04 maj 2012

Utom alla tvivel skyldig...

Igår var vi på en teater på Tempelriddaren, det var en pjäs av teaterskolans C-elever och den hette Skyldig utan tvivel. Den är baserad på en pjäs, Tolv edsvurna män av Reginald Rose. Det har också spelats in två filmversioner, en från 1957 och en från 1997, jag har faktiskt inte sett någon av dem...(men nu vill jag!)

Nåja, pjäsen handlar om tolv jurymedlemmar som ska komma överens om en dom i ett mordfall som till början verkar solklart. Alla är trötta och varma och vill gå hem...men en av dem röstar Oskyldig vid omröstningen och så börjar diskussionen ta fart! 

Det är intressant om man känner till lite om USAs jurypolitik (vilket inte jag gör så värst mycket). Den går i alla fall ut på att vem som helst över 18 år kan bli inkallad (oftast sker det via körkortsregistret) och om man uteblir blir det hårda straff. 

I Sverige har vi ju också icke utbildade nämndemän i våra domstolar, men det är ju ändå två vitt skilda system det här! 

6 kommentarer:

i stora drag sa...

Känner igen titeln, men tror inte jag sett filmen.

Härlig bild med skärpa både på månen och på paramotorflygaren!

Ha en skön helg! /Pia

mammakero sa...

Riktigt häftig bild!
Ja, rättsväsendet i USA är verkligen speciellt...

soffie sa...

wow va coolt att åka en sån ,jag gjorde en sån där fallskärmsflygning från en båt en gång i Grekland så himla häftigt var det:)va kul att se den teatern, kramen å vi ses imorrn

jennifer sa...

Hej! Nej man kan tyvärr inte få det :( sorgligt nog så tog vi bara några beställningar och när vi nu fick dem tryckta så försvann ju de såklart. Så nu om vi skulle skicka bara några enstaka i tryck så skulle det bli vansinnigt dyrt! Tyvärr :(

söderbo sa...

Va...flyger du? ;-)

Gunnar sa...

Jag tror att jag har sett en filmvesrion men det var ett tag sen. Minns att jag tyckte den var bra.

...........
Nej vi har inte varit i Normandie. Det är säkert ett spännande resmål.