22 mars 2013

Slump eller öde?

En mycket gammal vän till mig (alltså, vänskapen är gammal, inte vi) har lurat in mig i en diskussion om slump, synkronisering eller öde. Synkroniserad slump hade ju C.G Jung en hel del teorier om. Detta är dock inte evidensbaserat och har således inget stöd i vetenskapen. 

Ja, hur ligger det till egentligen? Är det en slump att man går och tänker på en person och så ringer den? Eller är det någon slags synkronisering? 

Determinism är en världsåskådning som menar på att allt är förutbestämt. Fast det låter lite farligt. Då kvittar det ju vad man gör, för allt är ju ändå bestämt att inträffa. ("Jag kan köra på vänster sida på vägen i 120 km/h, för är det meningen att jag ska dö så gör jag, annars inte")

Men vem skulle ha suttit och skrivit schemat för detta då? Nä, det tror jag inte på.

När man har en hög med 50 bollar, 25 röda och 25 blå, och slumpar fram dem, så SKULLE det kunna bli så att det i en följd kommer fram 25 röda bollar. Fast det blir ju aldrig så (eller nästan aldrig). Detta går säkert att räkna ut matematiskt. (Gör det om ni vill ;) 

Själv är jag absolut icke ateist ( då VET man att det inte finns nån högre makt som styr, och hur kan man VETA det?), inte heller tror jag på något förbestämt öde. (Vem bestämmer det?) Snarare är jag Slumpivist, eller vad det kallas. Man kan ju styra sina egna handlingar, men inte andras. Ibland tänker jag på vad som hade hänt om jag inte hade (gått den vägen, bestämt mig för att gå till det där stället...osv) Det VET man ju aldrig! 

Nä, livet är mer som ett pingpongspel där man skjuts runt och aldrig vet var man hamnar nästa gång! Tror jag...

Vad tror ni?

5 kommentarer:

söderkarma sa...

Är det en ren slump att jag nu skriver eller är slumpen synkroniserad? Hm...slump är inte enbart en slump om jag singlar en slant om vilken sida som ska komma upp. Olika faktorer såsom hastighet,om det finns vind eller om slanten är ojämn. Kanske väger mer på en sida...kungen ä ju tung!
Slumpen är iallafall vetenskaplig testad och är godkänd.

Vårt öde kanske vi skapar genom våra egna handlingar????
Om jag väljer att ställa mig utanför lagen blir ju mitt öde kåkfarare. Men jag kan ju förändra mitt öde som väntar om jag ändrar beteende och då kan jag ju istället bli polis eller är mitt öde där skrivet att jag ska bli snut??????? Nä, något bestämt öde som vi föds med tror jag inte på men sannolikheter för ett visst leverne präglas tidigt in i oss genom vilken samhällsklass vi kommer ifrån och vår miljö samtidigt med samhällets normer i övrigt. Pust!

Något som jag tror på är - som du bäddar får du ligga,som du sår får du skörda och sanningen hinner alltid ikapp...utan att vara troende kristen!
Men visst har Jesus funnits som en helt vanlig människa!

Karma passar också bra...
orsak och verkan. Men tveksam till tidigare liv fast att jag säger att jag varit bagare då! ;-)

Njaaaaaaaaaaaa är detta mitt öde att tro så här för någon slump kan det ju inte vara!

Nu ska jag gå och synkronisera mig med min knorrande mage, ha det gott i kvällningen om ditt öde vill!

Nonne sa...

ALLT har en mening och våra liv styrs helt o hållet av våra val. Å det e just våra val som formar oss till just dem vi är. Det finns alltid ett OM....

Livet e inte en raksträcka utan en kringelkrok med backar, törnen och avstickare som ständigt tvingar oss till nya val.

soffie sa...

NÄ jag tror nog inte att livet är förutbestämt jag tror nog mer på slumpen....för vem skulle annars ha bestämt det???kramen

Mimmi sa...

Det är ingen lätt fråga att svara på ..då ingen vet ju .Jag tror ibland på ödet ..och ibland tror jag det är slumpen ..mycket kan vara vilket man VILL det skall vara också :)
kramizz

Lambergsfrua sa...

Till stor del tror jag att vi styr våra liv själva. Våra egna beslut avgör. Vi har (nästan) alltid ett val och valen avgör hur våra liv gestaltar sig. För övrigt tror jag det är tillfälligheter eller slumpen som avgör. Jag tror inte att något är förutbestämt.
Svåra frågor, som man verkligen kan fördjupa sig i.
Varm kram,
Lambergsfrua