23 juli 2013

Donauresa del 10 Sturovo

Ja, då har vi lämnat Bratislava och reser vidare mot Budapest! Men först stannade vi i den lilla staden Sturovo, som ligger i Slovakien. 

Charmigt hus i Sturovo...eller inte...

Där skulle vi ligga för natten och dagens utflykt skulle gå till Esztergom som var Ungerns huvudstad mellan 900-talet och 1200-talet. Det är fortfarande säte för den främste ärkebiskopen inom den katolska kyrkan. 

Det är den största kyrkan i Ungern och den artonde största i världen! Det har stått flera kyrkor här förut, men denna påbörjades år 1822 och stod klar 1869.

Här är en kröningsscen där Stephan den I av Ungern kröns till kung! Stephan I föddes i Esztergom c:a 975.

 Orgeln var på sin tid störst i Ungern med 49 hållplatser, 3530 pipor och 3 manualer (allt enligt Wikipedia...) Den började renoveras på 1980-talet och är inte helt färdigrenoverad än...

Uppe på kullen där Esztergom ligger hade man en fin utsikt ut över Sturovo. Sturovo ligger alltså i Slovakien och Esztergom i Ungern. Länderna skiljs åt av Donau, som är en gränsflod på många ställen. 

I hytten vid pilen bodde vi...

 Vi gick hem från kyrkbacken till båten, och då passerade vi denna skylt på bron:
 Det är den ungerska vapenskölden. Eller den Esztergomska kanske...jag vet inte riktigt...

Här är det Ungern:

Och här är det Slovakien...

Skojiga hus som lutar lite...eller är det en synvilla? Kameran kanske luras?

Och så blev det kväll den åttonde dagen! Skymningen kom tidigt där nere, redan vid åttatiden började det skymma lite och vid nio var det mörkt! Men tjusigt ljus över bron mellan länderna...den blev ju också naturligtvis utsatt för bombanfall under andra världskriget och är återuppbyggd senare. 

Men nu blir det fest! Detta var den näst sista natten på båten och personalen hade lite överraskningar till oss! Här är det några av dem som gör en fantastiskt rolig dans där det ser ut som om de sprattlar med benen...ja, jag kan inte förklara det bättre, men det var kul! Svenska och tyska flaggor i taket...vi delade ju båt med en tysk grupp. 

Här är båthotellchefen själv! Han kunde sjunga! Bra sjöng han också...på tyska dock...

Och den kända låten "Glocken von Rom" framfördes av vår servitris Aniko (dock var det playback...) och de här gossarna öppnade morgonrockarna och ...böjde på knäna och...hade nån slags stekpanna mellan benen som klingade vackert ibland! :D

Sen gick vi och la oss i vår hytt och vaknade pigga som nyponrosor dagen efter! Båten låg ju stilla vid kajen i Sturovo över natten. Javisst, ja, innan båtfesten började så hann jag smita i land och koppla upp mig på lite wifi! Det låg nämligen en barbåt bredvid som hade gratis wifi...och en likör kostade c:a 25 kronor så då fick det bli en Baileys med wifi en stund! Puh...internetabstinens de luxe! 
Nästa gång blir det Budapest, häng kvar!! 


8 kommentarer:

soffie sa...

å va fint,
hoppas det inte fortsätter att regna imorgon, för är dte fint väder åker jag till August en sväng, kram

Fröken M sa...

Vackert !! jag längtar redan till vår nästa resa. Jag är lite sugen på prag,
men eftersom mannen lovade mig en weekend i födelsedagspresent är det han som bestämmer resmålet :)
Kram på dig !

mammakero sa...

Det är verkligen roligt att följa med på din resa! Vår resa senare kommer att bli åt andra hållet! Tänk vilken egoboost att få en stor staty av sej som dessutom står där långt efter jag dött...! Nåja, den statyn såg ut att vara gjord mycket senare än tusentalet...

AnnaKK sa...

Jag gillar kyrkorglar!! Finns knappt något mäktigare instrument - fast så framförs de ju vanligtvis i rum med himmelsk akustik också... :-)

Man borde kanske inte önska sej regn nu, med tanke på vad som hände med Donau när det regnade nere i Europa innan i somras... Men det är iallafall så ynka lite vatten i vår å härutanför nu, så man knappt inte når ner till ytan längre så man kan fylla vattenkannan. :-/ Följden av det blir att trädgården torkar bort... För vattna blommor med kranvatten gör jag inte - tänk om även brunnen sinar!? 8-X

södervärme sa...

Åter hemma, tackar för glassupplevelsen i metropolen Grums
med dig och G! Oförglömligt!
Nu åter till din resa på Donau med avstickare inåt olika länder.
Spännande!

i stora drag sa...

Hej och tack för din kommentar, Yvonne! Nej, det är inte lätt att hålla reda på vad som händer med alla bloggare! :) Jag mår mycket bättre nu och medicinen är ju ett måste och är till för att lösa upp proppen.

Förstår att du haft en underbar resa och fina foton har du så klart fått. Jag har inte hunnit med att uppdatera mig heller riktigt, det är ju sommar så man bara måste vara ute och njuta!
Kram Pia

Mimmi sa...

Vilken ståtligt kyrka :) och vilka härliga bilder:)Och kvällsbilden blev ju jätte bra :)
kramizz:)

Lambergsfrua sa...

Härligt att vara tillbaka på Donau och de intressanta platserna längs stränderna.
Varm kram,
Lambergsfrua