29 juni 2009

Ute på tur...


Har ni sett! En gammal telefonkiosk! Den borde vara K-märkt!
Med lur och nummerskiva och myntinkast och...om den fungerade? Vet ej, jag hade inga pengar med! :)

Det har flyttat in en liten stekel i vårt bord på balkongen! Den har bott där förut, när vi bodde på Orrholmen. Det KANSKE inte är samma stekel...men de verkar gilla nyckelhål!



Få se när alla släktingar och vänner kommer...

28 juni 2009

Kvällscykelkamerapromenad!


Humlan från helvetet...? Svart som synden är den i alla fall. Och stoooor! Men det finns många humlesorter förstås. Men jag tycker den ser ut som en humla som kör MC, med svart visir på sig!

Vrooom, vrooom...

En rätt så stor kopparorm hade jag turen att stöta på. Observera tungan ;)

Humlans flykt...

En svala sitter och vilar sig lite. Annars hade jag inte lyckats fånga den på bild...de är lite snabba...

En bukett av dikesblommor. Blåklocka, prästkrage och vitmåra. Vitmåran luktar så vansinnigt gott när man cyklar på kvällen. Och nu var det ljuvligt ute!

Värmeslag?

Öh, det är lite varmt...32 grader i skuggan. Och jag som har sagt att jag inte ska klaga, men något svalare gjorde inget. Man orkar ju inte gå ut så mycket när det är sol också. Men har varit ute på tipspromenad som handlade om småkryp. "Det vet jag allt om" sa jag segervisst. Men jag hade bara 8 rätt *rodnar*. Mina två fel bestod bl.a. av "Myrlejonet är i ett utvecklingsstadium, vad blir den sen?" 1. Kopparorm x. Slända 2. Skalbagge. Den andra frågan har jag visst förträngt...men är det någon som vet svaret på myrlejonet (utan att googla först!) ;)

Har ingen bild på ett myrlejon, dock...så det får bli den här: myror utan lejon.
Uppdatering! Nu kom jag på den andra frågan jag inte kunde: "Vilket djur flaxar med vingarna i 1046 slag i minuten?" 1. Trollslända X. Knott 2. Makaonfjäril (Och fjärilen uteslöt jag direkt...)

27 juni 2009

Inomjordingar?


- Glöm jakten på utomjordingar och ta kontakt med inomjordingarna istället. Det säger den franske författaren Bernard Werber, som har gjort stor succé med sin roman om en vetenskapsman som samtalade med myror.

Är myror intelligenta? Deras hjärnor är ju inte större än knappnålshuvuden. - Nja, säger Bernard Werber, men de är många. Och de kommunicerar ständigt med varandra. Och precis som man kan koppla ihop enkla persondatorer till enorma beräkningsmaskiner, utgör myrstackens miljontals individer tillsammans en avsevärd intelligens. (hämtat från Nyteknik.se)
Jag har läst boken Myrorna av denna författare och den är riktigt intressant...

Inte visste jag att måsar hade så här vackra röda ringar kring ögonen...

26 juni 2009

Ormar här...


Ett litet knytt?

Gäddan lurar i vassen, ingen gammelgädda det här inte. Men bitas kan den nog...

Här är Knatte, Fnatte och Tjatte med farbror Kalle och Kajsa! Tror jag att de heter. Kanadagässen här var tysta för en gångs skull. De brukar föra ett hiskeligt väsen, fast mest när de flyger. Ungefär som bilförare i Italien som tutar hela tiden när de kör, de måste visa att här kommer jag!

En inte så liten snok ligger och solar!

"Men hjälp här kommer det människor och stör mig! Bättre fly än illa fäkta!" Snokar simmar bra och känns ju lätt igen på prickarna "bakom öronen" :)

25 juni 2009

Kameralös glasöring i Öret

Ja ni läste rätt. Resa utan kamera. Det var att välja på vattenflaska och kamera och då valde jag vatten...kan bero på det varma vädret. Jag gillar inte att släpa på för mycket grejor i ryggsäcken. Sedan charmade GoByBus mig genom att dela ut NWT (till mig alltså, L ;) så jag är ganska lättköpt...
I Öret (Örebro för de som inte är invigda i det lokala snacket) träffade jag sonen och sen en cybervän! Så spännande det var att se att hon fanns i det verkliga livet också. Och lika trevlig och rar. En kall öl slank det ner till och med! Så nu är jag lite trött...:S

24 juni 2009

Skalbaggejox





23 juni 2009

Kyrkogårdspromenad


"Inte ens en grå liten fågel som sjunger på grönan kvist, det finns på den andra sidan, och det tycker jag nog är trist. Inte ens en grå liten fågel och inte en björk som står vit, men den vackraste dagen som sommaren ger har det hänt att jag längtat dit"
Så skaldade Nils Ferlin, men så fel han hade! Här fanns en liten fågel som sjöng så vackert för alla själar, osaliga eller inte. Björkar som stod vita fanns det också och så mycket annan växtlighet...

