15 januari 2009

Bu!

Det är tur att jag inte är lättskrämd nuförtiden, för igår kväll sträckläste jag en av de bästa skräckromanerna jag någonsin läst. Nej, det var inte Ajvide Lindqvist, utan något ännu bättre, "Styggelsen" av Amanda Hellberg. Den handlar dels om Singa, en liten flicka från Finland som är i Västgötabygden med sin far och hans kringresande tivoli och uppträder som medium. Människor blir lurade (och vill bli lurade).
Hon kidnappas av en sjuksköterska från trakten som tillsammans med sin bror som är pastor i en liten församling försöker utnyttja Singa för sina egna syften. Bokens andra del utspelar sig i nutid, en ung kvinna som arbetar på ett vårdhem börjar känna och se saker som hon inte förstår. Sakta vävs dåtid och nutid ihop på ett mycket intrikat sätt.
Språket i boken är lättflytande och det är hela tiden en underton av skräck fast den ibland är reell och ibland övernaturlig.
Frågan är vilket som är värst?

2 kommentarer:

Anonym sa...

å den ska jag kolla efter,
det är så roligt när man får tag i en sån bok som man ej kan släppa,
önskar dej en go natt

Anonym sa...

Tänkte bara säga hej när jag ändå tittade in. Fina bilder, man längtar nästan ut efter flera dagar inne med huvudvärk och den där satans febern som inte ger sig riktigt. I dag kom Alice hem från skolan, ligger och läser Stephanie Meyer, på engelska. Jag är såååå avundsjuk, men stolt också, för att hon kan. Jag tappar för mycket nyanser och tröttnar för att det går så långsamt när jag läser på engelska. Kram, Lotta