30 juni 2014

Sista från Oslo

Det är alltid spännande med fontäner! Den här ser ut som en maskrosboll och det kanske är meningen! 

Det blev lite olika färger där i vattnet, spektrum med det lila i fokus! 

Här är också ett spektrum av färger: 

Eftersom det var Pridevecka i Oslo så var de här gatuavdelarna klädda i regnbågsfärger! 


Så ville jag ju gå på Karl Johan. Eftersom jag aldrig varit i Oslo så var det rätt självklart. Och för att citera Cornelis: "Det sjunger några ungar på Karl Johan..." Det gjorde faktiskt det! Fast det var många andra som spelade musik också...av olika slag. 

Det står en staty på Karl Johan som heter "Motståndsman" och han har en cykel. Den är tydligen populär att låta sig fotas på! 

Gatan är fylld med citat från Ibsens olika pjäser: 

Akershus fästning var ett trevligt litet ställe...i alla fall nuförtiden! Det är en medeltida kungaborg som byggdes om på 1600-talet. Området är fortfarande militärt och inrymmer en del museum (som vi inte var inne i...) 

Jag hittade i alla fall ett par kanoner som ville posera med mig! Som vanligt lät det så här: 
Jag: "Ta en bild på mig!"
Sambon: "Nu igen? Vilken knapp ska jag trycka på?"
Jag: "Suck...den blanka!"
Sambon: "Suck..."
Nåja, det blev en bild i alla fall ;)

En gammal klocka i ett gammalt torn på Akershus. Tornet är från 1633, men klockan är nog lite nyare...den gick rätt i alla fall! 

 Det lokala ölet testades...av sambon! Jag gillar ju inte öl... Jag smakade, men det här var för beskt för mig! 

Det regnade lite i Frognerparken och dessa munkar var utrustade med paraply! Det ser ut att vara svenskt... ;)

En liten koltrast bredde ut vingarna och låg så här en stund. Jag vet inte varför, för det var inte jättevarmt. Kanske för att värma upp sig lite? Eller torka efter ett bad? 

Munch-museet var jag inne på! Jag var tvungen att se Skriet live! Han har ju målat en hel del annat också naturligtvis. Målningarna Madonna och Skriet blev ju stulna 2004 (den versionen som hänger på museet) och sedemera återbördade till museet efter att norsk polis funnit dem 2006. 
Jag skulle faktiskt vilja åka tillbaka till Oslo över en dag och gå på lite olika museum...Hjemmefrontsmuseet och Nationalmuseum kanske! Kanske jag gör det en dag, det tar bara tre timmar med tåg (om inte åskan slagit ner på gränsen och elförsörjningen blivit skadad...)

29 juni 2014

Mera Oslo...

När jag satt i hotellets stora fönstersmyg (ja, jag gillar att sitta i fönstersmygar ;) så tittade jag ner och fick se denna flaggstång: 
Lite kul vinkel på hotellet! Vi bodde på fjärde våningen...

Den solbelysta byggnaden är Frogner kyrka, den byggdes 1907 och släkten Vigeland har tydligen satt sin prägel på innandömet av kyrkan. 

Där uppe på taket till höger fanns det något skojigt...jag zoomade in (bra liten kamera...) och titta! Vindflöjlar som såg ut som galande tuppar! Haha! 

 På onsdagen (vihadeiallafallturmedvädret) tog vi bussen ut till Bygdöy, en liten halvö söder om city. Där ligger flera stora museum, bl.a Fram-museet, Kon-tiki-museet och Sjöfartsmuseet. Vi var inte inne i något av dem...

Men utanför fanns det en del monument över norrmän som offrade sig under andra världskriget:


Här är en panoramabild över Oslofjorden mot söder: 

Vi gick upp till minnesbyggnaden över förintelsens offer och där tog vi en kopp kaffe (nej, vi gick inte in där heller...)
Här är jag bredvid Kon-tiki-museet! Det är jag till vänster...

Sen tog vi bussen tillbaka till city (himla bra med busskort..) och gick omkring lite i hamnen: 

Stooort skepp som man kunde åka på sightseeing med! Gjorde vi inte...

