31 maj 2012

En liten utflykt

till von Echstedska gården blev det igår! Och vi hade ju tur med vädret... 

Den von Echstedska gården (uttalas ekstetska) är från 1700-talets mitt och är belägen en bit utanför Säffle. Det är Värmlands museum som köpt upp gården och har visningar där på sommaren. 


Det gården bland annat är berömt för är dess utsmyckade dass, där frun och herrn sitter på varsin fjöl och betjänt respektive piga kommer springande med papper till herrskapet! 

Kamrarna har målade väggar och kakelugnar som också är bemålade. 

Gårdens piga berättade livfullt om hur det gick till när gårdens spöke blev...ja, ett spöke! Det var en dräng som skulle skoja med pigan och hon blev rädd och kastade sina nycklar så olyckligt på honom så att han dog...och började spöka...men han var nog kompledig när vi var där, för vi såg honom inte!

Sen åt vi middag på Esters café utanför Långserud! God mat och gott kaffe i små mysiga koppar...


Här nedan är alltså dassmålningen. Om ni klickar på bilden blir den lite större och alla detaljer syns tydligare! 

28 maj 2012

Inga stekta sparvar...

...som flyger i munnen på en! Och det är väl tur det. Inga stekta talgoxar blev det heller. Men flög gjorde den. Jag stod nedanför holken och smög med Sonyn i högsta hugg. Nu hade jag bara 50mm objektivet på, det går ju inte att zooma med. Men jag ställde in på snabb, runt 2000 i slutartid för att få med fladdret, men den var så rackarns snabb ändå den lilla pippin. Men någorlunda blev det:  
Up and away! 

Matleverans till hungriga ungar i holken!  

Och ut igen efter några sekunders matning!  

Sen gjorde vi upp eld och grillade den korv! 

Mums! Körv mä brö..gött dä!

Sen var det bara att cykla hem igen...

Idag är det inte lika varmt och skönt ute, och det ska ju bli ännu kallare och komma regn. Vi får hoppas att sommarvärmen kommer tillbaka snart och sen stannar över hela sommaren! Det är ju bara maj än...

27 maj 2012

En tur till Stadsträdgården..

Denna underbara majdag kan man ju inte bara sitta inne och uggla! Så - en sväng till Naturum och gå tipspromenad (handlade om fjärilar, 9 rätt av tio) Det jag gissade fel på var hur många fjärilssorter det finns i Sverige, 28, 280 eller 2800! Rätt svar kommer längst ner, gissa på nu!

Sen till Stadsträdgården för en fika...och vandra runt och fota blommor!  


 Det är INTE min glass här ovan! Jag åt en chokladmuffin! Kaffe och stor muffin för 25 pix, inte så farligt. 


Och så är det nog en himla tur att bin inte är pollenallergiker! För det kan de väl inte vara...eller...? ;)

Svarets på alltings gåta är 42  frågan längst upp, fjärilssorter i Sverige, jag gissade på 280 men det skulle naturligtvis vara 2800 och det gissade sambon, som därmed fick alla rätt!!!

26 maj 2012

I denna ljuva sommartid...

Nu är det sommar, nu är det sol...mja, sommarvärme är det visserligen ute, men det är ju bara slutet på maj än. Men kvällarna. Dessa ljuvliga varma kvällar med syrendoft så man blir alldeles hänryckt!  

Igår på August. Cyklarna står där de brukar stå. Och humlen klättrar på dem precis som den brukar göra...

Nu var det inte min tur att glida in på en räkmacka, men nästa gång! Då ska jag äta en! 

Lycka är att cykla hem på kvällen utan strumpor och inte frysa!!! 

24 maj 2012

Roy och Roger har en...

 ...mack ihop! Jojo, det var ett tag sen jag hörde den! Igår blev jag medbjuden av min fina jobbarkompis på After Shave och Galenskaparnas 30-årsjubileumsshow här i stan! Många roliga figurer passerade på scenen, här nedan är förutom Roy och Roger "husvagnsägaren" (Man ska ha husvagn...) och "syntaren" (Jag vill ha en synth, farsan)

Hembygdsföreningens ordförande (från Deje sa han att han var..) berättade med ett livligt kroppsspråk om hembygdsföreningens göranden och låtanden: 

En struts med tillhörande ryttare kilade omkring på scenen, och visst kände jag igen den också från nån show.

Några andra kändisar var där också...eller var det bara Galenskaparna som hade klätt ut sig...

TVÅ stycken Peps Persson...jojo! 
Det var jättekul att höra alla gamla låtar igen. Jag gillade ju de flesta av deras shower och filmer! 

När jag cyklade hem kl. 22.00 behövde jag INTE ha varken vantar eller tröja på mig...20 grader varmt var det då. Och just nu är det 26 grader ute...i skuggan på balkongen. Jag ska gå ut och prata lite med min vinstock! :)

23 maj 2012

Sommar på balkongen

Detta år ville jag ha något som jag inte haft på balkongen förut som klättrar. Det blev en vinstock! En tålig snabbväxande sort. Den har redan börjat skjuta nya skott, det här blir spännande...Skördefest i augusti kanske? ;) Trampa vin...hm... 

Lite hängpelargoner fick också följa med hem:

Mina övervintrade pelargoner ser inte så mycket ut för världen än, men det kommer små, små skott på dem.

