09 november 2013

Holyroodhouse

Ja, så här kan en gata i Edinburgh också heta! 

Och här är slottet, tronande högst upp på en kulle. 

Och här sitter en drottning vanlig dödlig...

Men nu börjar det likna nåt! Ett torn! 

Och en grind! 

Det här är Palace of Holyroodhouse, den officiella bostaden för kungligheter när de befinner sig i Skottland. Holyrood Abbey grundades av David I som var kung av Skottland 1128. I sin nuvarande form blev det byggt mellan 1671-79. Här bevittnade drottningen av Skottland, Mary, mordet på hennes sekreterare, David Rizzio, år 1566. 


Jakob V:s vapen, en enhörning! 

Passande namn på en gränd här: 

Små lustiga hus längs vägen, ett liknande (fast äldre) fanns nära slottet, och det skulle vara Mary av Skottlands badstuga! 

Jag fick en del av mina fördomar uppfyllda i Skottland. 1. Många är tandlösa i Storbritannien. 2. Nästan alla rör sitter utanpå husen. 

Något jag lärde mig: 1. De flesta hus har en miljon svängdörrar som alla knarrar nåt så till den milda grad!
2. Det fanns inte många pubar i Edinburgh de spelade musik på (vi var inte inne på någon...)

4 kommentarer:

Gunnar sa...

Vilket häftigt slott! Att rören sitter utanpå husen har jag också hört och det stämmer säkert då.
Jag tycker att det är mysigt med pubar där det uppstår spontan allsång.

AnnaKK sa...

Go´morron! :-)

Nu har jag läst ifatt mej i reseskildringen - och lärt mej mer om både kiltar och whiskey tex! SKÅL!! :-D

Igår satt jag sex timmar i sträck och skrev på min skoluppgift. På den tiden borde man ju ha hunnit prestera en halv roman eller nånting ditåt, men det blev nog inte ens fyra sidor... Det går så otroligt segt och långsamt att få ihop den här sortens text, eftersom det ska vara hänvisningar till diverse olika källor på var och varannan rad, typ... (Inte riktigt, men det känns då!! Hm...) Ett blogginlägg skriver man på några minuter, medans en akademisk text med samma antal ord eller tecken (eller hur man nu vill mäta det) tar minst åtta gånger så lång tid... Phu!!

Men jag lär mej ett och annat iallafall, och det är ju bra! Egentligen borde jag kunna säga något om byggnaderna du visar upp på dina bilder, för arkitektur har ingått i den här delkursen. Dock inte skotsk... <:-)

Ha en fin dag!!!

Camilla sa...

Helt fantastiska bilder! Det är som en sagovärld med alla slott och vackra byggnader!

Åke sa...

Fina slott och byggnader du bjuder på, där skulle jag kunna gå omkring i timmar :) ja se det var en "drottning" mitt i allt också ;)