09 november 2013

Edinburgh del...5?

Det här är John Knox hus! Ja, det i bakgrunden av brunnen alltså. Det byggdes i slutet av 1400-talet och är naturligtvis på-och ombyggt. Knox var ju en känd reformator i Skottland och levde i mitten av 1500-talet. 

Brunnen i förgrunden är nog rätt gammal också...den har lite intressanta detaljer: 


Här ser man huset och trappan som går upp från gatan.

Det här är en vulkan! Arthurs seat kallas den, och den slocknade för sisådär 350 miljoner år sedan... Om man vill gå upp på det 251 m höga berget så är det sex km enkel väg och det tar c:a 1 timma. Vi stannade dock nedanför klippan och spanade...Men det syns nåt högt däruppe! 

Och efter att ha zoooooomat in och beskurit bilden så ser man att det är några som går där! En ser ut att ha en rymddräkt på sig...jag kan tänka mig att det blåste mycket på toppen! 

Och så lite mat! Vi åt ingen haggis, som är Skottlands nationalrätt...men sambon ville absolut ha korv och vita bönor (som är Storbritanniens nationalrätt tror jag...) och det fick han väl! Själv åt jag lasagne...

En liten söt stuga vid Castle Hill som serverade brunch! Tyvärr skulle vi snart åka hem när vi gick förbi här, annars hade det varit trevligt. De odlade sina egna grönsaker i den lilla trädgården utanför. 

Brysselkål! 

En del träd verkade frysa och hade klätt på sig vinterpälsen! 

Vårt lilla hotell, med tjocka heltäckningsmattor och gnisslande golv...och dörrar. Men det var trevlig personal och helt ok! Det kostade 240 pund för fyra nätter med kontinental frukost. För två alltså...inte så farligt med svenska mått mätt. Mätt ja...det blev man väl på frukosten, fast det bara fanns små fyrkantiga ostbitar som pålägg...men väldigt goda flingor! Och gott kaffe...

En som inte verkade frysa (?) var denne man som gick iklädd endast en toga och sandaler på gatan...Undras om han varit på en Halloweenfest och inte vaknat förrän nu. Fotot är taget runt 10.00 på söndag morgon... :D

6 kommentarer:

Soffie sa...

Å vad vi hade det bra där...jättefina bilder

Gunnar sa...

Jag googlade på Knox och det verkar ha varit en betydelsefull person. intressant att se hur han bodde.
Det mesta verkar lockande men jag skulle nog nöja mig med att titta på klippan nerifrån- Stark blåst och höjder är inte min grej.

söderbo sa...

Vikken kulig resa!

mammakero sa...

Kul att få ta del av din reseskildring! Läckert hus hade han Knox i alla fall!

Camilla sa...

Tack för att du delar med dig av dessa fina bilder! Känns nästan som man är där själv :D (jag kan ju alltid drömm iaf)

AnnaKK sa...

Vilka coola giraffer på den sista bilden - de hade jag kunnat tänka mej att ha i trädgården! :-D

För övrigt blev jag hux-flux dunderhungrig när jag såg fotot på korven och de vita bönorna. Ja, nu är det väl inte just den rätten jag längtar mest efter - men en lasagne hade verkligen suttit fint nu! Lär dock inte komma närmare än makaroner och köttfärssås... <:-)