Några fina nejlikor:

Och en sorts pelargon som kallades änglapelargon: 

Vädret här fortsätter att vara alldeles, alldeles...underbart! Tycker jag! Igår var det 25 grader, och i skrivandes stund är det 15 ute, klockan sju på morgonen!


20 maj 2012

Små gröna blad...

Liten cykeltur på kvällen med bästaste grannen! 9,5 km blev det på kringelkrokiga vägar. Och vatten måste ju intas ibland. Då är det bra med en lämplig skylt!  

Vi kom till en hel liten äng med gullvivor. Denna äng var egentligen en gräsplätt framför en slags fabrik...men gullvivorna gillade väl jordmånen där! 

I detta gröna gräs fanns också pyttesmå gräshoppor. Det var bara att stoppa ner kameran och hoppas på att den fokuserade på en sådan, för att se nåt i displayen var inte det lättaste. Men en fångade jag i alla fall! 

Både gula och röda gullvivor fanns det! Görfina! 

Det blev ju äntligen lite sommar här också. Men morgonen började med regn, så jag hade inte några stora förhoppningar. Men snart sprack det upp och det gick att gå ut! Härligt! Nu ser jag fram emot en varm vecka! 

19 maj 2012

Hittade en lista hos Amanda...och snodde den ;)

1. Vad hette din första kärlek?
 Stefan

2. Baren eller dansgolvet?
 Baren! Eller rättare sagt, vid ett bord utanför baren...

3. Vad drömmer du om?
Läskiga saker...hål i marken, tunnlar, grävande hundar. Sånt där.

4. Vad är du rädd för?
Att flyga. Att bli fattig. Att krypa i trånga tunnlar (se dröm) osv...osv..

5. Vad finns alltid i din handväska?
 Cerat. Kamera. Mobil. Plastpåse. Öronproppar. Halstablett (vette gudarna varför, äter nästan aldrig). Glasögonfodral. (Handväska förresten...ryggsäck!)

6. Favoritfärg?
 Turkos! Eller rosa. Nej, turkos. Rosa...tja...något av dem!

7. Din bästa vän?
 Borås-Eva sedan 1964, sen har det tillkommit en del andra på vägen...

8. Något du är stolt över?
 Att jag är bra på foto!

9. Ditt favoritplagg?
Tajts! Och kjol.

10. Hur många par skor har du egentligen som är för små?
 För små? Snarare för stora...har 38 men köper oftast 39...

11. Vad ger du dig själv för titel?
Hm...

När jägaren blir jagad

 Äntligen lite varmare luft ute! 20 grader på eftermiddagen, det är skillnad det mot bara 13-14! Då vill jag gå ut och kolla i naturen om det finns nåt spännande att fota! 

En liten spindel på en gulliva fanns det...

Och kolla här...vilken tuffing! Det är Casion jag har med mig som sällskap på turen, och den har jag ställt på supernärbild. Det är inte alltid man lyckas få rätt fokus, men här gick det bra: 

Jag upptäckte inte krabbspindeln förrän nån minut senare! Och trodde att jag skulle få bevittna ett drama när den fångade skalbaggen...men ack vad jag bedrog mig, skalbaggen kliver helt sonika ÖVER spindeln och blir inte uppäten! 

Kanske inte små bruna baggar smakar så gott...?

Eller så blev spindeln sur för att jag fotade...

Men han bredde ut sina långa armar och väntade på ett nytt offer: 

Lite senare fick jag syn på de här: 
 Uäck! Jag tror att det är tvestjärtar...och vad de håller på med är väl inte svårt att lista ut...hmm...

Men här har en annan krabbspindel fångat ett byte som den ville ha! Först såg jag inte spindeln utan tänkte fota biet/getingen när den satt på blomman. Men så stilla den sitter, tänkte jag...och det var ju inte så underligt! Är man fångad av en krabbspindel så rör man sig inte så mycket kantänka...

Mossorna blommar också: 

Och en liten lav. I lav jo, som man säger ;) 

Nu är det bara att vänta på lite varmare väder ändå, som är utlovat i veckan. Sen har jag köpt nya blommor till balkongen och planterat. Men det får bli i nästa inlägg! 


18 maj 2012

Röda stugor tåga vi förbi...

Stolparna ja, här är ett litet kollage om hur det kan se ut på vår stolpjakt:  

Ni förstår att vi tycker det är kul? 
Jag leker trädkramare! Men den här linden/asken/någotannatträd var rätt stor! Undrar hur många år det kan vara? Minst hundra tänker jag...

Nu lovar väderprognoserna varmare väder från och med söndag...jag håller tummarna. Även om det är rätt soligt (förutom just nu, när det kom en regnskur) så är det bara blygsamma temperaturer på sisådär 14 grader...Tio grader till så kan vi börja snacka sommar! 

17 maj 2012

Konstiga djur

man kan hitta i skogen! 

Idag har jag och Sofie varit ute i skogen igen och jagat stolpar! Nu har jag bara 21 kvar, hon har några färre ändå. Den 26 maj släpper de 20 nya, så jag får se om jag lyckats hitta alla hundra innan dess. Det beror lite på vädret. Just nu är det soligt och fint, men BLÅSIGT, och just blåst är något som jag tycker mycket illa om...Det är inte så varmt än heller, 14 grader, och när det blåser på det så...brrrr...

Men i skogen var det skönt...