19 juli 2013

Donau del 8,

Framglidandes på Donau fanns det lite olika saker att titta på längs vägen, t.ex. dessa små söta fiskarkojor! Här nedan är en liten variant:

Och en lite större. Observera att de står på stolpar, det kan ha sin randiga förklaring (se vattenmärkena på husväggen...)

Och ännu en slottsruin på en bergstopp! Fantastisk! 

 Framme i Bratislava, som är huvudstad i Slovakien. Fram till 1918 var staden ungersk, och har idag c:a ½ miljon invånare. Bratislava slott ligger på en kulle 85 meter över Donau. Det var en lååång backe upp, och väl uppe så möts man av dessa trappor: 
Bara att traska upp...

Slottet förstördes i en brand på 1800-talet och återuppbyggdes runt 1950. (Fast hur kan såna här stenbyggnader brinna?) 

Panoramabild över Donau från slottskullen:

 Brinna, ja. Här borta är det lite gasverk som det brinner ur. Fast det är nog meningen...

Och så en sån där unik bild igen! Framtjatad av mig, "Fota mig när jag står så häääär!" "Suck, jaja, en bild då..." ;)

Sen gick vi neråt (puh!) från slottet och där stod denna figur! Han berättade att han spelade på ett gammalt slovakiskt instrument. Han sa säkert vad det hette, men se det har jag glömt! (Rättare sagt, jag uppfattade inte vad han så...) Det hette säkert något med en massa konsonanter..brjljslkssk eller nåt :D
Ja, det var lite bilder från slottet och så. Sen gick vi ner på stan, men det blir en annan historia! 
Tjingeling! 

(Min nygamla dator är sååå bra, snabb och trevlig, och jag kan ladda upp flera bilder på en gång här på bloggen, det kunde jag inte med den gamla...)

2 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Så trevligt med alla gamla slott .fina bilder ,trevlig helg ,Nette

mammakero sa...

Härliga bilder på intressanta sevärdigheter! Undrar alltid hur man kunnat bygga dessa slott eller borgar på så oländiga ställen! Och för så länge sedan! Skumt instrument! Hur lät det? Gnälligt? Kul med bilder på dej!