02 maj 2009

Tulpaner från Amsterdam?


Ej manitulpaner
Det mest beryktade av dessa tidiga massförsök att anskaffa förmögenhet via spekulation går under benämningen ”tulpomanin”. I denna för det mänskliga intellektet föga hedervärda affär spelade tulpaner samma roll som i dag närmast motsvaras av IT-aktier.

Alla ville bli rika på tulpaner! Det var inte ovanligt att ivriga holländare pantsatte sina hus och gårdar för att få råd att köpa tulpanlökar, vilka senare såldes för betydligt högre priser. Manin eskalerade, och fantasisummor betalades för lökar som de enskilda köparna inte ens hade sett. För varje månad blev summorna högre, ända tills en ödesdiger dag i början av 1637. Priserna hade då nått så högt att ett flertal tongivande investerare började tvivla på att de kunde stiga så värst mycket högre. När sådana tvivel började viskas på tulpanmarknaderna dröjde det inte länge innan total panik bröt ut. Manin följdes av en jättekrasch. Botten föll ur prisstrukturen, och många holländska borgarfamiljer ruinerades
(Texten är hämtad från Populär Historia)

Tingvallabron i kvällssol.

Och så har Café August haft sin utepremiär med Paddy Power! Lite småkallt på kvällen, men bara det är vindstilla så går det an. Så finns det ju också varma plädar att krypa in i. Och varma drycker i baren...

5 kommentarer:

bjorne sa...

Tycker det va rätt åt dom som förlorade allt på tulpan lökarna,bara giriga som råkar ut för sånt och faktiskt är vädret riktigt bra nu,15+ i morse och då var det kallt hemma hörde jag, är trött efter allt jobb och kalasande så ska försöka komma ikapp med komentarerna,kram.

Anonym sa...

Precis ett sådan rosa träd har vi på gården. Någon rosa jacka har jag dock inte. Ett par rödaktiga sandaler får duga.

Soffie sa...

underbara bilder å va kul att ni va på August det är verkligen bra där,
må gott

Malin sa...

Vilken historia... hur som helst, så tycker jag att tulpaner är en av våra vackraste bklommor!! En fin dsöndag önskar jag dig!

Monica sa...

den bron känner jag igen - fin i kvällssolen och på Café August är det himla mysigt - ett ställe jag skulle vilja besöka oftare.