01 juli 2012

Normandie del 2

 Det är så tråkigt väder idag så vi kan väl lika gärna åka vidare på resan! Vi åkte genom Belgien (vi sjöng då lämpligt nog "Som sommaren..." av Danielsson och Pekanini. Den börjar nämligen som så: "På resa genom Belgien så träffa jag en europe...", hihi.

Nåja, Belgien var snart passerat och vi kom till den franska staden Peronne där de har ett krigsmuseum om första världskriget. Det är inrymt i en gammal borg och är väldigt pedagogiskt upplagt, med information om före, under och efter kriget. 

Själva upprinnelsen till kriget var ju det berömda skottet i Sarajevo den 28 juli 1914, men bakgrunden är ju mer komplex än så. (Jag ska inte beskriva den här...ni får googla!)

I alla fall, Peronne ligger intill floden Somme där delar av västfronten var belägen. 


Inne på museet fanns det olika utställningar av kläder och andra tillhörigheter. Det plöjs fortfarande upp en hel del saker i den bördiga jorden runt Somme...

En vevgrammofon var tydligen med vid fronten! Även ett dragspel kunde vara bra att ha!

En lunchkorg. Antar att den var till för någon officerare. Vanliga fotsoldater hade det nog inte så flott...

Nedan delar av sådant som plöjts upp ur åkrarna:

Värvningsskyltar inför kriget, patriotismen flödade och i England delade unga kvinnor ut vita fjädrar till de män som inte bar uniform av en eller annan anledning. Denna vita fjäder symboliserade att männen var fega och "inga riktiga män".  

Och som alltid i krig så dör det en massa människor i onödan...vi åkte förbi mängder av kyrkogårdar. 

Men själva hade vi blivit hungriga och det var en lunch förbeställd. Eftersom det var nån sorts sallad så hade jag också beställt en. Vattnet som ni ser nedan bytte jag strax mot ett glas vin! Jag kom liksom på bättre tankar...

Efter denna lunch (jag orkade hälften) så åkte vi vidare mot Caen! Men först skulle vi över en liten bro...
Eeeh...den var ju inte så liten! Pont du Normandie, drygt 2 km lång och 214 meter hög! Hmm...jag vet inte jag om jag vill...men det var ju bara att finna sig i detta och åka med! Det var nästan som att flyga...jag gjorde som alltid när det är något läskigt, jag fotade febrilt! Det blev inga bra bilder direkt, men jag hade något att göra en stund.

 Floden Seine har sitt utlopp här mellan Le Havre och Honfleur.Vid 19-tiden var vi framme i Caen och möttes av en fantastisk solnedgång! Vi checkade in på Hotel Kyriad som låg mycket centralt.  


Det var allt för denna gång. Det var ju inte så mycket vin i denna berättelse, men det kommer ;) Jag kan meddela att kameran jag hade med var min nya Panasonic DMC-TZ30, 20x zoom är det på och den har skött sig kanonbra!! Sen påpekade Gunnar att det jag kallade för svartkråka kanske är en RÅKA! Och det kanske det är...

5 kommentarer:

söderskriven sa...

Hej å välkomna hem!

Jag är mäkta imponerad av dina foton och vad de förtäljer!
Skulpturer utanför handelsbanken är ju bara så häftigt och toasitsen bör fortast möjligt installeras i kära Svedala...vi är lite utvecklingssena!
Go mat...mmmmm...
Riktigt otäckt vad som fortfarande finns kvar under jorden som bönderna plöjer upp...

Jag ser framemot vidare berättelse! Vad komma skall?

Ha en riktigt go söndag!

♥ Carina ♥ sa...

Vad roligt att ta del av din resa. Jasså du gillar inte att åka över broar? Jag gör hellre det än åker under. Jag gillar inte att vara på vattnet :)
Kram

Mimmi sa...

Vilka bilder :) och så mycket ni fick se på resan dit :)Man blir ju riktig sugen på att åka själv :)
Och så bra att du lätt bli det nyttiga denna gång med tanke på hur det blev när du skulle försöka att vara det tidigare ;)
kramizz :)

Randi's Tanker sa...

Takk for hilsen og blomster i cyber. Jeg vil gjerne lese om din reise til Normandie, men nå flyr tankene alle andre steder. Jeg återvender... Klem

mammakero sa...

Tänk att de plöjer upp krigssaker hundra år efter kriget! Det var verkligen MASSOR av döda vid Somme. Markerna lär varit röda av blod... Hemskt att tänka på.
Vilken läcker picknickväska!
Vilken hög bro! Så du sjöng inte "I think I can fly" när du åkte över?? ;D