28 mars 2013

Nu går våren gjennem Nyhavn..


 I morgon bitti åker vi till Köpenhamn över påsken, jag hade hoppats att det skulle vara varmare där än här, men enligt väderprognosen ska det bli lite snö eller regn, bläää...Men inte mycket att göra åt, och vinterkläderna är man ju van vid att ha på sig. Smörrebröd ska ätas i alla fall!! Sen får vi se vad vi hittar på...

För ett år sen, den 27 mars, såg det ut så här: 



Solljuset är väl detsamma, men 5 grader varmt är inte varmt, om man säger så...och envisa minusgrader på natten...

26 mars 2013

Cyklist, javisst!

Idag har jag cyklat till stan (och hem igen naturligtvis), det var riktigt skönt, fast det går långsamt. Vägarna är ju helt bara här, fast det är mycket grus på cykelvägarna. Men det är sån frihet att cykla om jag vill åka till bibblan på vägen hem eller handla lite. 

Denna cykel är dock inte min...det sitter en massa kajor i träden runt torget och har man parkerat sin cykel där så blir den lätt nedsmutsad. Nu har den inte stått där en dag bara, utan snarare en längre tid. Det är en hel del cyklar där, somliga är ganska fina, så jag förstår inte hur ägarna tänker?

Här är det hundfotografering på gång! Ett stadigt grepp om nosen...undrar om han photoshoppade bort handen sen? 

Min lilla syren börjar få lite knoppar! Jag tog in några kvistar för nån vecka sen, och det här blir spännande! 

Vädret här i stan har varit soligt (som vanligt) och 5-6 plusgrader, så snön smälter bra! Fast det är ju inte SKÖNT ute i alla fall tycker jag...Det är det först när det blir varmare ändå! 

23 mars 2013

Förra året

Nedanstående bild är faktiskt tagen den 22 mars förra året...Ett år och en dag senare är det en massa is på älven. Får se när den behagar gå upp! 

För övrigt är det bloggtorka...har ingen fotolust att fota nåt ute pga snö och kyla. Jaja, så värst mycket snö är det väl inte kvar, det smälter på dagarna, men det är fortfarande jäddrigt kallt på nätterna. 

Nu ska jag kolla på Mr Selfridges, en engelsk serie som är jättebra! Som de flesta engelska kostymfilmer...I väntan på Downton Abbey som ska spelas in nya avsnitt av nu i vår...

I dag har jag varit på ett årsmöte hela eftermiddagen, och i morgon är det dags för ett nytt...fast det är inte förrän på kvällen. 


22 mars 2013

Slump eller öde?

En mycket gammal vän till mig (alltså, vänskapen är gammal, inte vi) har lurat in mig i en diskussion om slump, synkronisering eller öde. Synkroniserad slump hade ju C.G Jung en hel del teorier om. Detta är dock inte evidensbaserat och har således inget stöd i vetenskapen. 

Ja, hur ligger det till egentligen? Är det en slump att man går och tänker på en person och så ringer den? Eller är det någon slags synkronisering? 

Determinism är en världsåskådning som menar på att allt är förutbestämt. Fast det låter lite farligt. Då kvittar det ju vad man gör, för allt är ju ändå bestämt att inträffa. ("Jag kan köra på vänster sida på vägen i 120 km/h, för är det meningen att jag ska dö så gör jag, annars inte")

Men vem skulle ha suttit och skrivit schemat för detta då? Nä, det tror jag inte på.

När man har en hög med 50 bollar, 25 röda och 25 blå, och slumpar fram dem, så SKULLE det kunna bli så att det i en följd kommer fram 25 röda bollar. Fast det blir ju aldrig så (eller nästan aldrig). Detta går säkert att räkna ut matematiskt. (Gör det om ni vill ;) 

Själv är jag absolut icke ateist ( då VET man att det inte finns nån högre makt som styr, och hur kan man VETA det?), inte heller tror jag på något förbestämt öde. (Vem bestämmer det?) Snarare är jag Slumpivist, eller vad det kallas. Man kan ju styra sina egna handlingar, men inte andras. Ibland tänker jag på vad som hade hänt om jag inte hade (gått den vägen, bestämt mig för att gå till det där stället...osv) Det VET man ju aldrig! 

Nä, livet är mer som ett pingpongspel där man skjuts runt och aldrig vet var man hamnar nästa gång! Tror jag...

Vad tror ni?

