20 oktober 2012

Boktips

New Yorks gudar är en annorlunda "deckare" som handlar om ett New York i mitten av 1800-talet, närmare bestämt 1845 och den unga Timothy Wilde som blir s.k. kopparstjärna, en benämning på de poliser som fanns då. Staden är full av irländare som emigrerat från Irland eftersom det var fattigt och drabbat av svält. Motsättningarna mellan katoliker och protestanter växer. 

Boken är rappt skriven och man får försöka hänga med i förbrytarspråket "flash" ibland. Jag gillade verkligen denna, historiska "deckare" är jag svag för, särskilt när de har ett språk som tilltalar mig. 

Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samma år drabbar den stora svälten Irland. New York förändras för evigt och Timothy Wildes liv blir sig aldrig likt.

Han jobbar som bartender och drömmer om att spara tillräckligt med pengar för att gifta sig. När en eldsvåda förstör stora delar av nedre Manhattan drabbas han hårt. Hemlös, arbetslös och vanställd ser han ingen annan räddning än att tacka ja till sin brors erbjudande om ett jobb inom poliskåren.

Timothy hamnar i det ökända sjätte distriktet. En kväll på patrull hittar han en blodig flicka som berättar om de begravda kropparna norr om 23d Street.
Kampen för rättvisa kan komma att kosta honom livet.
(Bilden och kursiva texten lånad från Bokus)


1 kommentar:

soffie sa...

låter bra!får kolla efter den.