30 april 2012

Identified flying objects..

 Jag var nere till Göteborgsudden igår och testade 18-200 objektivet lite, jag är ju inte så förtjust i det, tycker inte det ger de där skarpa bilderna som jag vill ha...

Humlebilderna har jag fått skärpa till bra efteråt.


Och Imse Vimse här nedan...han flyger inte, utan har säkerhetslina på sig! 

 Idag blir det lite museibesök, lunch (jo!) och Café August på kvällen! 

29 april 2012

Stolpar på...


 Vår stolpjakt går vidare, nu i Sannaskogen! Fast vi har rätt många kvar där också...

Det är så fint där nu, med skir grönska och vitsippor. Och läskiga ställen att ta sig över på: 
Som tur var kunde man gå runt den här "bron" 

27 april 2012

Några boktips!

Läser hon inget nuförtiden undrar väl ni? Jorå...en hel del...

Just nu läser jag denna:
Deon Meyer är en favorit, jag gillar hans skildringar av det nya Sydafrika, som inte alltid är så vackert. Denna boken handlar om livvakten/f.d fängelsekunden Lemmer som får i uppdrag att följa med en ung dam för att leta efter hennes sedan tjugo år sen försvunna bror. Det visar sig vara ett mer komplicerat försvinnande än det såg ut att vara. 

Jag har inte kommit fram till slutet än (och jag har INTE tjuvkikat ;) men den är lika bra skriven som hans andra böcker! 

Sen har jag läst den här: 
som jag inte tyckte var lika bra som hennes tidigare. Jag är ju ingen större fan av svenska deckare, det är något med språket som jag har svårt för (ja, svenska förstår jag ju eftersom jag är svensk, men det är SPRÅKET, jajajaja....) 

Men jag gillar svenska skildringar från förr. Den här: 
är tredje boken om Bricken på Svartvik, och den är bra! 

24 april 2012

Plötsligt händer det!

Ja, när man cyklar på morgonen kan man få se lite oväntade saker:  
En bäver! Full fart in mot city... Det finns ju en hel del bävrar runt om i staden (eller utanför den rättare sagt). 

Det syns att det är vänstertrafik i älven, storskraken håller sig på sin kant! 

Sen var jag en stund i stadsträdgården, men det hade inte kommit upp så mycket blommor än, trots dagens sol. Men några kul fåglar fanns det: 
Vet inte riktigt vad det är för sort? Bergfink? De höll sig mest i skuggan så det blev inga skarpa bilder...

Den här ville inte vara med på bild alls:

23 april 2012

Blomlängtan

Iiiih, vad jag längtar efter sånt här nu! Blommor...Visst är det lite vitsippor ute, men de vill inte riktigt komma igång eftersom det inte är nån värme att tala om (10+ i skrivande stund)

Jag har varit ute i skogen en stund idag med och jagat den gäckande 89:an! Jag träffade flera som letade efter den, men ingen fann den. Till slut fick jag för mig att gå längre bort än kartan angav, och då hittade jag den! Tjoho! Jag tror att kartans punkt har blivit lite felplacerad...eller så är det stolpen som blivit det. Nåja, nu fick jag motion och frisk luft idag med! 

21 april 2012

Stolppremiär!

Ja, då var det dags för Friska Karlstads stolppremiär! Naturligtvis ville jag och Sofie vara bland de första som hämtade kartan och gav sig av ut i skogen. Nu var det inte världens bästa stolpletarväder, men tio stolpar lyckades vi hitta ändå! Nu är det bara 90 kvar på den första kartan, sen kommer det 100 till under sommaren i olika omgångar. Och några stolpar är faktiskt placerade i Girona, Spanien! Hm..kanske får man ta sig en flygtur dit då...men jag tror inte att de ingår i de som man registrerar här. 

Stolparna finns i fyra olika färger, grön, blå, röda och svarta. De gröna är enklast att hitta, de står längs asfalterade gång- eller cykelvägar och kan nås även med barnvagn eller rullator. De blå är snäppet svårare, de står längs stigar och vandringsleder ute i skog och mark. För att hitta de röda måste du lämna stigen och bege dig ut i skogen, men kontrollen syns oftast från stigen. De svåraste, de svarta, måste du ge dig ut i obanad terräng ute i skogen för att hitta.

Och det är ju de svarta som är roligast att leta efter...På årets karta finns det stolpar från city och upp emot Skåre, de flesta ligger i Sannaskogen och en del i "min" skog! Så nu har jag att göra framöver. Hoppas det blir lite varmare snart bara, för långkalsingar och huva är inte så kul att ha...

Men det är spännande, förutom att vi Sofie inte vet var vi är ibland ;), så får man se djur i naturen, idag blev det en jagande sparvhök och några rådjur! 

18 april 2012

Sommar...sommar och sol...