21 mars 2013

Lite pics

Jamensåatt...såhär såg det ut i Stockholm! 

Huset där vi var på kurs: 

Utsikt från Finlandsfärjan hotellrummet:

Hötorgskonst! Visst är det tjusigt! 

Drottninggatankonst! Jag vet faktisk inte varför denna soffa var invirkad...

Utsikt från hissen upp till rummet! Huuu....glasdörrar....

Kuliga detaljer på gamla hus: 

För övrigt har det varit lika j-a kallt som vanligt idag. Soligt, javisst, men det blååååser i träa! Det känns som om vi fastnat i nåt limbo, helvetets sjunde krets måste vara detta väder. Blä. Dubbelblä! Jag vill ha vår! NU! 

20 mars 2013

Stockholmia

Jag har varit i Stockholm några dagar på en liten kurs...det var ännu mer snö där än här (inte mycket till tröst, men lite) Kalla vindar gjorde det inte så värst inbjudande för promenader. Men vi behövde inte vara ute så mycket som tur var. 

Som väderleksrapporten ser ut så finns det inget ljus i tunneln på detta helvete som stavas v-i-n-t-e-r. Jag ser ingen som helst fördel med den. Förutom att det är mygg/fästing/knott-fritt då. Nej, nu vill väl varenda kotte att det ska bli minst 10 grader varmt och våååår! 

Nedanstående bild är tagen 19 mars 2011, det var tydligen inte så varmt ute då heller...detta året har jag inte gjort misstaget att köpa en viol och ställa på balkongen...frågan är om det går att ha några blommor där alls i år. BLIR det nån sommar tro??? 

Jag har däremot härmat AnnaKK och plockat in några syrenkvistar för att se om de vill blomma! De har börjat bli lite gröna i alla fall...

17 mars 2013

Blommor och blader

Idag har jag faktiskt tagit en provcykeltur! Det var läääänge sen jag cyklade nu, pga influensa, kvarvarande hosta från influensan, minusgrader och allmän lathet.

Men jag tog en tur till Plantagen och köpte några sticklingar, fuchsia (olika sorter) och några pelargoner. Fast det finns inga bilder på dem...än. Jag ska plantera om dem snart. 

Nedan står min lilla chirita och spanar längtansfullt ut mot den blåa himlen (det där vita joxet är ingen komet utan en fiskmås) Såhär fint har vi dock inte haft idag, det har varit mer jämngrått ute. Fast fyra plusgrader ett tag...alltid något. 

Chirita är en liten rolig blomma, som är rätt lika Saint Paulan, både i växtsätt och förökning. Man kan alltså ta ett blad och sätta i jord (har provat) och även fröså dem (har provat det med)

Vad gäller blomnamn så är jag mest van vid de latinska namnen, som hoya och så. Det började när jag var vääääldigt liten och hade lärt mig läsa. Min mamma hade en blombok som jag studerade flitigt och lärde mig en massa latinska blomnamn. Och de sitter kvar. Mamma berättade att vi var hemma hos en tant som hade en fin blomma. Då utbrister jag tydligen: "Mamma, mamma, titta där är en Dipladenia Boliviensus!" "Va säjjer ongen?" sa tanten... 

Haha, jag minns det inte, men det är säkert sant...

(Vit bägarranka heter växten på svenska...men det klingar inte lika vackert..)

16 mars 2013

Ut på promenad

 Igår gick jag ut en liten, liten sväng fram på dagen, när solen värmt upp luften till HELA noll grader (bättre än -10). Nåja, jag gick runt en sväng bland villorna på Bellevue. Relativt snöfritt bitvis i alla fall. 

När jag tittade bort mot skogen mellan två hus så såg jag något som rörde sig! Ett rådjur! Fast sen såg jag att det var två...en hanne och en hona! 

Bocken hade stooora horn! Och pälsiga.
Rået hade inga horn (därför förstod jag att det var en hon) och hon såg mig, fast det var nog hundra meter mellan oss, om inte mer. Jag zoomade in 40x med Panasonicen, den ger helt ok bilder på det avståndet, även om de är lite korniga om man förstorar upp dem. (Så klicka inte på dem om ni är känsliga för sånt ;)

 Lite längre bort satt det något i en antenn:

Och efter att ha zoooomat in igen så såg jag att det var sidensvansar! Fast en hann flyga...

