02 september 2012

Boktips!

Jag måste bara tipsa om den här boken:
Det är en av de bästa jag läst på länge! En underbar liten historia om en flicka som bor i en gruvby med sina bröder och en handikappad far. Hon får i uppdrag att gå och se filmer på den lilla biografen i gruvbyn och sedan återberätta dem för familjen och sedan en växande publik.

Den tioåriga María Margarita har en unik begåvning: hon kan levandegöra och återberätta filmer på ett sådant fängslande sätt att åhörarna tycker att hennes berättelser är bättre än själva filmerna. Den tråkigaste svartvita film förvandlas till en sprakande orgie i färg i hennes beskrivningar och invånarna i den lilla gruvbyn i Atacamaöknen vallfärdar till familjens enkla skjul för att få höra filmerna beskrivas. När en film med Marilyn Monroe, Gary Cooper eller Charlton Heston i huvudrollen kommer till gruvbyns skraltiga gamla biograf skramlar familjen ihop till en biobiljett och iväg skickas flickan för att senare på kvällen under sin pseudonym Santa Fe Delcine åskådliggöra hela härligheten inför en hänförd publik. (lånat från Norstedts)

Författaren har själv arbetat i salpetergruvorna och lärde sig läsa när han var 20 år! (Han är född 1950) Jag älskade språket i boken och det finstämda berättandet av bokens jag, Maria Margarita. Sydamerikanska böcker har en fängslande charm och värme tycker jag! 

Det skulle inte förvåna mig om det snart görs film av denna bok. Kom ihåg var ni läste det först ;) 5 kommentarer:

♥ Carina ♥ sa...

Haha ok, jag ska lägga det på minnet :)
Kram

Mallan sa...

Den låter intressant och lite udda. Tack för tipset!

AnnaKK sa...

Vilken härlig idé till en bok, måste jag säga. :-) Jag ska minnas det här inlägget, sen när filmatiseringen av den kniper ett antal Oscars! :-D

Gunnar sa...

Det där låter som en bok i min smak. Jag hoppas den finns att reservera på biblan. Jag ska strax kolla.
Tack för tipset!

Gunnsr sa...

Jepp! Den fanns och nu har jag reservat den.