29 juli 2013

Donau del 12

Dagen efter kvällen före (som var vår sista natt på båten, för vi skulle bo en natt på hotell i Budapest) så åkte vi med på utflykten på Buda-sidan av staden. Det var rätt mycket trafik och långa köer bitvis, men det gick rätt smidigt ändå att ta sig runt i staden. Bussen åkte i alla fall upp mot Fiskarbastionen på Gellertberget. 

 Det var rätt varmt...

Uppe på Gellertberget var det en fantastisk utsikt över Budapest! Det är ju en stor stad, med c:a 2 miljoner invånare. Staden slogs samman 1873, innan dess var den två skilda städer. 

På vägen kunde vi se hur broarna i Budapest såg ut efter andra världskriget, de var ju raserade de flesta och fick byggas upp igen (om ni klickar på bilderna så blir de större!) 

Och här är Budapest anno 1850!

Nu höll den här byggnaden uppe på berget att renoveras, men guiden berättade att det förekom hårda strider här uppe under kriget, och det är många kulhål kvar i väggarna. De ska väl renoveras bort nu tänker jag. Kulhålen, alltså, inte väggarna ;)


Kanoner står kvar som ett av alla krigsminnen! 

Och här är en sån där unik bild igen! "Fota mig!" "Ja, ja..." Statyn är en av flera här uppe som kommunisterna krävde skulle resas för att man skulle minnas att det minsann var de som befriade Ungern från fascisterna! 

Här är Frihetsstatyn, "Fröken Palmkvist" som guiden kallade henne! Lite gulligt namn, tycker jag! Statyn som uppfördes 1947 är en 14 meter hög bronsfigur som står på en 26 meter hög stensockel. Ursprungligen fanns det två andra statyer under henne, som nu är flyttade till statyparken (som vi ska besöka lite senare) 


En till panoramabild över Budapest:

Och så den vackra Mattiaskyrkan igen, det gör väl inget? 

Keramiktaket kan man beskåda lite närmare här! 


Uppe till höger i bild syns Fiskarbastionen, där var vi inte direkt...vi var ju uppe på berget (efter att busschauffören hade fickparkerat i en uppförsbacke!) men det var så varmt att vi letade upp en uteservering i skuggan och sambon fick sin efterlängtade öl! Så kan det gå. 

Frihetsbron igen: 

På väg ner från Gellertberget berättade guiden att här inne fanns en vinprovning där man efter att ha köpt en biljett fick ett glas i handen och så fick man prova sig fram bland en väldans massa viner! Haha, tur att han berättade det när vi var på väg därifrån, kanske ;) 

Nästa inlägg blir om lite statypark och mat! Det låter väl inte dumt...4 kommentarer:

AnnaKK sa...

Det är ju för väl att krigen inte har förstört ALLT iallafall - tänk om ingenting av dessa gamla fantastiska byggnader hade funnits kvar... Sen kan det väl i och för sej vara lite spännande med kanoner och annat överblivet krigsmateriel också, förstås! :-)

Det var inte mycket kvar i regnmolnen sen när ni i Karlstad hade tagit er ranson igår, kan jag meddela! ;-) Några få stänk har det kommit här i natt bara... Vill ha me-e-e-e-er!!!


mammakero sa...

Vackert att se allt så där från ovan! Buda bergen gör vyn storslagen! Kul att se det vackra keramiktaket i lite mer närbild! Bra att de bevarar lite krigskavanker, så jag hoppas kulhålen får vara kvar, som påminnelse över en hemsk tid.

ZielonaMila sa...

Interesting post, fantastic photos:) Greetings

Gunnar sa...

Tråkigt när kulturarv förstörs i krig. Verkar finnas en hel del i Budapest att titta på. Vi har inte varit där men skulle gärna ta en resa dit.
Vilken härlig semester ni verkar har haft med seglingen på Donau!