30 juli 2012

Textilstaden Borås

Borås är ju en stad i Västra Götalands län (som det heter nuförtiden...) Förr var länsbokstaven här P (på den gamla goda tiden när det var Älvsborgs län). Det är Sveriges 14:e största tätort med 66273 stycken invånare. Staden hade ju förr en massa textilindustrier (varav jag jobbade några år på en, ERLA, som tillverkade kavajer. Stod och strök kavajfoder hela dagarna, håhåjaja, så kuuuul vansinnigt tråkigt)

Det var ett stort kvinnoöverskott här på den tiden, ungefär sju gånger mer kvinnor än män! Fast det märkte inte jag något av ;)

Det är mycket billigare mat i Borås än här i Karlstad :( ICA är stort och har flera olika butiker i stan. City Stormarknad är en stor och otroligt välsorterad affär! 

Borås är också en väldigt kuperad stad, och det cyklas nog inte lika mycket där som här i Karlstad av förklarliga skäl. Mycket höga berg runt om gör att det lätt regnar där också...

Men just de dagarna jag var där så regnade det icke! 

En sån bra idé! Hoppas bara att folk slänger sina grillar här nu då än ute i naturen...

Jag lyckades fota en skarv också! Den här kom och simmade i Öresjö och bollade med något i näbben. Jag tror att det är en mussla eller snäcka. Att hinna sätta på kameran och ta en hyfsad bild var inte så lätt...det var bara att zooma in och knäppa. Men den blev ju rätt kul ändå!

Strax därefter flög den iväg...

Nere vid Viskan i Stadsparken fanns det fina sländor!

Och fina spegelmotiv blir det i vatten också! Det här är en åra! 

 Vi träffade några pensionärer som spelade boule och frågade om vi fick vara med och det fick vi! Det var dock inte det lättaste det där...de hade ju tränat några år också. Mannen hade något som såg ut som en avbruten bilantenn, men som visade sig vara en liten magnetpinne som han kunde plocka upp kloten med! 

Borås har ju också en djurpark, som ni kan se så kunde man få klappa djuren och leka med dom! 

Det fanns också andra djur: 

2014 har vi varit kompisar i 50 år, jag och Eva! Det måste vi ju fira...vi får börja att tänka ut något redan nu...

Sen åkte jag hem med tåget via Öxnered. Första tåget var det väääldigt varmt på, men det gick att öppna fönstren. Tåget Öxnered - Karlstad var det väääldigt kallt på! AC är ett djävulens påfund tycker en fryslort som jag! Särskilt när den är inställd på 19 grader och så BLÅSER det kallt också! Brrr! På sommaren ska det ju vara varmt!! Men alla tåg höll tiderna så man ska väl inte klaga...

9 kommentarer:

Lambergsfrua sa...

Vad trevligt ni har haft det! Och mycket hann ni med på de där dagarna också. Självklart får ni hitta på något kul du och Eva till 50-årsjubiléet. Nu har ni ju lite tid på er att planera, så det bör bli något alldeles speciellt;)
Dina foton är så fina. har du inte funderat på att skicka in något eller några till fototävlingen? Du har flera som skulle stå sig väl i konkurrensen - varför inte parkbänkarna eller trollsländan eller - ja du det finns många att välja på.
Kram,
Lambergsfrua

Ninni sa...

Du verkar haft det väldigt bra, mysiga somriga bilder!

Klart ni ska fira er vänskap ordentligt=)

Ja fyy för när det är kallt på tåg&bussar.

Ha en fin dag, kramen

♥ Carina ♥ sa...

Ja, man ska inte behöva frysa på sommaren! Det gillas inte!
Fy för skarvar. Här ute i skärgården har dom invaderat en liten ö och all växtlighet på ön dör pga fågelskiten :(
Kram

soffie sa...

å va roligt ni haft det å va fina bilder, häftigt med en sån lång vänskap:)

Gunnar sa...

Vilken fin närbild på sländan!
AC kan vara lite jobbigt men när det inte fungerar i bilen så är det inte roligt. Vi får vår fixad nu på fredag.Behövs när vi sen ska ner till skåne.
Jag var nere lite senare på biblan igår. Såg din kommentar när jag var hemma sen. Förr eller senare dyker vi nog på varandra.
(Snälla kolla min blogg idag och säg vad det är för Fjäril?)

Söderlek sa...

Go ny dag!

Ja, den lekparken passade oss bra...nära till parkbänken för att pusta ut!

Hm...snart 50 år sen vi första gången sågs. Då fanns ju ingen sån här teknik...kommer ihåg att vi var först med färg-tv och folk vallfärdade till oss för att få se färgburken.
Vem vallfärdar för ny teknik idag?

Kameran på stenmuren tog ett sketabra kort på oss, de får vi tacka teknikutvecklingen för!

Du hade tur med SJ...det har inte alla...;-((((

Ha en go ny dag!

Mimmi sa...

Så himla trevligt ni ser ut att ha haft det :) och så kul med snäckan i munnen på den fågel:)
Jag gillar bilden på bänkarna som du har här också :)
kramizz :)

i stora drag sa...

Så härligt ni ser ut att ha haft det! Kul med så lång vänskap!

Gillar vinkeln på stolsbilden! Och skarven blev ju kul så där med vad det nu var i munnen. Vet att de inte är omtyckta skarvarna, men flyger vackert gör de!

En sån trollslända vill jag också se, någon gång. Jättebra blev det också!
/Pia

mammakero sa...

Jag har flera gånger försökt kommentera med mobilen, men det är så irriterande att bäst jag skriver så hoppar den sidan bort och kommentaren följer med! Jaja, nu ska jag skriva ikapp!
Så kul med vänner i massor av år som man fortfarande har kul med! Finfina bilder bilder, särskilt trollsländan! En engångsgrillsoptunna har jag aldrig sett!