08 juli 2013

Donau del 2

Efter en första övernattning i Hannover (eller rättare sagt förstaden Lehrte) rullade vi vidare mot Nurnberg! Fast först ett stopp i staden Erfurt som är huvudstad i delstaten Thuringen och som även är känd för att Martin Luther studerade här. 

Lite tyska hus till att börja med, ja, de är rätt lika i de flesta städer, men så himla charmiga! Jag ska försöka att inte ha med alltför många...

Men det här är intressant! Det är en bro, närmare bestämt Krämerbrucke. (Jag har inte hittat hur man skriver tyska y på datorn...) Den tillkom 1325 och är 120 meter lång och bebyggd med 32 hus! Det är den äldsta och fullt bebyggda bron norr om alperna! 

Här går man alltså in på bron: 

En figur som sitter på en balkong och övervakar vilka som går förbi...

Ån rinner ut bakom husen: 

En variant på ett nygammalt hus! Knäppt kanske en del tycker, men jag tyckte det var fränt! De gamla husen avspeglar sig i den moderna glasfasaden. 

Och som på många andra broar fanns det hänglås med inristade namn. Nyckeln ligger väl på flodens botten och därmed ska kärleken bestå för evigt. Jojo...

Det här var intressant! Örten vejde (never heard of...) var en av de stora inkomstkällorna i staden för länge sen. Den användes till att färga saker blåa. Först skulle den bearbetas med urin dock (urk...) Den blev senare utkonkurrerad av indigon. Vejde användes till att färga den svenska flaggan! Ja, den blåa delen...och även karolinernas uniformer!  

På stadens torg höll man på att iordningsställa en teaterscen: 

 Landskapet var väldigt vackert, så de där böckerna jag hade med mig förblev olästa! Men båten då, tänker ni nu, båten! När kommer den? Snart...först måste vi ju igenom en del tyska små och stora städer. Och jag kan ju inte ha med 500 bilder i ett enda inlägg ;) Fast jag har raderat som bara den. Nu kanske det bara är 400 kvar...

Bussens lilla kombinerade cafe och bar var välbesökt vid varje stopp! 

Nästa bloggstopp blir om Nurnberg (var i h-e är de tyska y:na?) Jag lovar!!

5 kommentarer:

AnnaKK sa...

Ja, hur sjutton skriver man ü på datorn?? ;-)

(Jo, du trycker först på knappen med prickarna - och då syns ingenting! Sedan trycker du på u, och då kommer prickarna också fram!)

Ja, gamla tyska hus har verkligen charm!! Du kan gott ösa på med många foton av såna, tycker jag! Ska bli jättekul att få ta del av din/er resa här!! :-)

mammakero sa...

För mej får du hemskt gärna visa massor av husfasader! Älskar det! Vilken charmig bro med hus!! Tänk att bo där!

söderbo sa...

Ojoj så fint!
Spännande!

Mimmi sa...

Det var riktigt intressant ..detta med bron och husen på dom :) Sånt har jag aldrig hört talas om :)
Det var jätte bra bilder och text .. jag fick lära mig ganska mycket nu :)
kramizz

soffie sa...

ja vart tusan är båten då.... ;)