05 november 2013

Edinburgh del 2, torsdag

Det här är katedralen S:t Giles som grundades redan på 1100-talet, fast då var den väldigt liten. Under århundradena har den byggts ut mer och mer. Det ska finnas en liten ängel som blåser säckpipa där, men den missade jag...

Utanför kyrkan/katedralen finns detta hjärta i sten. Som jag inte vet vad det står för...jag har googlat, men inte funnit något... Tjusigt är det i alla fall! Och väldigt gröna skor har mannen som står till höger i bild...

En annan kyrka med kyrkogård är Greyfriars. Det sägs att det spökar rejält här...Och det var här som de berömda gravplundrarna Burke och Hare grävde upp sina lik som de sedan sålde till anatomilektionerna på universitetet. Sedan kom de på att det var enklare att leverera liken direkt så att säga, utan mellanstationen graven. De tog död på ett antal människor innan någon började fatta misstankar och de blev åtalade och dömda - till döden. 


Memento mori! 

Det här är en s.k. mortsafe som skulle skydda gravplundrare från att gräva upp kroppen!
(Bilden lånad av Wikipedia, för att jag glömde att fota)
File: Mortsafe, Greyfriars Kirk.jpg

Lite skojigare saker på Greyfriars: Hunden Bobby, som efter att hans husse hade dött. stannade kvar på kyrkogården och fick mat av de som jobbade där. När Bobby dog så begravdes han i smyg på kyrkogården, för egentligen får ju inte djur ligga där... Här nedan är en lite nyare sten rest, och det ligger lite leksaker på graven...

Vov, vov, här sitter han staty utanför ingången. Nosen är lite blekt efter att många har smekt på den. 


En av alla pubar vi inte var inne på...men en hel del hann vi med! Jag är ingen ölmänniska, men en liten ale går väl an ibland. En half pint...det var rätt billigt här, ungefär 2 pund för en öl. 

Hej och hå...många trappor var det här och var...Dä ä bar å gå på! 

Edinburgh Castle uppe på sin kulle! Den äldsta delen är från 1100-talet, och sen är det påbyggt som så många andra stora byggnader. Här födde Maria Stuart sin son Jakob IV den 19 juni 1566.

En gammal kanonkula står vid början av Royal Mile

Renovering pågår! Ett fint gammalt hus (vet ej vad för nåt) som står precis vid början av uppfarten till slottet. 

På denna plats pågår den årliga Tattoon med säckpipeblåsare som marscherar taktfast och...piper. 

I bakgrunden här syns Arthurs seat, en utslocknad vulkan. Den slocknade för sisådär 350 miljoner år sedan och risken är väl inte så stor att den ska få ett utbrott igen...


 Edinburghs gulaste dojor! 

Röda telefonkiosker fanns det lite varstans...de här stod nog inte här på Maria Stuarts tid dock...

 Road closed står det där framme...Hur ska det här gå tro, vi ska ju däråt...

Iiiih, det är gravplundrare i farten! Burke och Hare! Och en kompanjon längst fram som inte har nåt hövve! Eller...? 

Själv ser jag ut som ett riktigt spöke...

Spöken? Huvudlösa var de i alla fall...

Tuuut, piiip, nej, säckpipor är inte riktigt min melodi...inte om man har tinnitus, då är man tillräckligt pipig i huvvet ändå. Men tjusigt är det! 

Det är så himla fint överallt här!

Här är Royal Mile, man ser ända ner till havet! 

Massor av affärer med kiltar...och annat skotskrutigt. Nej, jag köpte ingen rutig onepiece...

6 kommentarer:

Camilla sa...

Kul med alla bilder! Ser otroligt vackert ut :)

Tack för din kommentar ang mina fönster! Ja, jag funderar på att inte göra alltför mycket med det minsta fönstret, lutar åt nån blomma av något slag och ev en myslampa som får hänga ovanför :)

Soffie sa...

Jag gillade verkligen den här staden så lugnt och skönt och inte alls så stressigt som det brukar vara i storstäder. Jättefina bilder visar du...ses på lördag igen...

AnnaKK sa...

Jättekul med nya resereportage här i din blogg!! :-D

Kilt fick du med på ett foto såg jag, men hur blev det nu med bilden som skulle tas på en sådan i en viss annan vinkel och på tämligen nära håll!? ;-)

Svaret på vad det gröna jag höll i handen på fotot i gårdagens blogginlägg är för något, finns att läsa i dagens inlägg!

Trevlig onsdag på dej!! :-)

Randi Melsæter Pedersen sa...

Takk for at du tok meg med til Edinburgh, der har jeg aldri vært før! Jeg har ikke vært andre plasser i UK eller Irland heller. Du vet; det er Spania som er mitt land. Har skrevet mange innlegg fra min siste reise og det blir flere.

Takk for mange fine bilder fra Edinburgh og vilket flott vær dere hadde!

Ønsker deg en fin kveld.

Mimmi sa...

Oj oj vilka fina bilder du tog på kyrkorna ..och lite blå himmel fick ni också ser jag :)
Det var mycket som ni fick se där .. Det måste ha varit jätte kul att gå runt och få se på allt det gamla ..med lite nytt inblandat ..också ;)
kramizz

mammakero sa...

Jag njuter verkligen av dina reseskildningar! Späckade med fina och roliga bilder som de är!