 Herre min skapare vad jag längtar efter värme nu! Detta väder känns som ett limbo, inte vinter, inte vår (eller jo, det är väl så det kallas) 20 grader vore en nåd att stilla bedja om, slippa överdragsbyxor på morgonen, saltade cykelbanor och i stället få ljusgröna träd och små blommor...Suck...
(Fotot är från den 24 april förra året, då var det varmt ett tag)

Och på tomten bredvid min arbetsplats spränger de så det skvimpas ut kaffe hos oss...hoppas de är klara snart! Klockan har klarat sig i alla fall! :)

17 april 2012

Det kom ett paket...

Ett riktigt paket! Från en blogg, Änglarum, där jag var med i en utlottning för ett tag sen. "Jag vinner nog inte" tänkte jag, men hoppsan, vad jag bedrog mig!  

Öppnar...vaaaad kan det vara...Ja, jag vet förstås vad det är, men NI vet inte ;) 
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Jo, en jättefin väggklocka! Den ska jag ta med och hänga på mitt kontor! Denna vinst kommer precis lagom eftersom den klockan som hängde där trillade ner för några dagar sen och gick sönder...De spränger nämligen på tomten bredvid! Men nu ska det vara slut med sprängeriet snart och de ska börja bygga i stället. Då ska väl väggarna hålla sig stilla i alla fall...

Och förresten har jag vunnit en sak till...på Facebook...biljetter till Form:s mässa här i stan den 28:e och 29:e april! 

Det är något att se fram emot i ruskvädret...snö, hagel, regn, sol, moln. Glömde jag nåt?

16 april 2012

Balkong i vardande

Såhär:
såg det ut på min balkong den 24 april förra året. Undrar hur det kommer att se ut i år? Än så länge är det lite för tidigt att ställa ut sommarblommor, men om nån vecka eller två kanske? Jag har ju några som står på tillväxt som jag köpte som små sticklingar. Och så en tomatplanta som jag adopterade (av de som jag passade åt en jobbarkompis). 

Vad ska man ha mer då...hmm..? Några bra förslag? Det är en sydostlig balkong. 

Temperaturen ute är blygsam än så länge, just nu 8 grader, och det känns i vinden när jag cyklar. Så jag längtar efter lite ljummare vindar och mer blommor och småkryp! 

Jag kanske borde hämta ner mina pelargoner från vinden kom jag på just nu! 

15 april 2012

Teknikstress!


Igår uppdaterade jag min mobil efter ett tips från en vän. Till en början gick allt bra, lite nytt med mobilen bara, så är det ju efter uppdateringar. Sen skulle jag spela lite Wordfeud. Men va faa.... "Login failed" Stänger av fånen. Sätter på den. Näe. Inget ordspel. Är jag portad tro? Avinstallerar appen, installerar ny. Byter alla inlogg, nytt användarnamn. NÄE! 

Efter att ha gett upp och sovit på saken pratar jag med Mimmi som brukar ha lösningar på det mesta ;) till slut fick vi det att funka igen efter att ha pillat lite inne i inställningar och proxy. (Nu låter det som om jag vet vad proxy är, men det gör jag inte) 

Och prisa Gud, jag kom in på Wordfeud igen! Fast med ett annat användarnamn...men det gör inget. 

Teknikstrul gör ingen glad...särskilt inte när man inte fattar vad det är som strular...eller ens vad man gjorde så det blev rätt igen..

14 april 2012

Överblivna Stockholmsbilder...

Någon borde kanske köpa fler bokhyllor:  

Och gatorna på Söders höjder är fantastiska, här är kvarteret Häckelfjäll! 

Katarina kyrka stod klar 1695 efter 39 års byggande, men brann ner första gången 1723. 1724 invigdes kyrkan igen. Den står på Katarinaberget, där offren från Stockholms blodbad brändes och det anses vila en förbannelse över platsen. Enligt en sägen ska kyrktornet rasa två gånger (och det har det gjort), för 1990 brann kyrkan igen! År 1995 invigdes kyrkan på nytt. (från Wikipedia)

Här nedan är ett schema över hur man gör en mumie om nån vill prova ;)

Klassiska gamla skyltar på taken som man ser från Katarinahissen:

Stomatolskylten syns inte så bra, men den har funnits där sedan 1933, den satt först på Katarinahissens torn! 
Under båda världskrigen var Stomatolskylten släckt. 1963 släcktes skylten när husen vid Klevgränd fick växelström istället för likström. 1972 renoverades skylten som då var i mycket dåligt skick. En besiktningsman trampade genom det ruttna golvet i maskinrummet 20 meter över marken och ramlade nästan ner. När skylten åter tändes 1972 blev bokstävernas typsnitt något bredare och lampornas ursprungsfärger hade ändrats.