Solen tog bra på snöhögarna och det har bildats så fina is-stalaktiter! (StalakTiter hänger från Taket och stalagMiter kommer från golvet) 

Nästan som Lummelundagrottan, eller hur? Fast där har jag aldrig varit...

Sen fanns det riktiga odjur också! Här är en is-marulk i färd med att kasta sig över ett byte. (Inte mig)

Vägen hem gick förbi Kartberget bredvid Björkås. Där håller de på att bygga ett nytt bostadsområde med 66 tomter. Just nu sprängs det och läggs ner avlopp och sånt där. Fast när jag gick förbi var det väldigt lugnt, de kanske hade fredagsmys i timmerkojan, vad vet jag.. :D

15 mars 2013

Blommor och kometer

Jag har ju spanat efter kometen Panstarr i veckan. Från mitt köksfönster har jag utsikt mot väst, där den skulle befinna sig rakt under nymånen. Än så länge har jag inte sett något, men den ska klättra högre upp på himlen ett tag, så kanske...kanske..

Det är INTE kul väder ute! Soligt, javisst, men KALLT! Jag avskyr när det är såhär kallt. Jag nöjer mig med att titta på mina fina klöver som har kommit upp:

På senhösten får de torka ner och förvaras på vinden, sen tar jag fram rotknölarna (rhizomerna) och planterar om dem. Det dröjer bara nån vecka innan de vecklar upp sina fina små paraplyer! Det här är sån där stor lila klöver.

Annat som blommar inne är chiritan, den har jag haft i många år nu!

Även hoyorna tycker om ljuset och blommar:

Små söta blommor som luktar gott! 

Min andra hoya (som jag glömt namnet på) har blommat ut och då blir det såna här små blomställningar kvar:

Jag SKA försöka gå ut lite mitt på dagen, när temperaturen med solens hjälp stiger till runt nollan...Åh, vår, var är du??? 

13 mars 2013

Förra året

Förra året vid den här tiden var det mycket varmare...den 13 mars var det hela 17 grader varmt! Det har det INTE varit idag, brrr! Inga plusgrader på hela dagen tror jag, fast solen tar på snön, det är ju alltid något. Det finns en del konstiga människor som gillar att det fortfarande är vinter! Hm..Nej, nu får det gärna bli vårigare! 

Inte visste jag att gatupratare måste besiktigas: 
Den här har blivit godkänd även för i år! 

Bloggtorkan är rätt total...och ävenså datorintresset. Igår hade jag inte på datorn på hela dagen. Eller kvällen. 

Jag följer Gränspoliserna Australien på teve...Det är kul att kolla på när folk försöker bortförklara varför de inte deklarerat MAT på en lapp. "Mat? Nej, det här är tillagad kyckling/sås/svalbon" Hahaha! 

Och jag får oändliga lektioner i hur/var man kan smuggla knark. Nej, jag ska inte göra det...det räcker att kolla på teven! Huuu...Jag blir nervös bara av att kolla! 

Snart börjar det..ikväll är det bara ett avsnitt, för sen visas det hockey...


11 mars 2013

Boktips!

Under ett besök i en simbassäng simmar  Margaux fram till en man som ler mot henne och hon frågar: "Får jag leka med dig?" Detta blir upptakten till ett 15-årigt förhållande mellan den femtioettåriga Peter och den sjuåriga Margaux. 

Margaux är en flicka som inte blir sedd hemma, med en psykiskt skör mamma och en pappa som jobbar mycket och dricker mycket. Hon och mamman är ofta hemma hos Peter där de kan koppla av. Men allt har sitt pris och man får följa hur Peter manipulerar Margaux allt längre in i vuxenvärlden. Hon känner att detta inte är rätt, men är ändå djupt fäst vid Peter. 

När hon blir lite äldre finns alla de klassiska tecknen där, magont, ilska, depression, men ingen förstår riktigt hur det ligger till. 

Boken är ett exempel på hur pedofiler manipulerar barn, så de luras att acceptera en världsbild som inte är deras. 

Otäck och gripande, men rekommenderas ändå varmt! 

10 mars 2013

Maränger!

Jag bakade surdegsbröd idag och när det var klart fick jag för mig att göra maränger, jag hade ett par äggvitor över sen jag gjorde aioli! Sagt och gjort, viiiiiiiisp....länge. Tur att det finns elvispar. Sen klickade jag ut dem på en plåt och gräddade i 45 min i 125¤. Sen fick de stå inne i ugnen (ja, de står kvar där än). Och de känns torra och fina. Jag har inte ätit nån...
 "Får jag komma ut ur ugnen nu?"

