25 mars 2009

Våffelmix

Idag är det Marie bebådelsedag, och om man räknar på fingrarna så blir det faktiskt nio månader till juldagen, då Jesus anses vara född (för det är inte Kalle Ankas födelsedag man firar, även om det kan tyckas så). I almanackan står det också att det är Våffeldagen, vilket faktiskt är en försvenskning av vårfru-dagen (frun är alltså Jungfru Maria), antagligen för att vi svenskar skulle få en anledning att frossa i våfflor. Och för att affärerna ska få sälja våffelmix...

"Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger kvar den 25 mars." (Från Nordiska Museets hemsida)

Och tro det eller ej - denna dag anses vara slutet på vintern och början på våren! Synd bara det var minus 4 grader i morse.
Lite frostnupna penseer. Men de ska härdas!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det viste jag inte,inte kul att läsa att det är 9 månader till juldagen,mardröm,och sant att 88an har nog funnits hur länge som helst,ha en bra dag.