30 augusti 2013

Ett foto berättar igen.


Fem syskon står framför ett gammalt hus. Året är 1923 och fotot är taget av en herr Aronson, han åkte sedan till USA och blev guvernör i Montana. Men nu ska vi se vad det är för pojkar som står framför det gamla huset. Den äldsta heter Tore, sen kommer Nils, Manne, Georg och Lennart. Nils är 9 år. Att bli fotograferad hörde inte till vanligheterna för de här pojkarna!  

Tre år senare var Lennart död. I bouppteckningen efter honom står det att stalldrängen Ragnar Gustafsson och hans hustru Adelina Gustafsson är de som ärver honom. Hans efterlämnade tillgångar bestod av:
Den avlidnes gångkläder á 20 kronor.
Sparkassebok i AB Svenska Handelsbanken á 7, 30 kronor.
Begravningskostnaderna var 50 kronor.
Sålunda blev det en brist på 22,70 kronor. 

Vem som betalade bristen förtäljer icke historien. Inte heller vad Lennart dog av. Kanske var det influensa som härjade och som han inte klarade. 

Tre år senare, 1931 skulle också mamman gå bort, endast 38 år gammal. Kvar var då de fyra pojkarna, som nu fick hjälpa till i hushållet så gott de kunde. De var ute och arbetade sen länge, bonddrängar på en statargård behövdes alltid. Nils, som hade gott "läshuvud" ville gärna studera vidare, men det var det inte tal om för en "statarunge". Han tyckte även om att spela och sjunga och ville köpa en gitarr, men se det gick inte för sig heller. Men ett munspel räckte pengarna till i alla fall! 

8 kommentarer:

Gunnar Deckare sa...

Har du letat efter dödsnoteringen i kyrkböckerna? Ibland står det orsaken. Min ffff...far dog av Heftig feber står det som ett exempel.

söderblöta sa...

Även Sverige har varit fattigt
men det tycks många ha glömt.

Jättefint foto och var och en av pojkarna har sina livsöden att berätta för oss om vi vill lyssna.

Stora drömmar om en gitarr som blev till ett munspel.
Bättre något än inget...

Mimmi sa...

Oj .Hon blev inte gammal .
är det din andra hälft som är med i denna historia?
Det är otroligt intressant att läsa och kolla hur det var för i tiden ..vi skall inte klaga :)
kramizz

Me, Myself sa...

Spännande med gamla foton
Kram / Karin

♥ Carina ♥ sa...

Allt var kanske inte bättre förr...
Kram och trevlig helg!

Soffie sa...

Otroligt bra skrivet ,kul med gamla foton...kram

Nonne sa...

Så spännande och intressant att läsa om gamla levnadsöden som ibland slutar alldeles för tvärt. Munspel är dock ett mycket bra och vackert platsbesparande instrument:-)Trevlig helg!

mammakero sa...

En kortfattad och mycket intressant historia med utgångspunkt från ett gammalt fotografi. Du gör det så bra, jag gillar dessa fotografihistorier lika mycket som dina pratbubblebilder! Härligt!