09 april 2013

Alla fåglar kommit ren...

Nu har i alla fall kniporna anlänt till Karlstad! Det är rätt mycket öppet vatten på Klarälven, skulle tro att den är helt öppen innan denna veckan är slut. Den är en flyttfågel som inte flyttar så jättelångt, till nordvästra Europa (har jag googlat mig fram till). Den lägger sina ägg i en holk eller ett ihåligt träd! Jag har dock aldrig sett någon knipa i nåt träd. Har ni?

Herr och fru Knipa:

Det är två par som ligger och väntar in våren...

På jobbet möttes jag av den här finingen igår:

Det är en Apostlalilja, Tolv apostlar kallas den också. Detta p.g.a att man trodde att den blommade först när den hade tolv blad. Det stämmer dock inte. Men underbart är kort! En enda dag varar blomman, sen torkar den ihop och det kommer ett nytt skott där den satt. Den är väldans lätt att föröka...

För övrigt är jag himla less nu på detta soliga och kalla väder! Vårregn vill jag ha! Pronto! 

6 kommentarer:

mammakero sa...

Visste inte att knipor lade sina ägg i ett ihåligt träd! Jagvill ha fler plusgrader både natt och dag. Innan dess vill jag inte ha nederbörd, för då blir det snö...
Tolv apostlar klassas som orkidé, har jag hört...
En av mina har blommat utan att jag märkt det...! :/

soffie sa...

så söta de är Kniporna å vilken vacker blomma:)

i stora drag sa...

Fina knipbilder och även apostlaliljan! En sån hade jag aldrig sett, påminner lite om iris tycker jag.
Knipor i träd har jag inte sett själv. Men på bild har jag sett små ungar som hoppar eller kastas ut ur holken, förhoppningsvis klarar de fallet. Läste om detta förra året och det förklarade de stooora holkarna jag sett i Magle!
Ha det gott! /Pia

södersol sa...

Vilken fin blomma,ett apostlaskott vill jag få!

Din dikt om björken är kanonbra!
Sänd in i karlstad tidning!

Här strålande sol, imorgon regn men till söndag nästan +20 är utlovat. Går det att lita på denna GODA väderprognos?

Lambergsfrua sa...

Älven har inte gått upp längre i fårorna, men bra att det börjar skvala lite högre upp i stan. Då sprider det sig snart neråt också - hoppas jag.
Blomman är jättefin. Har aldrig hört talas om apostlalilja, men det är å andra sidan mycket, som jag inte har hört tala om ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

Gunnar sa...

Alla fåglar var väl att ta i :)
Men nu kommer det säkert många arter med värmen som är på väg. Liljan var verkligen fin! Märkligt att den blommar så sällan. Det finns väl också nån lilja som heter Nattens drottning som bara blommar en kort stund?