31 juli 2013

Donau del 13 Statypark och zigenarmusik

Memento Statyparken i Budapest är en väldigt intressant plats...om man gillar statyer. Tja, även om man inte är någon statynörd så är den intressant i ett historiskt perspektiv. Här står alla de statyer som under kommunisttiden i Ungern var utplacerade på olika ställen i Budapest. 

Här kikar Lenin fram ur muren. 

Och här står Marx och Engels. Parken är byggd så att man går igenom en symbolisk mur och kommer ut på andra sidan. Direkt efter att den kommunistiska regimen i Ungern fallit 1989 , stoppades statyerna undan. Dessa statyer står idag i parken som en påminnelse av den tiden.

Hål i muren. Som en stjärna. Symbolik de luxe! 

Ungersk bonde möter soldat! Såna här idealiserade statyer var ju vanliga...

Vädret var soligt som synes! Runt 25 grader, hade det varit varmare hade det varit rätt jobbigt, men nu var det helt okej att gå runt ett tag och titta på alla monumenten. 

Här nedan är en nyare staty som jag inte riktigt fattade vad det var...Soldater och ...ett paraply längst fram! Jahaja...

Den här bilden gillar jag! Kontraster. Pojke som vilar sig på den framrusande mannens fot. Statyn är baserad på en affisch som gjorde reklam för 1919 års revolution. 

Och en Trabant som står vid in/utgången. Haha, de är rätt söta, och vi såg en hel del på vägarna också! Till och med en som hade en husvagn efter sig...

Fjärilar fanns det i parken också! De bryr sig inte om krig och revolutioner och sånt tjafs...

Det fanns också två baracker utanför parken, i en av dem visades filmer hur hemliga polisen agerade och spionerade på människor. Skrämmande tanke att man aldrig kunde känna sig säker någonstans om man inte hade åsikter som delades av staten...


När vi var färdiga med statyer och fjärilar så var det dags för lite mat! Ungersk gulaschsoppa naturligtvis. Den serverades i en stor hink-kastrull som bars in och stod mitt på bordet. Riktigt god soppa också! 

Tjusigt retroporslin! 

Lite senare på kvällen så var det dags för "Ungersk afton". Vi åkte ut till en restaurang en bit utanför stan och där fick vi både mat och musik serverade. Det var ett s.k. zigenarkapell som spelade för oss. Några damer dansade runt med vinkrus på huvudena (prova inte detta hemma!) 

Sen gick zig... de romska musikanterna runt bland borden och man fick stoppa i lite sedlar i deras instrument om man ville! Och de var riktigt bra, så en sedel stoppades dit av mig! 

Paprikor hängde på tork i taket! Det blev inte många bra bilder härifrån, det var ingen bra belysning (fast mysig) och vi satt inne i ett hörn med en stolpe i vägen, så jag kom inte åt att fota så mycket. Denna restaurang var ett gammalt skjutsställe, där man kunde rasta sina hästar förr. Och kuskarna kanske...

Ja, det var detta avsnitt. Det är inte slut riktigt än.... ;) 

3 kommentarer:

AnnaKK sa...

Donau Del 13, borde det väl ändå vara!? ;-)

Men oavsett så är det fortfarande lika kul och intressant att läsa om resan!! :-)

Ha en fin första augusti!!!

soffie sa...

kul , det är verkligen roligt att få se allt som du har upplevt på er resa å du skriver så bra med alla fina bilder till. kul med en träff idag igen :)

mammakero sa...

Gillar verkligen att läsa om din resa! Njuter!