Annat stort skepp som låg inne, en cruisingbåt som antagligen åkte jorden runt. Eller iaf Europa runt...

Jag och sambon har ett givande samtal! Eller...det är ju inte jag! Hm...vem är det där då... Spökplumpen? ;)

De gillar statyer och utsmycknad i Oslo... Det är kanske inte så konstigt med alla dessa konstnärer (Vigelands-släkten) 

Lite mer blir det en annan dag...sen är det klart med Oslo ;)




28 juni 2014

Tur med vädret i Oslo

hade vi i alla fall! Runt 20 grader på dagarna och lite halvklart. Perfekt väder för att gå omkring och kolla på saker. Jag hade bokat via Coops hotellpremie, det kostade c:a 1500 kronor för två nätter. För två alltså. 750 kronor var och det får väl inte anses vara så fasligt dyrt. 

För dyrt var det i Norge ändå...ett glas vin kostade minst 80 kronor... Något som dock inte var så farligt dyrt var ett 24-timmarskort på Ruter (Oslos stadstrafik) 90 kronor kostade det, och det var det värt! Vi åkte rätt mycket buss...

Vi bodde på  Frogner House Hotel som är beläget på Bygdöy Allé, en gammal gata som har många hus från 1890 och framåt. Vårt hotell byggdes 1901 (fast då var det nog inte hotell, utan lägenheter). Stadsdelen heter Frogner och det var nära till Vigelandsanläggningen i Frognerparken.

 Vigelandsanlegget heter det där alla skulpturerna finns. Det är över 200 statyer gjorda av Gustav Vigeland. De är gjorda i brons, granit och smidesjärn.

Den berömda statyn "Sinnataggen" är en väldigt arg pojke...den är lite för populär, vänstra handen är sliten efter att massor med turister har rört vid den och hållt den! (Inte jag!) Statyn har också blivit stulen och återfunnen! 



 Oslos botaniska trädgård anlades 1814 och inrymmer museum och stora anläggningar av olika sorters natur.

Som här ett fjällandskap! Med lämlar! Det var dock ett tag sen de var levande...



 Blir man trött kan man vila under ett stort träd! 

Här är det roliga skulptuer i flätat pil, av den engelske konstnären Tom Hare! 

Mer om Oslo en annan gång! Jag fotade inte alltför mycket ;) 

24 juni 2014

Nu grönskar det i dalens famn...

...nu doftar äng och lid. Och nu kommer älggräset, till alla småkryps stora glädje! 



Fjärilar finns det en hel del också om man orkar leta...fast det finns fästingar i gräset också :( så jag har nedstoppade byxben i strumporna och kollar benen noga efter att ha varit ute i gräset. Ändå har jag fästingnoja när jag kommer in och tycker det kliar överallt...









Får nog skaffa mig nån slags heltäckande dräkt att ha i gräset ;) 

Nu åker jag till Oslo några dagar! Har faktiskt aldrig varit där :O 


21 juni 2014

Messömmer

Ja, midsommar alltså, rubriken var värmländska ;) Den var KALL! Vi var ute på Hammarö i vanlig ordning och jag hade turen att få låna en bil där så jag kunde åka hem när jag ville (23.00) och värma min vetepåse! Huu...12 grader var det ute då, inget väder för att sitta ute i...

Häromdagen regnade det lite och då blev det en regnbåge som tornseglarna ville flyga igenom! 

Idag, midsommardagen, är det rätt soligt, men ingen värme idag heller. Hoppas det vänder snart igen och blir lite ljummet. 
Nu ska det bakas bröd! Ha det gott!!

19 juni 2014

Rödstjärtar

De ville inte bli fotade...Jag fattade ju att de hade ett bo i närheten, så jag var där inte så länge. 



Nötväckan hade inga problem med att bli fotad ;)


Så här fint bodde de i alla fall! Det är inne i skogen på det gamla Zakrisdalsområdet, det är en hel del företag kvar där än, och gamla konstiga hus där det varit ammunitionstillverkning...


Sen kom det ett störtregn och jag fick stå under ett tak en bra stund...men när regnet slutat så blev det fin dimma över järnvägen och då passade jag på att leka lite med zoomen: