12 juli 2012

Normandie del 6

Ja, resan är ju inte slut än här ;) Nästa utflykt gick till Bayeux, en liten stad med drygt 13.000 invånare i  departementet Calvados. Staden var en av de första som befriades av invasionsstyrkorna och är välbevarad. Den är ju mest känd för sin "tapet". Det är ju dumt att kalla den för tapet på svenska egentligen, det är ju ett broderi. 

Det finns många gamla fina hus kvar där, med snickarglädje och korsvirke härs och tvärs. 

Inne i staden blandas gammal och ny bebyggelse. De här husen ser ut att vara ur en sagobok.


Detta var knepiga saker som var fastsatta på en husvägg. Jag vet inte om det var konstverk eller om det är nån slags fågelholkar för svalor...någon som vet?

En gammal kvarn finns kvar och där var det så fint med blommor och vatten. 
Typiskt franskt är ju gamla reklammålningar på husgavlarna:


 Ölpaus måste man (sambon) ju ha! 

Och varje stad med självaktning måste ju ha en katedral! Denna var gammal och hette också Notre Dame.
Nedan är det gargoyler som sticker ut från katedralen. Dessa har ju till uppgift att leda bort vattnet som rinner ut. Namnet påminner om det franska ordet gargouille som betyder gurgla. Och det är ju det de gör när de sprutar ut vattnet som rinner ner från taket.

Att de har diverse groteska utseenden har också en betydelse. De representerar ondska och hade delvis till uppgift att skrämma in folk i kyrkan! 


Det är bra att fota informationsskyltar om man vill läsa om något...

Skojsig skorsten! Antagligen rökhål...för det är väl inga hackspettar som varit framme och huggit i sten ;)

 Och så var det ju själva tapeten...Den är en broderad linneremsa, drygt 70 meter lång och 50 cm bred, som i 73 olika händelser beskriver normandernas erövring av England år 1066. När man kommer in på museet får man en liten "telefon" med en svensk röst i som beskriver de olika scenerna. Det var mycket bättre än om det skulle varit skyltar framför varje scen. Man kan ju även får rösten på andra språk ;) 

Jag fotade inte så mycket därinne, det var mörkt och jag var fascinerad av berättelsen. Men det var en upplevelse att ha sett denna väv som är klassad som ett världsarv. Under kriget låg den nedpackad i ett valv någonstans. Det förstår man, de ville ju inte att den skulle förstöras. 

Sen avslutades kvällen med lite mycket mat och dryck på ett värdshus i Bayeux! Chevreost på bröd är inte dumt. Det var förrätten...sen blev det anka som faktiskt också var gott! 

5 kommentarer:

Lambergsfrua sa...

Nu har jag rest med dig igen! Härliga och vackra foton. Den där grejen på husväggen skulle jag först gissa var ett svalbo, men det är ju alldeles för många hål. Kanske ett konstverk ändå;)

Tack för sin kommentar hos mig, men inlägget var inte klart! Jag hade fördaterat det, men inte tillräckligt långt fram. Skulle skrivit klart igår, men det blev inte av. Vill du läsa hela, finns det ute nu.

Kramar,
Lambergsfrua

AnnaKK sa...

Vilka mysiga små städer det finns i det däringa landet. :-) Måste vara härligt att traska omkring där och bara titta på allt - och föreviga alla pittoreska hus och byggnadesdetaljer osv med kameran.

Spännande måltid där på slutet! 8-D

Från början hade vi lite planer på att kört runt lite grann även i Värmland och Dalsland under vår semestertripp, men sen insåg vi att vi inte skulle hinna med allt det andra vi också ville då. Så vi sparade det till en annan gång längre fram. :-) Tänker oss att det är något man skulle kunna göra på 3-4 dagar, eller nåt sånt. Inklusive ett nerslag i Karlstad! ;-)

Mimmi sa...

Woow .. så många fina sakar det var där och vilka vackra hus .. i ett sånt skulle jag gärna vilja bo :)
Så himla kul att kunde få se allt detta på riktigt:)
kramizz :)

soffie sa...

wow va vacka bilder å så fint det verkar va där kul du delar med dej avc fotona:) kramen goaste du:)

mammakero sa...

Vilket broderi! Hur gammalt är broderiet/tapeten?
Domkyrkan här i Skara har oxå gargoyler, fast alla är som drakar. Ler åt den nedersta av gargoylerna, hon som har gräs på nacken/bakhuvudet!
Kul bilder du visar denna gång!