13 juni 2013

Moss-lik!

Då beger vi oss till Vänga mosse, en mosse som det har varit torvtäkt till husbehov på. Numera är det en fin spångad led över runt mossen och dess omgiving. 

Panoramabild över mossen:

Först går det en grusad väg ut mot spängerna. 

På vägen dit fick vi se något underligt vid en björk! En svamp! Eller...en potatis! Eller...vadå? Först när vi kom hem och googlade på Vänga mosse så kom det upp en del sidor som handlade om geocatching! Alltså man letar upp gömda saker i naturen, typ. Tror jag. Jag är inte så värst insatt i det där, men det här är en sån sak i alla fall! En svamp. Eller potatis. 

Sen gick vi ut på spången och spanade efter mosslik fåglar. 

Här var en i alla fall. Den var lätt att fota eftersom den satt mycket stilla! Men det ska finnas en hel del levande såna här orrar på mossen! Om man åker dit en tidig morgon. Väldigt tidig.

En liten bagge av något trevligt slag tar sig en slurk ur en hjortronblomma! 

Det fanns i alla fall sittpinnar för gökarna! Och vi hörde en! I söder...hm...hur är det nu, södergök är dödergök. Mosslik!! Whoho! 

Väldans tjusigt var det! Fast jag skulle inte vilja gå ner mig här...

 Säveån rinner genom mossen. 

Den enes död, den andres bröd...en trollslända blev fångad av en sädesärla! 

Ängsull fanns det gott om! Dessa fina växter använde man förr till att stoppa bolster med. Den går också att äta och man drygade ut garn med den förr. 

Ja, hehe, jag kan ju inte låta bli att posera lite när jag för en gångs skull har någon med mig som vill fota...

Sen skulle jag ju upp från den sittande positionen också...jag förstår inte, det blir svårare och svårare med åren! Åhej! Smidig som ett kylskåp, jojo! 

Vi siktade faktiskt ett sångsvanspar! Om de hade ungar vet jag inte, vi såg bara två hövven som stack upp ur vassen! 

Inte lätt att behålla frisyren på mossen när det blåser...

En annan fin blomma som växte överallt, jag vet bara inte vad den heter...

Men det här är käringtand! Varför den kallas så har jag ingen aaaning om! 

 Eller: Var e mossliket! Jag ville hitta ett...Det ryktas om att det har funnits ett här, men att det grävdes ner igen för att de inte ville få hit folk som skulle kolla igenom mossen! Men om det är sant...ingen aning! 

Många bolster räcker de här till! 

Fota, fota! 

Bra med digitalkamera, man kan kolla direkt om bilderna blir bra! Annat var det förr, då fick man vänta ett par veckor på att det skulle komma ett kuvert med bilder som man fick hämta hos fotohandlaren...

Det var lite från Vänga mosse! Om ni inte tröttnat än så berättar jag lite mer om Vänga nästa gång (ta det som ett hot eller ett löfte ;) 

6 kommentarer:

Ninni sa...

Men vilken härlig tripp =)

Underbara bilder, stor kram

Ninni sa...

Ja vi får väl se om kissen får hälsa på och träffa fiskarna..hihi

södermyr sa...

Vilken härlig dag det var med roliga upplevelser!
Jag har nu förhört mig om mossliket som fortfarande ligger där. Ledtråd för att ännu en gång finna det är sittpinnen för gök.
Ingen närmare förklaring ges!

Dina foton är görbra särskilt din beskrivning av dig som "kylskåp"...hahahaha!

AnnaKK sa...

Efter två regniga dagar kan jag plötsligt inte se mej mätt på vackert väder på bild! :-D Mer blå himmel och vita moln, tack!!! ;-) (Ängsull kan eventuellt funka som substitut för moln! Fniss!! Himmelsblåa jackor är också helt okej! :-D)

Jag passade på att pilla lite på en dator med Windows 8 i när vi var på Media Markt häromdagen. Fattar inte riktigt grejen med det...?

mammakero sa...

Vilka underbara bilder! Ängsullen som jag alltid tänker på "Tomtebobarna" av Elsa Beskow då jag ser! Härlig utflykt! Väntar med spänning på fortsättningen!

soffie sa...

å vad fint det är där vilken härlig tur ni fick:)