18 augusti 2012

Hemmavid

Sakta jag går genom stan...men jag cyklar ju för det mesta, men jag stannar då och då och fotar! Här nedan är det Klaraviksbron i skymningen. Det finns många broar i Karlstad.  
Runt här på Bellevue finns det rätt många trädgårdar man kan gå och fota också, det kan väl inte göra nåt! 

Och precis utanför vårt hus finns en sån fin passionsblomma, eller Kristi korsblomman som den också kallas. Den upptäcktes av katolska präster som kom till Sydafrika på slutet av 1500-talet. De såg växtens blommor som symboler för Kristi lidandes historia. Blommornas fransliknande bikrona symboliserade Kristi törnekrona, blombladen runt om symboliserade apostlarna, de fem mörka ståndarna var såren och den tredelade pistillen var de tre spikarna som fäste Kristus vid korset. Jaja, man ser det man vill se...

Och så är det tid för de här gynnarna:

Pantersniglar! Eller leopardsniglar som de också kallas. De är nyttodjur, ibland dödar de mördarsniglar och de äter inte levande växter utan omvandlar bara växtdelar till mull! Så om ni ser nån sån här så ska ni vara rädd om den! De brukar komma fram i augustikvällen...

På min balkong händer det skojiga saker också! En liten stekel fick för sig att gräva ner något i min lilla pelargon. Jag tror det är nåt som den tänkt lägga ägg i...men jag vet inte riktigt. 


Och som alltid ville jag försöka fota de här bevingade varelserna. Det ser ju ut som om den dansar balett :D

10 kommentarer:

söderblöta sa...

Ser ut som "fångad i flykten" verkligen studerar dig...funderar kanske på att gå till anfall!

mammakero sa...

Den första bilden på Klarälven är fantastisk! Fångad i flykten är en störtskön bild! Jag har varken sett pantersniglar eller passionsblommor i verkligheten! Coolt!

♥ Carina ♥ sa...

Ja, man ser det man vill se. Jag ville inte gärna se sniglarna så dom skrollade jag snabbt förbi, haha
Jag hade 2 passionsblommor ett tag och dom var så vackra när dom blommade. Sedan kom ohyran och tog dom...

soffie sa...

wow va fint å vilken cool snigel men jag tycker alla de där utan skal är äckliga ,ska säga till pappa att han inte dödar en sån om den kommer i trädgården, kramen å hörs i morrn...

Ninni sa...

Ja underbara bilder som vanligt=)

Ska vara rädd om sniglarna om dom dyker upp i min väg, men jag ryser bara jag ser en...dom är slemmiga och äckliga RYS!

Ha en fin dag, kram

Mimmi sa...

Vilka underbara bilder och du har ju lyckas perfekt att fånga den balett dansande stekel:)
Vackra bilder på blommorna för att inte tala om dina två vatten bilder .. vackert :)
kramizz:)

AnnaKK sa...

Tror aldrig jag har sett en sån där pantersnigel!? Men det vore ju önskvärt med såna, om de är så som du beskriver dem! (Skick´ hit några!?! :-D). Svarta skogssniglar har vi desto fler av, och de är ju också såna som mest håller rent (hundskit tycks vara mumma!? Uäck!!!) och tar hand om sånt som är dött (exempelvis överkörda artfränder...).

Malin Aurora sa...

Åh så vackra bilder!

Lambergsfrua sa...

Som alltid id besök hos dig får man en riktig njutningsstund med alla dina fina foton. Intressant det där med passionsblomman - alltid lär man sig något nytt, när man minst anar det;)
Humlor är otroligt svåra att fånga på bild i flykten och inte sitter de still särskilt länge heller, men dina humlefoton är lyckade.
Jättebalsamin är en av mina (många) favoritblommor.
Kram,
Lambergsfrua

Kristina sa...

Oooh, fina bilder