07 december 2008

Det är saligt att samla citron...

"När du går över floden, lämna salt..."
"Omänskligt hett, ställ dörrn på glänt ..."
"Guds änglar de vaknar i mörkret och slåss ..."
"Uppstoppad är Jesus. Hurra! Hurra!"
"Tryggare kan ingen vara, än Guds lilla barn i Skara ..."

Oändliga äro de hörfel som mänskligheten i allmänhet (och jag i synnerhet) har hört genom åren. Exemplen ovan har jag hämtat ur Birgitta Rudbergs bok: "Det är saligt att samla citron". Kul bok att bläddra i så här inför jultid med eventuella psalmsjungningar i kyrkan. Eller om man spelar Absolut psalmsång eller vad det kan finnas för skivor, vad vet jag.. :)

Om två veckor vänder det! Jippi! Då går vi mot ljusare tider. Den 21:a december kl. 12.04 står solen som lägst, och sen går det saaaaakta uppåt. Nu märker man ju inte att det blir så mycket ljusare förrän nån gång i slutet av januari, men bara vetskapen om det gör att det känns lite bättre. Kanske ska jag gå ut och midvinterblota nånting...

I blotceremonin kan flera olika delar ingå; inkallning/inbjudan av makter, gudar och tvagning, skålande och gemensamt drickande ("lag om"), gemensamt eller privat blotande av mat eller dryck. Blotgåvorna ställs vid viet eller läggs kanske i en eld. Blotgillet är en festmåltid där blotdeltagarna äter och dricker gott och även delar med sig av mat och dryck till gudar och rådare. (Ur Wikipedia)

Hm, ovanstående låter ju som ungefär det man gör på jul, duschar, skålar i glögg och byter julklappar.

Inga kommentarer: