16 september 2013

RRRaw?

Mina tomater...nu är de nyduschade efter regnet! Vad de vill har jag inte riktigt lyckats lista ut...nånting verkar de vilja säga mig! 


Nåja, helgen har varit helt lagom för min del! Ikea x 2, lite kinafestival, lite fotande i RAW. Fast det där har jag inte lyckats lista ut hur det fungerar. Jag har kollat...och kollat....och kollat IGEN på två bilder bredvid varandra, och jag ser..hm...ingen skillnad! Så varför ska man hålla på och krångla med ett format som inte går att redigera i Photoscape? (Ja, det är MIMMI som har lurat mig att testa, och jag gör det helt frivilligt ;) 

Vad säger ni? RAW eller JPEG? Vilket filformat föredrar ni? 

7 kommentarer:

Gunnar sa...

Hmm....Fanns det inte en film som hette Mördartomaterna anfaller? Se upp så dom inte kommer in när mörkret sänker sig...

Mimmi sa...

Så fort du har lärt dig lite .då vill du bara ha raw ;)
Jag brukar dra exponeringen lite bakåt i Redigerings programmet:)
kramizz:)
PS ..Dina tomater har ju Bellevue syndrom ser jag ;)

soffie sa...

jag har ingen aning om vad jag använder eller vad som är skillnaden,,,

mammakero sa...

Jag använder RAW och är nöjd med det. Om du inte tycker det är större skillnad, så är det bara krångligt, det håller jag med om!

mammakero sa...

Jag glömde säja att du har läckra tomater!!! Haha!!

AnnaKK sa...

Det blir ingen skillnad förrän du har redigerat! :-)

RAW är möjlig att redigera mer och hårdare än vad som går med JPEG, men jag tycker ändå inte jag har märkt nån större skillnad. Brukar hur som helst inte behöva göra några jättejusteringar på mina JPEG-filer, och eftersom dom är så väldigt mycket mindre än RAW-filer så föredrar jag att hålla mej till såna. Det är illa nog med hårddisken/minneskapaciteten ändå i min nuvarande dator... RAW skulle förmodligen ta död på den helt inom nån månad eller två... <:-)

AnnaKK sa...

Svar: Jodå, kursen jag går är åtminstone inte ointressant, även om den än så länge inte riktigt har levt upp till mina förväntningar. Men det är väl för att den här första delkursen blev så hiskeligt vetenskapsinriktad, vilket givetvis inte är fel att ha kläm på - om man har tänkt läsa B- och C-kursen också... Men det ska jag mest troligt inte göra! Och vetenskapliga introduktioner har jag varit med om förr, så jag är helt enkelt ganska less på sådant... <:-)

Men nästa delkurs blir förhoppningsvis mer konkret inriktad på konst!! (Hoppas jag...?)

Ska snart börja kolla efter kurs att söka till vårterminen, och just nu är det något inom visuell kommunikation som känns mest lockande. (Eftersom jag inte är behörig att söka in till något naturvetenskapligt program... Hm!)