Dagen idag har varit solig, men svinkall eftersom det blåste en del också. Så min vana trogen har jag inte varit ute mycket alls. Jag hatar att vara ute när det är kallt. 

Fina påskliljor har jag fått! Eller är det narcisser? De är inte stora i alla fall...

Annat som blommar i fönstret:

Jag vet inte vad den heter, det är en liten blomma som ringlar ner sina små prickiga blad:

Pelargonerna verkar gilla att bli omplanterade, jag ska klippa ner dem om nån vecka, så de blir buskigare. 

09 mars 2013

Grön sak!

Tja, gräslök är väl en grönsak! Eller en rotsak? Eller en lök bara? I alla fall så har det kommit upp en liten grön sak i min kruka på balkongen! Den har stått o-invirad hela vintern och det går tydligen bra. I skrivande stund är det nästan -8 ute, men jag hoppas att den lilla gröna saken ska klara sig. För jag vill äta upp den! Ja, inte än då, jag väntar på fler gröna saker.

Kokt färsk potatis med gräslök är det bästa jag vet att ha som pålägg! Hm..två saker på en smörgås, då TVESOVLAR man ju. Är det nån mer som säger så? Det är nog ett ganska västgötskt uttryck...
Sambon är iväg och spelar några mil norr om Karlstad och jag var ju "tvungen" att kolla på Melodifestivalen. Nja, inte hela då, bara en del låtar. Jag väntade ju på att Mr Selfridge skulle börja (engelsk kostymfilm) och den var ju hela trekvart senare än vanligt, aaagh! Men jag lyckades vara vaken (och är vaken än, som synes)

Sen har jag hittat ett nytt beroendeframkallande spel på mobilen, det heter Quiz Battle och är på svenska. En massa frågor om allt möjligt, en del är svåra, andra jättelätta. Man spelar mot en motståndare, precis som i Wordfeud. 

08 mars 2013

Dramatik på hög nivå!

Jag såg att det var ett jäddrans fladdrande runt en skorsten som jag ser från mitt köksfönster. (Alla bilderna är således tagna med rätt lång zoom med Panasonicen)





Jag såg inte riktigt vad det handlade om förrän jag kollade på bilderna i datorn. Kajorna hade tydligen hittat nåt gott och måsarna upptäckte det rätt snart...så även skator och kråkor! Haha! 

Vädret är som synes väldigt "fint" alltså soligt som bara den, men -8 grader var det i morse, nu är det några plusgrader i alla fall..

06 mars 2013

Ingen värma än

Det töar på bra ute...men nån vårvärme är det inte och lär inte bli heller på den närmaste veckan...men vi går åt rätt håll och det är det viktigaste! Det ska bli härligt att ha något annat på sig än den svarta jacka jag har haft på mig vid utgång de senaste månaderna. Det är en jacka jag köpte på Maxi för sådär fem år sen för ungefär 350 kronor! Den är så himla praktisk, den har en bra luva som man kan dra åt (bra vid cykling) och är lagom varm.

Är det riktigt RIKTIGT kallt så slår jag på storsläggan och tar på mig min dunjacka (inköpt på Myrorna för trettio kronor för en hel del år sen). Den behöver man inte ha nån tröja under. 

Men jag längtar efter lite ljumma vindar...

04 mars 2013

Icke virus!

Idag har jag lyckats med något som jag inte lyckades med förra gången, tjoho! Det var ju att försöka ta bort viruskyddet i lilla laptopen. Nu hade jag fått rådet att man ska inaktivera internet först innan man avaktiverar virusprogrammet. Varför vet jag inte... 

Sagt och gjort, jag ägnade förmiddagen på jobbet åt detta. Det är INTE helt lätt att navigera i Windows 8...jag hade glömt var kontrollpanelen var, så jag letade...och letade...och försökte googla, men då kom jag ju inte ut på internet. Javisst, ja, jag hade ju stängt av det.


Nåja, till slut hittade jag dit jag skulle och tog bort programmet. 

Nervöst satte jag på internet igen och voila! Jag kom åt alla konton och allt var som vanligt! Nu har jag AVG som virusskydd i stället. Puh. 

Den här har kommit tillbaka till björken också! Nu är ju inte ringduvor flyttfåglar direkt, men man ser dem inte så ofta på vintern!