Åren 1981-1986 var Stomatolskylten åter släckt, den slutade helt att fungera efter ett elektronikhaveri, och den lagades inte med motiveringen att pengar saknades. Sedan 1985 ägs skylten av Cederroth, som i sin tur äger varunamnet Stomatol. Cederroth finansierade hela renoveringen och skyltens alla lampor kunde återigen tändas den 12 december 1986.

Stomatolskylten lever ett osäkert liv eftersom den inte går att kulturskydda. Något som fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal vill ändra på. På söndag 22 november 2009, då skylten firade 100-årsjubileum, ägnades en halv dag på Stockholms stadsmuseum åt Stomatolskylten. Får Kristina Alvendal som hon vill kommer det att krävas rivningslov för att montera ner den lysande tandkrämstuben. (från Wikipedia)

11 april 2012

Missantrop?

Nä...bara Missan, tack! 

Som synes var det kallt i Stockholm: 

Polismuseét var ganska intressant, trots frånvaron av fallbila...Här nedan Karl den XII dödsmask och obduktionsrapport! 

Och nedan några brev (bland många brev och telegram) till polisen från allmänheten när Norrmalmstorgsdramat pågick som bäst: " Tag 2 eller 3 hypnotisörer til de 2 förbrytere" Olsen. Ett telegram med förslag på hur man skulle kunna oskadliggöra Janne Olsson och Clark Olofsson. Dramat upplöstes i och med att polisen till slut satte in gas. Ingen av rånarna eller gisslan skadades. 

Eftersom det regnar ute har jag inte ens haft kameran med i väskan vid ut- och hemfärd från jobbet! Det ni! 

10 april 2012

Mumien vaknar!

Eller...det gör de nog inte i första taget. Fast för några tusen år sen i Egypten så trodde man ju det. Att de döda skulle färdas till dödsriket och då skulle de ha med sig en massa praktiska grejor som mat, redskap och annat. Längst ner till höger är det en s.k. skendörr som den döde kunde röra sig in och ut genom. 

Under här är KANOP-kärl. Det är kärl som innehåller fyra olika organ, Imset tog hand om levern, Hapy lungorna, Duamutef magsäcken och Qebehsemuf tarmarna. Kärlens lock föreställer de olika gudarna. 

Egyptiska hieroglyfer på ett mumielock av sten. Vet dock inte vad det står...Jag har inte läst hieroglyfiska, det fanns inte på schemat när jag gick i skolan...

Här kunde jag ju inte låta bli att fota...ser ni skuggfiguren på väg upp i trappen? Är det en skepnad på väg genom skendörren eller.............nä, det var ju sambon... ;)

Blåsa glas kunde de också för länge sen, här är det etruskiska glas. Det är var ett gåtfullt folk som levde i Italien för några tusen år sen och som man inte vet så mycket om. Men tillräckligt mycket för att ha en utställning om dem på Medelhavsmuseet i alla fall! 

Nedan är det en modernare figur...en glad Leprechaun! Vi behövde ju vila ibland mellan all gåing! 

Trappan på hotellet! Visst är den alldeles....underbar! 

Så. Dä va dä! Kanske blir det en del till från den här resan, vädret ute just nu inbjuder ju inte till att gå ut och fota precis...Regn hela dagen...

09 april 2012

Stockholm del 2

 Vi fortsätter rundvandringen i Stockholm då! Ni som eventuellt bor där och har sett allt förut får väl blunda ;) 

Vi tog bussen till Polismuseet på Ladugårdslandet (jag är ju lite enormt intresserad av mordgåtor!). Jag blev dock lite besviken på detta nyare museet, inte alls lika mycket om gamla mord och annat intressant, utan mer om terrorism (jaja, det är ju mord det också) och polisarbete över huvud taget. Jag saknade modellen av fallbilan...

Vi gick vidare runt Djurgårdsviken och var glada över att det inte snöade! Vi kunde till och med sitta ute och fika vid roddföreningens café.

Sen gick vi över Djurgården till Aqvaria! Där hade jag aldrig varit och jag var nyfiken. Trots en hel del barn (puh) så var det ett kul ställe! Massor av fiskar i stora tankar (de såg ut att må bra). 


Muränan var så stor att den inte fick plats på en bild! 


Malen Malte (jo, han hette så) blev matad med räkor och hoppade glatt upp mot oss...Man skulle inte stoppa ner fingrarna i vattnet och det var det ingen som gjorde heller. Vad jag såg...eller hörde ;)

Det fanns lite andra djur där också, som grodor och iglar! En hel del små laxyngel också, som sedan släpps ut i Östersjön och som sen återvänder som vuxna för att leka här! 

Jag hade ju bara Lilla Blå med på resan, men den är helt ok att ta bilder med. Alla bilder är tagna utan blixt (man fick inte ta bilder med blixt, men tror ni att folk brydde sig...)


Regnskogen! Det regnade och åskade ibland...tur att det fanns tak där man kunde stå! 

Ja, det var det! Jag har ju lite bilder kvar...det får bli i del tre, när jag dansar med mumier!