningen i Frognerparken.

 Vigelandsanlegget heter det där alla skulpturerna finns. Det är över 200 statyer gjorda av Gustav Vigeland. De är gjorda i brons, granit och smidesjärn.

Den berömda statyn "Sinnataggen" är en väldigt arg pojke...den är lite för populär, vänstra handen är sliten efter att massor med turister har rört vid den och hållt den! (Inte jag!) Statyn har också blivit stulen och återfunnen!  Oslos botaniska trädgård anlades 1814 och inrymmer museum och stora anläggningar av olika sorters natur.

Som här ett fjällandskap! Med lämlar! Det var dock ett tag sen de var levande... Blir man trött kan man vila under ett stort träd! 

Här är det roliga skulptuer i flätat pil, av den engelske konstnären Tom Hare! 

Mer om Oslo en annan gång! Jag fotade inte alltför mycket ;) 

3 kommentarer:

mammakero sa...

Men vad häftig äppelskulpturen var!!! I pil, vilket jobb...
Kul att se Oslo, har heller aldrig varit där förr! Fint hotell såg utsidan att vara!

söderskur sa...

Visst är Oslo sevärt!
Vigelandsparken är ju bara ett måste.
Fina blommor även så långt norrut!

Nette Cecilia sa...

Har inte varit i Oslo eller överhuvudtaget i Norge,härliga flätade skulpturer ,kram Nette