28 juli 2013

Donau del 11 Budapest

Ja, vi seglade vidare från Sturovo mot Budapest! Nu var vädret riktigt behagligt och man kunde sitta ute på soldäck och spana på de vackra omgivningarna. Efter Sturovo kommer man in i Ungern helt och hållet och efter att ha runnit österut så svänger nu Donau och rinner söderut genom Ungern. Den fortsätter ju sen ut i Svarta Havet, men så långt ska inte vi åka med...

Här är en lånad bild från Wikipedia som visar Donaus sträckning: 

Hej och hå, segla på...nej visst, vi hade ju inga segel, det var en motorbåt. Men det var skönt att sitta där framme i fören och njuta av färden! 

Och titta på alla borgar på klipporna...


Det fanns även andra sorters båtar på floden, här är det nån slags husbåt...

Och en borg på en klippa! Här svänger Donau...

Vi åkte igenom ett område som var känt för sitt djur-och fågelliv, men jag såg inte så mycket av det. En och annan häger och nån rovfågel skådade jag. Och några skarvar. 

Intressanta hus som är byggda på sluttningarna ner mot Donau! 

Nu närmar vi oss Budapest! Här syns en av alla broar som går över floden. 

Här ska vi åka in under en av broarna...vilken var det tro? Jag tror att det är Kedjebron, som öppnades 1849 och som var Budapest första permanenta bro. Den har en massa fina utsmyckningar! 


Här under är det Frihetsbron som byggdes mellan 1894 och 1896, men som så många andra broar så sprängdes den under andra världskriget av tyskarna, men blev återuppbyggd redan 1946. Alla dessa broar behövs ju för att binda ihop staden som består av Buda-sidan och Pest-sidan (Buda=Berg, Pest=Platt). 

Ser ni fåglarna högst upp på pelarna?

Det är en TURUL, en mytisk fågel som liknar en falk. Den troddes förbinda jorden med underjorden och föra med sig ofödda barnandar i form av fåglar. Den används idag på vapenskölden hos den ungerska armén och det finns lite olika Turul-monument i Ungern. 

Fantastisk vacker kyrka som jag inte minns vad den hette, sorry! 

Här är i alla fall Mattiaskyrkan! Den uppfördes redan 1015 och renoverades på 1800-talet. Ser ni de vackra taken nedanför? Såna tak fanns det lite här och var runt Budapest, det är keramiktak! 

Nedan är det Ungerns parlament. Byggnaden invigdes 1896 vid Ungerns 1000-årsfirande.

Mattiaskyrkan igen. Den ligger alltså på Buda-sidan, den bergigare sidan av staden. Vi ska upp dit i nästa avsnitt av den här evighetsserien ;)


Uppe på berget finns ett monument över en viktig person här! Det är biskop Gellert, som på order av kung Stefan I (han som kröntes i Esztergom i del 10...) spred det kristna budskapet över Ungern. Det var inte populärt hos vissa grupper, så det blev uppror mot kristendomen! 

Sägnen berättar att Gellert blev stoppad i en tunna som spikades igen och slängdes nerför berget mot Donau! Statyn står just vid den platsen där han blev nerknuffad....Vid foten av statyn knäböjer en ungrare som konverterat till kristendomen. 

Så kan det gå om inte haspen är på, som man säger...

Budapest är ju också känt för sina många bad, och det här är väl en av de mest kända, Hotell Gellert, som öppnade runt 1916 och var dåtidens lyxigaste bad. Nu kanske det är lite slitet, vad vet jag, jag var inte inne och badade...

Här får man inte vara höjdrädd om man ska upp och putsa fönster eller vad han nu gör, huuu....men han har säkerhetslinor i alla fall! 

Jag måste erkänna att vi inte såg så jättemycket av själva Pest-sidan, vi låg förtöjda med båten lite längre bort från centrum (det är tydligen rätt maffiastyrda priser på båtplatserna här, och de har gått upp så otroligt mycket i pris de senaste åren. Så de närmare city är väääldigt dyra.). 

Det var rätt varmt denna dag, den 1 juli, så vi hoppade av bussen vid Saluhallen och gick sedan nerför den kända shoppinggatan Vaci utca. 

 Fina blomplanteringar under gatlyktorna! 

Och höööga hus med fina balkonger! 

 Här kunde man beskåda en skylt som talade om att minsann hade inte vår egen Karl XII rastat här! 


Shopping, ja...allt från kristallskålar till såna här mössor kunde köpas...Och nej, jag köpte ingen! :D

 Saluhallen i Budapest var helt otrolig! Den ritades 1896 av Samu Pecz och renoverades 1994. Hallen är 10.000 kvm stor och har flera våningar där det säljs allt från broderade dukar till paprikor. Paprika är ju en av ungerns stora exportvaror, och de använder den mycket själva till allt möjligt i matväg! 

 Nej, jag köpte inget här heller...sambon tyckte det var för rörigt där inne, så vi tog bara en liten sväng för att kolla. Jag skulle nog kunna gå där en hel dag...och titta! 

Och så blev det kväll denna dag också! Här är konserthuset i Budapest, tjusigt upplyst. Vi hade denna fina vy från båten, som alltså inte låg förtöjd vid världens ände, bara en halvtimmas gångväg från centrum. 

Nästa del blir det till att följa med upp i bergen på Buda-sidan! Om ni vill...och inte är höjdrädda! 

4 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Tack för dagens resa ,kram Nette

♥ Carina ♥ sa...

Intressant att få följa med längst Donau :)
kram

soffie sa...

vilka vackra hus ,den staden skulle jag vilja se,

mammakero sa...

Vilka härliga keramiktak! Så snyggt och ändå är det bara ett tak...
Jättekul att hänga med på din resa! Ser fram emot nästa avsnitt!