17 mars 2013

Blommor och blader

Idag har jag faktiskt tagit en provcykeltur! Det var läääänge sen jag cyklade nu, pga influensa, kvarvarande hosta från influensan, minusgrader och allmän lathet.

Men jag tog en tur till Plantagen och köpte några sticklingar, fuchsia (olika sorter) och några pelargoner. Fast det finns inga bilder på dem...än. Jag ska plantera om dem snart. 

Nedan står min lilla chirita och spanar längtansfullt ut mot den blåa himlen (det där vita joxet är ingen komet utan en fiskmås) Såhär fint har vi dock inte haft idag, det har varit mer jämngrått ute. Fast fyra plusgrader ett tag...alltid något. 

Chirita är en liten rolig blomma, som är rätt lika Saint Paulan, både i växtsätt och förökning. Man kan alltså ta ett blad och sätta i jord (har provat) och även fröså dem (har provat det med)

Vad gäller blomnamn så är jag mest van vid de latinska namnen, som hoya och så. Det började när jag var vääääldigt liten och hade lärt mig läsa. Min mamma hade en blombok som jag studerade flitigt och lärde mig en massa latinska blomnamn. Och de sitter kvar. Mamma berättade att vi var hemma hos en tant som hade en fin blomma. Då utbrister jag tydligen: "Mamma, mamma, titta där är en Dipladenia Boliviensus!" "Va säjjer ongen?" sa tanten... 

Haha, jag minns det inte, men det är säkert sant...

(Vit bägarranka heter växten på svenska...men det klingar inte lika vackert..)

9 kommentarer:

Ullsag sa...

Det var inte dåligt. Jag kan inte ens alla svenska namn, köper för dom är fina.

Din blomma är jättetjusig, sticker upp lite mer så den syns bra också.

Tack för din kommentar. Nej det är nog bra att jag inte bor bland vilddjuren. Då hade jag nog inte suttit här idag.

Hoppas du haft en bra helg

Ullsag sa...

Glömde säga i går att jag haft den sidan också, Blogger som ju blev blogspot när man skrev. Men den gav ingenting. Ingen som hittade mig. Det var som att skriva en liten dagbok hemma och bilderna kom i fel ordning. Nu har jag en mobilblogg där istället, som jag för det mesta glömmer bort.

Ha en bra måndag. (Jag älskar måndagar har alltid gjort).

Kram

i stora drag sa...

Skönt med cykeltur förstår jag. Men nu visar ditt väder -10 grader, brr... det är ju kallt! Vi ska få snöstorm här ikväll, det har varnats och varnats dagen lång! Storm har vi redan, så det blir en kul blandning.

Den där blomman har jag aldrig hört talas om. Kul med rådjuret!
/Pia

Gunnar sa...

Det var inte dåligt att du kunde tala på latin vid så unga år. Vi brukar också köpa Fuchiasticklingar. Det finns ju många varianter. Tacksam växt att sen sätta i krukor på altan.

soffie sa...

jisses att ongen kunde det :) fin blomma du har nu blommar min november/påskkaktus igen :)

mammakero sa...

Otroligt att du kunde komma ihåg ett namn som jag nu knappt kunde uttala då jag läste. Fullt normalt för ett barn!!

AnnaKK sa...

Jag har upptäckt att jag tillskanskar mej fel uttal när det gäller latinska namn (som jag har läst nånstans och så där), så numera aktar jag mej faktiskt för att befästa dem! <:-)

Såg att det fanns penséer på Maxi igår, men inte ens såna känner man riktigt lust att köpa när vädret är som det är. Får se hur mycket av det utlovade ovädret som verkligen kommer hit idag, men det är hur som helst allt annat än varmt och skönt ute. Brrrr!

Men snart kan det väl ändå bara bli bättre!? 8-) Jag vill också ut och cykla!!!

söderevova sa...

Latin bör väl alla kunna...? *S*
Jag avstår att svänga mig i detta tungomål men jag minns när du lärde mig rövarspråket och jag blev fullständigt galen innan jag förstod hur du menade att jag skulle stoppa in o-na!
Men nu kan jag!

Hoha enon bobrora dodagog!

Lambergsfrua sa...

Inte dåligt av en lite knatte (knatta ska man kanske säga om en tös) att komma ihåg ett så långt och krångligt namn.Jag förstår så väl tanten som undrade vad ongen sa;)

Dotterns violer såg likadana ut för ett tag sedan. Hon planterade under de varma dagarna...

Kram!