21 juni 2013

Värmlänningar!

I ett alldeles...alldeles ljuvligt väder åkte jag och min bästaste granne upp till Ransäter för att se på genrepet av lustspelet Värmlänningarna! Det var vårt bostadsbolag KBAB som ordnade resan och det var två fulla bussar med förväntansfulla hyresgäster som åkte iväg! (Vi var inte yngst, men nästan ;)

Värmlänningarna är skriven av Fredrik August Dahlgren 1845 och handlar om torparen Jan och nämndeman Svens ovänskap. Svens son Erik ska gifta sig med den rika Britta (har Sven bestämt). Men se, det vill han inte alls, utan han vill ha sin kärlek Anna (som är Jans dotter). Erik skickas bort ett tag och under tiden blir det lysning mellan Erik och Britta. Detta gör Anna helt tossig och hon går i sjön! Ve och fasa! Men allt "årner säj" (värmländska, ordnar sig) och de får gifta sig i alla fall! Lyckan är total! 

Här är Eriks mor och far i full gång med att planera bröllopet medans drängen står i bakgrunden och pekar längtansfullt på brännvinsflaskorna...

Tjo, det dansas en hel del också! Den tilltänkta bruden Britta var söt som en prinsessbakelse i sin rosa klänning! 

Hej, hopp! Två viga gossar dansade halling och jössehärskast (en flicka kastar gossen över ryggen, typ. Ingen bild på detta tyvärr...)Ja, så levde lyckliga i alla sina dar. Tror jag. 


Vi hade en helt fantastisk tur med vädret också, det var runt 24 grader och vindstilla. Teatern utspelar sig i Ransäters hembygdsgård, i den så kallade "Gropa", en utomhusscen med grästerasser som man sitter på. Vi hade med kaffe och smörgåsar så vi inte skulle svälta ihjäl under kvällen. 

Nu ska jag packa...lååång lista har jag skrivit upp vad jag ska ha med! Jag tycker det är svårt att veta vad man ska ta med, jag vill ju kunna välja lite på kläder...hm...det blir en stor väska i alla fall! 

4 kommentarer:

♥ Carina ♥ sa...

Önskar dig en härlig midsommarhelg!
Kram

mammakero sa...

Vilket härligt sätt att inleda din bussresa på, mjuka upp buss-sittar-musklerna med en kort bussresa! Härligt med friluftsspel i vackert väder! Ha en underbar resa!

Lambergsfrua sa...

Så ni kommer iväg i alla fall. Ha en underbar resa och glöm för allt i världen inte att fotografera ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

Ninni sa...

Värmlänningarna var längesen jag såg.

Vilken vacker krona Anna hade på sig!!

Kramen