Mamma fick en jordgubbe...jag hade inte med några blommor, men det fanns det gott om ändå.

En grå liten fågel?

Ruds kyrkogård är verkligen en vacker plats, värd att gå till innan man bärs dit...

Änglar finns....

22 juni 2009

Det är måååååndag morgon....


Igår skulle jag fika med en kompis i Stadsträdgården, där möttes vi av en skylt på det lilla caféet: "Stängt pga dåligt väder, öppnar i morgon, måndag". Visserligen kom det en liten skur sent på eftermiddagen, men jag tyckte det var osedvanligt vackert väder igår...

Lite frökapslar av pioner.

Fågellivet i Stadsis består bl.a. av dessa: Rödstjärt högst upp, sen bofink och grönfink!

Jag blev inregnad på vägen hem och stannade i en busskur där denne lille krabat också kanske väntade på bussen...kanske den bara tyckte det blev för blött därute och inväntade uppehåll. Skärpedjupet blev lite för litet, men lite rolig bild ändå :)

21 juni 2009

Sommar, var är du?

JA! Nu är den på G! Tjoho!

20 juni 2009

Bilder i kvadrat!

Om ni vill se större bilder är det bara att klicka på dom :)

Något som det fanns massor av denna midsommar...

Ser ni den lilla skalbaggen under myran? Det gjorde inte jag förrän jag fick se bilden i datorn, hihi.

Sånt här ska små myror akta sig för...sileshår. En av våra köttätande växter!
Vid mekanisk beröring eller retning framkallas i tentaklernas spets en riklig syraavsöndring (alltså den dreglar...)Vid den kemiska retningen genom ett ätbart föremål ur djurriket avsöndras dessutom en matsmältningsvätska (ett ferment eller enzym) som smälter äggvitämnet, liksom i djurens magsäck. De små dropparna här är inte vatten utan klibbiga små droppar som smådjur kan fastna i. Jag såg inte några som satt fast iaf...

Mera droppar...och en fluga långt från sileshåren...

Till slut blev det lite soligare och blommorna blev glada...och jag också. :)

Midsommarafton regnade inne...


Jag kokar kaffe...det var inte igår precis. Det är inte riktigt samma som att koka upp vatten i vattenkokaren och hälla på pulverkaffe. Detta är en hel vetenskap...det går inte att skynda på...man måste passa det annars kokar det över. Och inte är det speciellt gott heller, men det fanns inga andra alternativ. Observera vantarna...inne ;)

Tur det fanns infravärme!

Lite snaps drack jag, men inte till sillen, för det äter jag inte!

Det var sån här schnaps! Gott, smakade karamelligt. Att det inte passar till sill kan jag förstå, men när man inte gillar sill (och egentligen inte snaps heller) så var detta ett mycket bra val :)

Tyska korvar före stekning...

Och efter...nu ser de riktigt aptitliga ut. Och de är faktiskt goda. Kommer inte ihåg vad de heter...nåt tyskt är det .

Mmmm, champinjoner med vitlök är i alla fall gott!

19 juni 2009

Midsommarmorgon...


Mu, vem är du? tror jag han säger. För det är en han...han har ett nätt harem också på sisådär tio kossor att hålla reda på :)

En liten fjäril från morgonens kamerarastning...har man ingen hund får man gå ut med kameran :) Jag vet dock inte vad det här är för sort...Värmlands landskapsfjäril heter brun gräsfjäril, men jag vet inte om det är en sån här filur. Den här satt dock stilla länge nog för att jag skulle kunna zooma in den, de har en tendens att fladdra från blomma till blomma annars. Jag känner mig ofta som Kalle Anka på sin fotoexpedition: "Kom tillbaka din bofink!" ;)

Men den här ser brun nog ut för att vara en brun gräsfjäril...men antennerna påminner mest om nån sorts mal...

Blomkavalkad...de högst upp är faktiskt gräslök, vackra blommor på stråna!

Uppe t.v. ett humleblomster som gör skäl för namnet :) Att de andra humlebilderna inte är så klara tycker jag inte gör nåt, det är sån fart i dom. Och humlor rör ju sig en hel del...den lilla flugan däremot satt still på ett blad och solade! Den försöker ju likna en geting...

18 juni 2009

Lite foton på kvällskvisten


Det enda fotot jag lyckades ta i Stadsis igår...men vilket härligt ljus inifrån blomman...är det en liten humla som sitter där inne och läser, kanske? Ett glas nektar på nattygsbordet och en god bok...det tror jag!

Regnbågen!

Och en liten (nåja) ormvråk som ofta cirklar över ängen, en gång såg jag den ryttlade och slog ner på något som den lyfte med! Vad det var vet jag inte, en mus eller sork kanske?

Dramatisk himmel har det varit idag iaf. "Nånstans där ovan molnen är himlen alltid blå..."