11 juni 2013

Borås del II

Ramnaparken i Borås öppnade 1914 och hade senare Sveriges då största uteservering! Det spelades musik och dracks kaffe. Och en och annan pilsner kanske. Där finns också ett friluftsmuseum med olika byggnader från de sju häradena. 

Ramnakyrkan eller Kinnarummakyrkan byggdes 1690 och kommer från Marks härad. 

Klocka klicka på bilden så går det att läsa texten om klickstapeln klockstapeln.

Svårt att se årtal...men det var nog inte igår! (Och nej, vi ristade inte in något...)

Denna kvinna hittades vid torvbrytning i en mosse i Dannike utanför Borås. Hon hade blivit begravd i en kista och dateras till början av 1700-talet. Hur och varför hon hamnade där vet man inte riktigt. Det går ju inte att kalla henne för ett s.k. mosslik, som är mycket äldre. 

Det var endast självmördare och grova brottslingar som nekades att begravas i vigd jord. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas, men kvinnan var ganska ung. Skor och kläder (och en pipa!) finns att beskåda i ett rum bredvid. Man kan undra över detta kvinnoöde, vad som hände för över trehundra år sedan i Dannike...

En s.k högloftsstuga från slutet av 1600-talet. Gräs på taket och det finns ett takfönster som var till hjälp när man ville arbeta inne i ljusa sommarnätter. Ett spjäll på taket kunde öppnas utifrån (utom vid påsktid, för då kunde häxor flyga in!!) I en annan stuga fanns en "häxfälla", golvet lutade inåt så den eventuellt besökande häxan skulle kana ner mot mitten och inte ta sig upp! Jojo!  

Det bodde små kaniner (eller harar) under stugan! Vi försökte fota dem, men gick bet...

Nu kommer vi till Ramnasjön, en gammal sjö, vars namn kommer ifrån det fornnordiska ordet för korp, ravn. Här nedan är det dock inga korpar, bara måsar.

Fågelkolonin invigdes 1926 och där finns en mängd olika sjöfåglar, bl.a. svart svan! Syns lite dåligt på bilden nedan, men det är en! 

Det finns även svarthalsade svanar! Jag trodde det var en korsning mellan svart och vit svan men det är en egen art.


Sothönan ville bygga ett eget hus...Oj! En död kaja, sa vi. 

Men det visade sig att den var i högsta grad levande, för när en annan kaja hackade lite på vingen på den "döda" kajan återuppstod den med fart! 

De låg några kajor och solade tydligen...kanske var det ett sätt att bli av med parasiter, eller så tyckte de helt enkelt att det var gött att få lite sol på vingarna! Det var det! Är ni trötta på Västergötland? Jag har nämligen några fler bilder ;) I nästa avsnitt beger vi oss norrut mot Vänga och letar mosslik. 

9 kommentarer:

Gunnar Deckare sa...

Oj Finns det så mycket fint att titta på där? Blogga gärna fler bilder från Västergötland. Ett fint landskap som jag dessutom råkar vara född i.

Visste inte att det fanns svarthalsade svanar. Det kan jag inte minnas att jag har sett nån gång.

mammakero sa...

Vilket roligt inlägg! Härliga bilder och lite bildning på köpet! Kul att veta om Dannikekvinnan!

soffie sa...

å så fint du visar, svar: ja där vandrade vi för 2 år sedan:) härliga marker är det där:)

Nonne sa...

Sicken spännande o trevlig resa du verkar ha haft! Bilderna på kajorna är helt underbara, då jag verkligen gillar kråkfåglar<3 Ha det gott i sommarvärmen och jag ser framemot fortsättningen på din resa.

AnnaKK sa...

Enda felet med att du visar en massa härliga semesterbilder är att jag blir supersugen på semester - men någon sådan lär det knappt bli för vår del den här sommaren! <:-I

Men då är det ju å andra sidan helt perfekt att få resa och uppleva lite via dina blogginlägg och foton - så kör på bara!!! :-D

söderbo sa...


Ramnaparken min början på livet!
Här tultade jag omkring...för att mata fåglar och springa några år senare i labyrinten.
Allt är sig likt förutom att jag har blivit så mycket äldre!
Huja!
En härlig dag hade vi med många goa upplevelser.
Dannikekvinnan något spännande och mystiskt!

♥ Carina ♥ sa...

Jag har aldrig sett en svan med svart hals.
Roligt att ta del av din reseberättelse :)

Sv: Vår stolpjakt heter "Friska Ö-vik"

i stora drag sa...

Åh, jag vill också se en svart svan! Vet att det har funnits här i Skåne också. Svarthalsade var en nyhet.
Kajorna var ju för roliga!
Många härliga bilder från din resa.
Kram Pia

Svar: Vi polisanmälde för ett par veckor sedan, den gången hade de kört in med bil mellan dammarna (man får inte köra med bil där alls) och där stod ett flertal vuxna män och lärde upp en hel del småpojkar hur man tjuvfiskar!! Polisen kom och pratade med dem i alla fall.

Lambergsfrua sa...

Trevlig, informativ och humoristisk text till dina fina bilder. Verkligen roligt att titta på och läsa om.

Svarta svanar tycker jag ser lite overkliga ut. Visst är svanar vackra, men just svarta känns dystert. Svarthalsade svanar var en nyhet för mig - "learnt something today, couldn't help it" ;)
Varm kram