27 oktober 2013

B som i...

Borrelia! Hu! Så då har man fått det igen! Senaste gången var för c:a fyra år sen. Då hade jag en stor röd ring på ryggen som jag inte visste vad det var. Inte hade jag sett nån fästing heller. Sen började jag googla..och kom fram till att det kanske var borrelia! Iväg till vc och där konstaterades att det var det, så jag fick penicillin.

Denna gång såg jag faktiskt en otäck liten fästing som satt på revbenen. (Ja, på utsidan av mina revben alltså...) Bort med den fort som satan (detta var fyra veckor sen, efter att ha varit ute och letat stolpar). Sen hoppades jag att det inte skulle bli nåt mer, men sen började det bli en liten röd ring runt...så iväg till vc och kollade upp det. Och jodå, det var borrelia, sa doktorn. Suck..så nu äter jag en kur penicillin då! 

Fast jag är ju inte "sjuk". Jag känner absolut ingenting, men det gör man inte av borrelia, om man inte går väldigt länge med det utan att upptäcka det. 

Från och med nu ska jag ha heltäckande våtdräkt vid skogsbesök! 

Borrelia sprids genom fästingar. Ungefär en tredjedel av alla fästingar i Sverige bär på borreliabakterier. Men risken för att insjukna av ett enstaka fästingbett är liten. Smittorisken är störst längs kusterna, framför allt i de östra delarna av södra och mellersta Sverige. Fästingar är aktiva från tidigast mars till senast november.
(Från Vårdguiden)


7 kommentarer:

mammakero sa...

Borrelia är inte att leka med! Bra i alla fall att du upptäckte den relativt "tidigt"... Läcker bild!

söderhöst sa...

Fy för fästingar!
Bra ide att förpacka sig själv
i något ogenomträngligt.
Min fasansfulla borrelia var inte så rolig att uppleva! Huuuu!
En gång räcker, stackars dig som får utstå ännu en gång.
Tur det finns bot!

Krya på dig!

Ninni sa...

ÖRK va läskigt..har haft en fästing i hela mitt liv och då var jag lätt hysterisk =)

Njaae vovven Felix blev faktiskt bara tio år =(

Kram

Soffie sa...

Men blä för de små äckliga krypen tur att du såg att det vatten ring så du inte hann bli sjuk, jisses såg du Lars ring osämjan hade? Kramen

AnnaKK sa...

Men jisses då!! Vilken himla otur du tycks ha med fästingarna... :-( Men skönt att du upptäcker det och kan sätta in "motgift" i tid! Hoppas du hinner få i dej alla tabletter (om det nu är en sån kur du har fått??) innan det bär iväg till Skottland, så du inte måste avstå all öl och whiskey och det ena med det tredje då!? <:-)

Nette Cecilia sa...

Men fy då ,inte roligt ,hoppas du klarar dig bra ,kram Nette

Camilla sa...

Huga, låter läskigt med borrelia! Krya på dig! Och fina bilder från ljusfestivalen, gillade spindelnätet :)