26 september 2009

Le, le, le...


Här undrar jag hur dom menar!! Är det LE (alltså elak) personal? Eller är det en uppmaning till personalen att LE? Elller...är det meningen det ska uttalas med käckt franskt uttal: Le Personall, liksom? Hmmm....

*Humlor har en egen inre värmeproduktion som gör att de kan leva även i arktiska trakter.
*I ett ungt och välmående bo släpps inga främmlingar in. I dessa bon kan man ofta se att speciella humlor som sitter vid ingången och vaktar.
*En duktig humla kan under en flygtur pollinera ca 400 blommor. Räknar man med 7 flygningar per humla och dag klarar en humla av att pollinera upp till 2800 blommor per dag.
*Humlor är vanligtvis inte aggressiva men har förmåga att försvara sig. Drönarna saknar gadd.

*Humlor angriper bara om de är uppjagade och irriterade. Oftast ger humlans stick inte andra symptom än rodnad och svullnad. En del människor kan dock vara, överkänsliga och kan reagera då mycket kraftigt. I sådana fall bör läkare kontaktas omgående.
*Humletungans längd är avgörande för vilken blomma som väljs. Blommans uppbyggnad och färg har mindre betydelse.
*Humlornas flygaktivitet styrs i stor utsträckning av pollenkvalitén. Pollenkvalitén påverkas av bl.a. temperatur, ljus, luftfuktighet och sortval.
*Humlor attraheras av blå färg. (från shell)


Humlorna har inte lagt av än, de kanske är som björnarna att de vill äta sig feta inför kommande vinter. En del (honorna) går ju i ide liksom och kommer fram på våren, rusiga av värmen och solen...Åh, det vill jag också göra...gå i ide...med ett par lådor Rioja och en massa bra böcker...

Det bästa med hösten är dock färgerna, helt underbara. Klorofyllen i löven bryts ner och därför blir det så vackra färger...

Jag har idag varit i Mariebergsskogen på tipspromenad med C och S, jättetrevligt! Det handlade om marknader och jag hade bara 8 rätt...så kan det gå. Men 18 grader och sol i september får man inte vara missnöjd med. :-)

2 kommentarer:

soffie sa...

Tack för en trevlig stund !
Å va vackra bilder å roligt med info om Humlor,
Hihi undrar om personalen på det stället behöver smila lite oftare;O)
Gokväll å du jag länkade till dej i mitt senaste inlägg vill du ej det tar jag bort det bara säg till mej!

Mimmi sa...

Visst är hösten så himla vacker:) jag var ute på dagen och tog några kort..kom halv åtta på kvällen ...åkte iväg igen kvart över åtta ..mer till stan för att testa att ta kvällskort...fy tusan så svårt det är ..märkte jag:)
kram
ps får se om du lyckats med sådana kort:) jag har stora problem med dom:)